Column: Verslaafd

Column PantaniCBS

Net als die ouwe van mij ben ik verslaafd aan sport. Op een vrije dag kijk ik minimaal 2 voetbalwedstrijden en volg ik andere sporten die actueel zijn. Naast voetbal beschik ik over behoorlijk wat kennis over wielrennen, schaatsen en basketbal. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de grote duels in de sport.

Het eerste wat ik doe als ik opsta is voetbalzone en andere sportmedia bekijken. In de krant doet eigenlijk ook alleen de sportsectie ertoe, alles draait om sport. Sommige mensen sporten 3 a 4 uur per dag, andere kijken 3 a 4 uur sport en weer andere combineren de twee.

Toch kijk ik tijdens het zappen ook wel eens wat anders. Zo kwam ik van de week langs broodpoot Peter van de Vorst en zijn junkie maatjes. Elke week helpt hij een snuivertje van de sos af, een spuiter van de bruine suiker of een zatlap van de borrels af te blijven.

Deze week was er een jongen die game verslaafd was, naar mijn mening is gameverslaving een hoax door ouderen met weinig verstand van computers in het leven geroepen. Natuurlijk is veel gamen niet goed voor je, maar anders dan andere verslavingen is het geen lichamelijke verslaving. Het is een gewoonte die je moet omzetten in andere gewoontes.

Peter liet in de minuten die hij had meteen weten toeters nog ballen verstand te hebben van de game wereld. De moeder van de beste jongeman kwam ook niet erg capabel over, maar hier werd geen woord aan vuil gemaakt. Toch een best belangrijk aspect lijkt mij zo, misschien was een heropvoed programma voor ouders beter geweest.

Gamen hoort tegenwoordig bij de samenleving maar is voor veel ouderen nog een taboe, dat bevestigde dit programma in een klein uurtje. Ondertussen heeft mijn sociale cirkel een sportinterventie voor mij gehouden. Maar voordat het gesprek kon beginnen had het sporttopic het al overgenomen van de interventie, gewoonweg omdat sport geaccepteerd is en gamen niet!

Columns afbeelding

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek