Arrestaties vanwege matchfixing Starcraft 2

Twaalf Koreanen zijn opgepakt vanwege vermoedelijke match fixing bij een professionele Starcraft 2 competitie. Dit werd gemeld door de Korean Esports Association (KeSPA). De arrestaties zouden verricht zijn in september. Een verdere uitspraak zal gaan uitwijzen wat de gevolgen zullen zijn voor de arrestanten.

Bij match fixing is sprake van voorafgaande aan een wedstrijd afspraken te maken over wie van de spelers zal winnen en verliezen. Door de spelers geldbedragen toe te stoppen tussen de 4.000 en 17.000 dollar konden de gokkers die op de hoogte waren van de afspraken rond de 35.000 dollar verdienen aan de wedstrijden.

Onder de arrestaties vallen de onder andere de coach van team Prime, Park Wae-Sik en een van de spelers van team Prime, Choi ‘YoDa’ Byung Hyun. KeSPA laat weten dat wanneer zij schuldig bevonden worden, zij levenslang zullen worden verbannen van deelname aan Starcraft 2 wedstrijden. Volgens de organisatie betreft het huidige schandaal zeker vijf wedstrijden. Over andere wedstrijden zijn er nog geen uitspraken gedaan maar vermoedelijk zijn daar momenteel ook onderzoeken gaande voor match fixing. De 2 heren zijn al permanent uit de organisatie gezet en worden afhankelijk van de uitspraak ook nog aangeklaagd voor de geleden schade.

Helaas is dit niet de eerste keer dat het pro-gaming circuit en haar spelers worden beschuldigd van match fixing, in 2010 speelde zich een vergelijkbaar scenario af waarbij een aantal matches in een Starcraft competitie afgesproken werk bleken te zijn. De elf spelers die hieraan schuldig bleken te zijn werden ook levenslang verbannen van deelname aan de competities en kregen afzonderlijke boetes tot wel 10 miljoen won (ongeveer 8.350 euro).

Match fixing is helaas niet het enige waar de gaming wereld van beschuldigd wordt. De International e-Sports Federation (IeSF) kwam in opspraak toen zij weigerden om vrouwen toe te laten tot hun Hearthstone competities. Vanwege deze uiterst belachelijke regel spraken veel gamers hun ongenoegen uit op social media tot ze eindelijk tot inkeer kwamen en zij de wedstrijden toch gemengd maakten.

Weten jullie nog andere voorbeelden van dit soort dingen in de gaming wereld of willen jullie je mening laten horen? Laat het ons zeker weten in de comments!

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek