Column: Verover de wereld

Column PantaniCBS

Een avondje risken, geen enkel spel kan tippen aan de charmes van het spel waarbij je in een avond de wereld kan veroveren. Even aan je vrienden laten zien dat jij wel kan wat Hitler, Napoleon en de Romeinen niet konden bewerkstelligen. Samen met het rode leger, hoe toepasselijk, vanuit Siberië de rest van het bord vegen en totale dominantie toepassen. Dit alles onder het genot van een biertje en met vrienden als andere wereldleiders aan tafel, niet heel veel anders dan de NAVO eigenlijk.

Nu moest er door omstandigheden een nieuw spel Risk worden aangeschaft. Om een lang verhaal kort te maken, de oudere Risk is in 90% van de speelgoedwinkels niet meer te vinden. Ja en ik hoor jullie rukkers al denken; winkelen is old-skool bestellen via internet is 2015. Maar onder het mom van lokale ondernemers moeten blijven bestaan worden gewoon de speelgoedwinkels in de buurt bezocht. Na zes winkels te hebben gehad word de keuze om de “nieuwe” Risk maar mee te nemen genomen.

Nu ga ik hier niet teveel woorden aan vuil maken, drie en één lidwoord zijn er meer dan genoeg: Ruk, kut en waardeloos. Het is een compleet ander spel, dus na 30 minuten kutten gaven we het op. De Xbox 360 word tevoorschijn gehaald en besloten word Call of Duty te gaan spelen. Modern Warfare 2 word door alle wereldleiders goedgekeurd en er word geen veto uitgesproken. De liefde voor de game is terug, het is niet mooi maar wat was dit goed.

Na Modern Warfare 3 is iedereen afgehaakt en was het CoD tijdperk over, een echte vervanger is er niet gekomen. Call of Duty ging steeds meer de kant op van Halo en Titanfall en onze wegen scheiden. Het ging geleidelijk en moeite om uit elkaar te gaan was er nauwelijks. Maar enkele jaren later vind ik het moeilijk om andere gamers met mijn liefde te zien. Ze is veranderd, niet meer wie ze was en als je goed kijkt zie je dat ze terugverlangt naar die goeie ouwe tijd. Net als ik trouwens.

Best wel ironisch is het feit dat beide spellen gaan over het winnen van oorlogen, terwijl beide spellen met de koers die ze nu varen grote verliezen aan het leiden zijn. Het is nog niet te laat om de troepen terug te trekken en zelfdestructie te voorkomen. Geen gekke dingen en nieuwe nutteloze toevoegingen, maar ga uit van de kracht van het oorspronkelijke spel. Beperk de schade en ga terug na de tijd dat mensen spellen speelde om de spellen en niet om de naam. Zorg ervoor dat je niet als bovenstaande wereldleiders eindigt, maar blijf populair net als Che Guevara!

Columns afbeelding

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek