15 Games die onze jeugd Awesome maakte

Naar aanleiding van een hoop nostalgische gedachtes afgelopen nacht toch maar besloten om dit artikel te schrijven. Voornamelijk de 90’s kids zullen het met me eens zijn de games die hier onder staan maakte onze tijd op de basisschool gewoon über cool. Naast meisjes plagen kusjes vragen en en stoer rond trappen op je skelter, maakte deze games je gewoon compleet. Goeie oude tijd kan je weer terug komen ?

Aangezien ik alweer 25 jaar oud ben elk weekend m’n zuur verdiende salaris er door heen jaag op festivals en weet ik het, is het toch wel lekker om even terug te zwijmelen naar die goeie ouwe tijd op de basisschool. Nou ja goed ? Ik heb 4maanden in het ziekenhuis gelegen wegens een blinde darm die gesprongen was, en ik behoorde tot een van de irritantste kinderen in de klas. Lekker eigenwijs mijn eigen weg volgen en toen al schijt hebben aan alles en iedereen. Buiten was immers interessanter dan binnen.  En 15 jaar later schrijf je dan dit artikel bij inthegame gewoon omdat het kan en nog altijd schijt heb aan gestelde regels. Ik heb bewust de meeste educatieve games weggelaten uit deze lijst, min of meer omdat dit weer een andere genre is dan dat dit artikel bedoeld is.

1. Commander Keen
Wat is nou het beste spel van de basisschool tijd…. niet zo moeilijk KEEN COMMANDER ! wie kent hem niet het jongetje dat met zijn ruimte schip wolven te lijf gaat en chocolade en lollies moet verzamelen voor punten. Oh ja en niet te vergeten Pong dat je kon spelen. Mijn mooiste herinnering ?  Het moment dat ik wat ramde op het toetsenbord en er een Halo verscheen om keen waardoor ik niet dood ging haha. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe Commander Keen game.
maxresdefault

2. A2 racer series van Davilex
Ik denk dat vele van jullie vroeger vaak A2 racer gespeeld hebben. Ik heb de aller eerste tot de allerlaatste grijs gespeeld. Vooral A2racer 2 vond ik toendertijd geweldig. Beetje door steden vol gas rijden in Opel Astra. Of met vakantie racer met je caravan vol gas over snelwegen waar natuurlijk niets van klopte. Jammer dat Davilex nooit serieus heeft nagedacht op een vervolg. Het zal ook niet meer gebeuren omdat ze niet meer bestaan.
20111209093920-269-7

3. De Sims
Niemand kan ontkennen dat hij vroeger de Sims nooit heeft gespeeld, of nog steeds speelt. Het eerste spel waarbij je complete huizen kon bouwen en inrichten. Om vervolgens je zelf af te vragen waarom je het spel ook weer speelde. Aangezien het bouwen leuker was dan je familie in leven te zien houden. En aangezien we allemaal sadisten zijn hebben we vast en zeker met cheaten mensen laten zwemmen en daarna de trap weggehaald, niet dan ? Voor mij een van de spellen die ik veel gespeeld heb, en het mooiste van alles we hadden dit spel ook op de basisschool !

Sims-1-screenshot-3

4. C&C , Red alert
Command & Conquer en Red Alert behoeft eigenlijk geen introductie praatje. Dit is een van de meest geslaagde game reeksen ever ! Maar om er toch een uit te kiezen, kies ik mijn all time favourite C&C Tiberian Sun. De game play de omgevingen de vijanden alles was gewoon perfect aan deze game. Vooral het futoristische aspect dat de game gaf het die magical touch.
541561-my_army

5. Need For Speed
En wat heb jij afgelopen weekend gedaan, werd er elke maandag in de klas gevraagd. Standaard werd er wel door 2 of 3 jongens, en soms een meisje, gezegd; “Ik heb héél hard gereden op de snelweg en politie ontweken”. Waarop je wist die hebben Need for Speed gespeeld. Een van de meest gewaardeerde spellen. Vooral NFS III Hot Pursuit is een van die klassiekers die iedereen wel in zijn leven gespeeld heeft.
1637632-6

6. Rayman
Waarschijnlijk een van de meest ondergewaardeerde games uit onze tijd. Vele hadden het spel maar vele andere, vooral niet van onze leeftijd, vonden de game te speels of de game te apart om serieus te nemen. Maar eigenlijk was Rayman een prachtspel. Een van de weinige spellen waar je soms echt moeite moest doen om een level door te komen. En waarschijnlijk een van de eerste games waardoor je gefrustreerd raakte dat je weer met je Lego ging spelen.
4fbd0e226c201

7.Age of Empires
Nog zo’n spel dat eigenlijk geen introductie behoeft. Het spel waarbij je je waande in de middel eeuwen en je eigen wereld moest opbouwen om daarna de andere te verslaan. Natuurlijk wist je dat dit meestal niet lukte omdat de andere legers veel sterker waren. Ach ja wat doe je dan je typte BigDaddy in en je had zwarte sportwagens die raketten afschoten waardoor iedereen meteen stierf. Zo simpel maar oh zo effectief tegen je tegenstanders.
2s920ja

8. Jazz JackRabbit
Een van de weinige kind vriendelijke actie games die ik op hele jonge leeftijd al mocht spelen van mijn ouders, ergens in 1994 was dit al. Het spel was min of meer afgeleid van Sonic maar was meteen een enorme hit. Het spel is simpel je bent Jazz Jack Rabbit en moet je tegenstanders uitschakelen. Het is vandaag de dag mogelijk om Jazz JackRabbit te spelen in HD kwaliteit en gewoon op de huidige windows versies.
Jazz_Jackrabbit_2_(PC)_22

9. Doom
Doom was een van die spellen die je stiekem speelde als je ouders het niet zagen. Samen met Duke Nukem 3D en Wolf 3D waren dit de bloedige spellen waar je stiekem enorm van genoot. Monsters afknallen veel verschillende wapens en vooral lekker je al schietend door het spel wanen. Winnen deed je nooit want je snapte niks van de Engelse taal nog. Stiekem wist je dat je 15jaar later gewoon keihard zou ontsporen natuurlijk !
doom

10. Duke Nukem 3D
Het spel der spellen dat verboden werd door je ouders maar je toch wist te bemachtigen omdat een vriendje dit spel wel gewoon had gekregen van zijn ouders. Veel bloed veel naakte wijven en vooral een hoop wapens en veel schieten. Vooral de Duke zinnen die hij constant herhaalde waren geniaal ookal snapte ze je niet. En je giegelde als je geld gaf aan een meisje die bij een paal stond want dat was grappig ! Ook bij dit spel wist je dat je keihard zou ontsporen later.
latest

11. Battery Check
Er zullen er veel zijn die nu gaan denken oh ja dat spel had je toen ook. De game werd in 1997 weggegeven als je 15 lege batterijen inleverde bij Intertoys. Dit ter promotie van het recyclen en niet klakkeloos weggooien van batterijen. Het spel was vergelijkbaar met Jazz JackRabbit en speelde vrij simpel.
1556

12. Roller Coaster Tycoon
Je eigen pretparken bouwen met levens gevaarlijke achtbanen en hoge entree prijzen. Een van de vele dingen die je kon doen met je eigen pretpark die je bouwde in Rollercoaster tycoon. Eigenlijk waren er geen beperkingen voor je pretpark en kon je alles bouwen zoals je het zelf wou. Enigste nadeel was alleen het aspect van bezoekers die gelijk begonnen te klagen.
RollerCoaster-Tycoon-4

13. Transport Tycoon Deluxe
Je eigen transport bedrijf oprichten en een van de grootste worden. Dat is het doel bij Transport Tycoon Deluxe. Vele uren kon je hier in steken en gewoon niet opschieten en failliet gaan. Totdat je door had dat je veel geld kon verdienen door een trein van de ene naar de andere kant van de map te laten gaan.
1820915-uac

14. RedCat
Het enigste leer programma dat in deze lijst staat, waarom ? Nou simpel Redcat was gewoon een geweldig programma wat je niet zag als een educatief software pakket maar gewoon als een game. Je vloog met een UFO van hot naar her om verschillende dingen te ontdekken. Goed doordacht en vooral verpakt als een game behoort Redcat toch wel in deze reeks. Leukste in heel de serie vond ik persoonlijk Redcat Karts.
Redcatkarts

15. Hidden & Dangerous
Misschien een buiten beentje in deze reeks maar Hidden & Dangerous was een van de eerste serieuze oorlogs games die bij ons op de basisschool gespeeld werd.  De game werd bij ons in de klas toen al online tegen mekaar gespeeld. Niet dat het liep of werkte want bijna iedereen had nog een inbel modem.
hidden-y-dangerous-deluxe

De jeugd heeft de toekomst wordt er altijd gezegd. Ik ben van mening dat mijn generatie de enigste is geweest die een echt gruwelijke vette jeugd heeft gehad waarin alles kon, alles mocht, en waar vooral nergens naar gekeken werd.

Tags

Over: Draadloosstroom

Hoi !

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek