Column: Geen console maar modder en lego

Modder en Lego

Ik hoor het steeds vaker en zie het ook steeds vaker als een feit. Ik behoor tot de laatste der zandbak generatie. De laatste die heel de dag in de zandbak speelde met zijn vriendjes. Om vervolgens savonds nog even op de Computer te mogen van paps en mams om RollerCoaster Tycoon te spelen. Je weet wel dat spel waar je complete pretparken uit de grond moest stappen. En als de mensen je park wilden verlaten liet je ze gewoon verdrinken of je haalde het pad weg bij de ingang.

Om maar gelijk mijn openingszinnen de grond in te trappen, wij beschikten in 1993 al over internet thuis dit ging toen nog via een modem. Zodra je dat modem aanzetten kon je dus niet meer bellen, je kreeg dan internet tikken die hartstikke duur waren. Ook had ik als vier jarig jochie al de beschikking over twee Gameboys met Mario, Donkey Kong en nog zo’n 20 andere spellen. Aan de TV waren de SNES, Playstation 1 en de Sega MegaDrive aangesloten. Op zolder stonden dan nog een Atari 7800 en een of ander oud philips console ding. Oh ja,  moest de Atari Lynx en de zeer slechte Sega GameGear niet, wat ik nu stiekem best wel een geile handheld vind.

Enfin ondanks dat we dit thuis hadden, en ik was enigst kind, zat ik toch het liefst buiten als het keihard regende om in de modder met m’n vriendjes te spelen. Want dat was geweldig in de modder springen, rollen, dansen lekker vies worden en je moeder héél lief aan kijken als je naar binnen werd geroepen om te eten. Zodat ze je gelijk vergaf dat je je nieuwe schoenen en kleren compleet verpest had.  En als het te koud was buiten bleef je binnen en belde je een kameraadje op met de vraag of hij zin had om op zaterdag met Lego te komen spelen. Complete steden bouwen met treinen en alles en dan elke keer weer eindigen met een grote ramp. Treinen die mensen aanreden steden die getroffen werden door orkanen en tornado’s en poppetjes die onthoofd werden door rondvliegende auto’s en piraten! Om vervolgens weer lief je moeder aan te kijken als je friet ging eten, en ze niet boos kon worden en de Lego weer ging opruimen.

Tegenwoordig geven ouders hun twee jaar oude kinderen een Ipad zetten er Dora en die irritante aap op. Zetten er een paar “educatieve” spellen op zodat de kinderen zelf maar moeten leren tellen, lezen, schrijven en praten. Slechte zaak een kind van twee hoort met Opa en Oma het bos in te gaan en alles te ontdekken in het echt. En niet via Dora en die irritante aap. Dat kinderen verwachten dat een biefstuk uit een plastic bakje komen en melk uit een kartonnen pak uit de supermarkt. En dit gebeurt al op grote schaal in de grote steden, zegt al genoeg over de kennis van de kinders dezer dagen. Laat ze lekker oldschool zand happen.

Misschien ben ik wel een sentimentele aap die van het weekend maar eens hard op de feiten is gedrukt dat we ouder worden, en dat wij, de laatste der generatie, niet meer de kroeg tijgers zijn van weleer en onze oude stapkroegen en clubs overspoelt worden door 16 jarige gekleed en opgemaakt als 20 jarige. Die andere vragen om munten in de discotheek te halen.

Overigens ik ben geen linkse bomen knuffelaar hippie die roept dat Zwarte Piet racisme is en vervolgens een uitkering trekt, die wil dat kinderen meer naar buiten gaan. Nee, echt niet als ik dat wel was zou ik nu lekker dollen met Femmie van Groenlinks ergens onder een windmolen midden op zee, lekker gezond en groen de zee lucht opsnuiven. Nee ik vind dat iedereen vrij is om te doen en laten wat hij wil. Echter wordt het wel tijd dat kinderen weer meer naar buiten gaan. Was er nou mooier dan je eerste chick te tongen in het fietsenhok op de basisschool als je in groep 7 zit, dan dit te doen via Skype?

Tags

Over: Draadloosstroom

Hoi !

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek