De 5 leukste gezelschapsgames

gezelschapsgames

Stel je eens voor; jij organiseert een heuse lan-party in een blokhut in een diep en donker woud. Piet (die van Piets Weerbericht) voorspelde vanmiddag tijdens Shownieuws dat er vannacht een storm zou plaatsvinden boven jouw blokhut. Eigenwijs als jij bent, besluit je de lan-party toch door te laten gaan. De storm verschijnt, het waait en bliksemt buiten en de stroom valt uit! En alsof dat nog niet genoeg drama was, loopt er ook nog een hongerige beer om jullie blokhut heen, waardoor het verlaten van de blokhut absoluut geen optie is. Je wil het gezellige feest echter wel door laten gaan. Wat doe je?

Nou goed, bovenstaand scenario is nog minder geloofwaardig dan de 23873028ste Half-Life 3 confirmed!!!-roddel, maar werk nou maar even mee!

Mocht het ooit zover komen dat je je zonder internet bevindt, óf je hebt gewoon zin in een gezellige avond met vrienden, waarbij je elkaar daadwerkelijk in de ogen moet aankijken terwijl je tegen ze praat (eng!), lees dan vooral verder, want De Worst heeft voor jullie een lijstje met de leukste gezelschapsgames voor gamers!

Brieven uit Whitechapel
2-6 spelers
rondeduur: +\- 90 min

Brieven uit Whitechapel is een detective bordspel geinspireerd op het verhaal van Jack the Ripper. De game bestaat uit twee fases: een nachtfase en een dagfase. Eén van de spelers is Jack the Ripper. Deze pleegt ‘s nachts moorden op het speelbord. De overige spelers zijn agenten die hem proberen te vangen. De agenten kunnen met elkaar discussieren over hoe ze Jack willen pakken en hieruit kan Jack bepalen hoe hij zich wil verplaatsen op het speelbord.

Weerwolven van Wakkerdam
8-18 spelers (mogelijk tot 69 spelers afhankelijk van de uitbreidingen die je bezit!)
rondeduur: minimaal 10 mins – afhankelijk van het aantal spelers kan een ronde ook wel een uur duren

Weerwolven van Wakkerdam is een ontzettend populaire roleplaying game, waarin elke speler een rol toegewezen krijgt door middel van een kaartje. Ook dit spel bestaat uit een dag en een nachtcyclus. In de nachtfase sluiten alle spelers hun ogen en laat de spelleider de relevante rollen één voor één wakker worden om hun taak uit te voeren. Een aantal spelers zijn wolven, die ‘s nachts een slachtoffer uit kiezen om op te eten. Zodra het weer dag is, en bekend is wie er vannacht opgegeten is geworden, zullen de spelers onderling moeten discussieren wie de wolven zijn en zal er vervolgens gestemd moeten worden wie de brandstapel op moet. Choose wisely, want misschien gooi je wel een onschuldige burger op de brandstapel! Pokerface vereist voor dit spel.

Dungeons and Dragons
1-5 spelers
rondeduur: +\- 60 mins

Dé moederkloek onder de fantasy roleplaying gezelschapsgames: Dungeons and Dragons. Haal die fedora uit de kast en open die zak Doritos, want dit klassieke bordspel laat je inner-nerd huilen van genot. In D&D heeft elke speler een eigen personage met skills en abilities. Eén speler is de Dungeon Master. Vereist is dat je de strenge regels van het spel binnenstebuiten kent en deze naleeft. De rest zal deze meneer in het filmpje hieronder jullie wel uitleggen.

Terra Mystica
2-5 spelers
rondeduur: +\- 2,5 uur

Terra Mystica is een zeer strategisch bordspel waarin elke speler wederom een rol op zich neemt van een van de 14 fantasy rassen. Elk ras heeft zijn eigen abilities en skills en mag maar op één van de zeven terreintypes bouwen. Een van de doelen van het spel is dan ook het zo ver mogelijk uitbreiden van jouw terrein zodat je meer kunt bouwen. De game is opgedeeld in zes rondes waarin elke speler de tijd heeft steden uit te breiden, infrastructuur aan te leggen of gebouwen neer te zetten. Het spel heeft een hoge learningcurve, maar dat maakt het des te bijzonder als jij de grote winnaar bent.

De Legenden van Andor
2-4 spelers
rondeduur: +\-90 mins

De Legenden van Andor heeft iets weg van Dungeons and Dragons: ook in deze game kruip je in de huid van een van de vier classes, met elk wederom eigen abilities en skills. Samen vecht je tegen monsters en ander gespuis en is het genoodzaakt dat de spelers samenwerken. Je speelt niet tegen elkaar, maar tegen het spelbord. De spelers moeten goud, edelstenen en voorwerpen verzamelen om kracht en wilskracht te kunnen verbeteren, en zodoende monsters te kunnen verslaan.

Met deze spellen kom je de stormachtige nacht in de blokhut wel door! Of is De Worst nog een belangrijk bordspel vergeten? Laat in de comments weten welke gezelschapsgames jij graag met vrienden speelt of welke van bovenstaande spellen je graag zou willen proberen!

Tags

Over: Regenboogworstje

In het dagelijks leven staat deze 21-jarige student Kunstgeschiedenis bekend als "Quintly", maar op de digitale snelweg rijdt deze jongedame in een voertuig dat het kenteken "Regenboogworstje" draagt. De Worst gamet al sinds het begin van haar bestaan en haar favoriete titels zijn Dragon Age: Origins en The Elder Scrolls IV: Oblivion.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek