Amerikaans team wint Dota 2 The International

dota-2

Het jaarlijkse Dota 2-toernooi The International is voor het eerst gewonnen door een Amerikaans team. Evil Geniuses ging er met de hoofdprijs van 6,6 miljoen dollar vandoor, ruim 6 miljoen euro. Dat is de grootste prijs die tot nu toe op een eSports toernooi kon worden verdiend

De finale werd gespeeld tussen Evil Geniuses en CDEC Gaming, een Chinees team, dat eerder in het toernooi nog van Evil Geniuses won. In de finale werd het 3-1 voor de Amerikanen.
CDEC nam via een wildcard deel aan het toernooi omdat het ze niet gelukt was zich via de reguliere competitie te kwalificeren. Evil Geniuses werd vorig jaar derde en verdiende toen al meer dan een miljoen dollar. Het bedrag voor de hoofdprijs bedroeg dit jaar 6.616.014 miljoen dollar.

Dit jaar vielen er de volgende prijzen te verdienen:

  • Eerste plaats – $6.630.109
  • Tweede plaats – $2.854.630
  • Derde plaats – $2.210.036
  • Vierde plaats – $1.565.442
  • Vijfde en zesde plaats – $1.197.103
  • Zevende en achtste plaats – $828.764
  • Negende plaats t/m twaalfde plaats – $221.004
  • Dertiende t/m zestiende plaats – $55.251

Dat de prijzen geen rond getal betreft, komt door de manier waarop de prijzenpot is opgebouwd. Een groot deel van de pot bestaat uit opbrengsten die Valve verkrijgt met Dota 2 in de aanloop naar het toernooi. De totale prijzenpot bedroeg dit jaar ruim 18 miljoen dollar, waarvan meer dan 16,4 miljoen door de spelers is bijgedragen. Daarmee is The International het gametoernooi met de grootste prijzenpot tot nu toe. Dota 2 is echter niet de grootste game in het zogeheten Moba-genre. De grootste game in deze genre is League of Legends met tientallen miljoenen maandelijkse spelers. Beide games zijn gratis te downloaden en spelen. Het Moba-genre is ontstaan uit een populaire modificatie voor de strategiegame Warcraft 3, Defense of the Ancients, afgekort als Dota.

Het toernooi werd afgelopen week gehouden in de KeyArena, in het Amerikaanse Seattle. In deze week werden er in totaal 176 games gespeeld, door 18 teams. Er deden geen Nederlandse teams mee, met name Chinese, Russische en Amerikaanse teams werden goed vertegenwoordigd.

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek