Asus stopt dual 10GbE lan poorten op nieuw moederbord

ASUS X99-E-10G-WS

Moederbord fabrikanten halen alles uit de kast om liefhebbers over te halen. Overclock opties zijn een gegeven, maar veel High-end borden beschikken over chique LED-verlichting diverse overige eye candy. Zoals de Biostar’s Racing-themed moederborden. Asus kiest voor een compleet andere aanpak met hun X99-E-10G WS, een top of the line moederbord die er is voor zowel professionals als gamers.

In an industry full of ostentatious claims, every product stack needs a reserved, understated statesman. Not the type that stays quiet in board meetings out of fear, nor the type that needs to raise their voice to make a point. Nope, we’re talking about the type that sits back and observes the young upstarts as they clamber over each other to get into the limelight and then makes one careful, reassuring statement in a deep, soothing voice that stops everyone in their tracks.
Raja Gill Technical PR Manager Asus

De X99-E-10G WS is misschien ondergewaardeerd in de termen van bling bling, maar het begint met een Dual 10 Gigabit Ethernet poorten die met dank aan Intel’s X550AT2 10GBase-T controller op het bord zitten. Elke van de twee porten biedt tien keer de bandbreedte van een standaard Gigabit Ethernet-poort.

Het eerste workstation bord met de X550AT 10GBASE-T

Dit is naar verluid het eerste workstation board dat is uitgerust met de Intel X550AT2 10GBASE-T controller. Het implementeren op het veelzijdige bord koste wat zorgvuldige planning. Dat komt omdat de Intel-Chip 11 watt verbruikt, Asus moest voorzichtig zijn met de warmte afgifte die hierbij kwam kijken. Hier boven op komt ook dat korte kabels nodig zijn om de beste prestaties uit de X550AT2 te krijgen. Met deze dingen in gedachte pompte Asus de controller in de buurt van de Ethernet poorten en gebruikt een heatsink array om de warmte af te voeren door middel van het I/O Paneel.

Een van de voordelen van het hebben van twee 10GbE LAN poorten is dat je geen PCI-e slot hoeft te vullen met een dedicated netwerk kaart. Niet dat er niet genoeg PCI-E slots zijn. Het board komt standaard met 7 x16 lanes maar als je ze vult draaien ze als X16/x8/x8/x8/x8/x8/x8. Sommige als Gen3 en andere als Gen2. We proberen dit nog bevestigd te krijgen.

Het heeft ook 10 SATA 6Gbps poorten, een volldige bandbreedte x4 Gen3 M.2 slot dat strategisch verstopt is van de traditionele moederbord hotspots en een U.2 poort die de SATA Express poort vervangt van de oude X99-E-WS. Deze opties te samen met de audio gebruikt aditinele PCIe lanes. Het bord krijgt deze van een PLX PEX8747 chip, welke een 16 lane connectie vormt naar de CPU en 48 externe PCIe Gen3 lanes.

Overige opties zijn 8 DDR4-3333 DIMM sloten, 4 USB 3.0 poorten, twee 3.1 poorten (Type A en Type C), een TPM header, extra pins op de socket voor toegevoegde stabiliteit, en shielded onboard audio.

Over: owning

|PHP|HTML|CSS|PC GAMER|BATTLEFIELD FAN|Hardware Junkie|

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek