Ark: Survival Evolved dev aangeklaagd

Ark: Survival Evolved is een van de grootste successen van het afgelopen jaar. Toen de game werd aangekondigd in juni 2015 was developer Studio Wildcard nog niet eens zo bekend. De vraag wie de studio is en wie het spel op zijn naam mag zetten is nu in twijfel getrokken in de rechtzaal. De developer bevindt zich namelijk in een juridische strijd met een andere developer. Zou deze developer de strijd winnen, dan zou Ark: Survival Evolved misschien wel (tijdelijk) uit de verkoop kunnen gaan. 

Studio Wildcard werd aangeklaagd door de Dungeon Defenders developer Trendy Entertainment in december van 2015. De studio beweert dat een voormalig lid van hun team, designer Jeremy Stieglitz (die inmiddels ontslag heeft genomen), het contract met Trendy Entertainment heeft gebroken door in het geheim aan Ark: Survival Evolved te werken. Kotaku heeft de juridische documenten in handen weten te krijgen. Het legal team van Trendy beweert dat Stieglitz in strijd met het contract heeft gehandeld door binnen de periode van het concurrentie beding aan een nieuw project te werken. Het concurrentie beding verbied een oud medewerker om voor een concurrerend bedrijf te werken voor een bepaalde periode. Deze periode stond eerst op 3 jaar maar is later gewijzigd naar de periode van een jaar. Deze zou in augustus 2015 aflopen. Trendy beweert beweert dat Stieglitz contact heeft gehouden met zijn oud collegas en de opstart van studio Wildcard heeft aangemoedigd. Trendy noemt de impact die Stieglitz heeft gehad op het bedrijf “devastating”.

Wildcard kwam met het tegen argument dat Stieglitz niet van belang is geweest bij de ontwikkeling van Ark: Survival Evolved. Trendy noemt de game echter een directe concurrent voor Dungeon Defenders. Niet alleen voor de spelers maar ook voor het talent binnen de studio. Dit is vreemd omdat Ark zoals we allemaal weten een survival game met een dinosaurus thema is. Dungeon Defenders is echter een actie RPG en tower defense game.

Ark: Survival Evolved aangeklaagd

Een schikking buiten de rechtzaal om is al voorkomen. De zaak zal dus op 27 april behandeld worden. Zou Trendy succesvol zijn in hun aanklacht dan zou het werk aan Ark: Survival Evolved moeten stoppen en zal de game mogelijk uit de verkoop worden gehaald voor zowel PC als Xbox One. Zowel Wildcard als Trendy hebben geweigerd commentaar op de zaak te geven.

Ondertussen is een free to play versie van de game uitgekomen op Steam. Deze versie staat los van de standaard editie. De volledige game zal deze zomer uitkomen op PC, Xbox One en Playstation 4. Ondertussen kunnen spelers zich ook vermaken met de Early access versies op Xbox One en PC.

Tags

Over: Nicholas North

Casual gamer, student, beast uit Tilburg. Voorliefde voor JRPG's (waaronder vooral de Tales Of serie) Pokemon, Monster hunter en voor de afwisseling hier en daar een shooter

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek