Column: Zondag voetbal of e-sports ?

Column PantaniCBS

Elke echte voetbalfan, toch gauw 80% van de mannen, leeft de hele week naar het weekend toe. Grof geschetst begint het weekend op vrijdag met een ritueel waar Draadloos wekelijks een item over weet te schrijven, een borreltje doen inderdaad. Op zaterdag half brak uit bed komen, meestal een potje gamen, tas inpakken en op weg naar de sportclub om in een team alla All-Stars (jawel de serie/film) te denken dat je de nieuwe Messi bent. Na de wedstrijd blijven hangen, voetbal aan en drank erbij, go-with-the-flow. Op zondag brak opstaan, gamen, voetbal kijken en meer is het weekend eigenlijk niet.

Tenminste tot nu, dat de e-sports in de kinderschoenen staat dat weet iedereen. Wil je daarover praten in eerder genoemde voetbalkantine dan lacht meer dan het helft van het team je uit. Maar daar gaat verandering in komen, tenminste als het aan Activision Blizzard ligt. Kondigde Activision enkele weken geleden een Call of Duty competitie aan, nu gaan ze nog een stapje verder. Activision heeft Steve Bornstein binnen gehaald om een nieuwe e-sport divisie op te richten inclusief televisiekanaal.

Dan zullen veel zeggen e-sports is al groot, daar kan ik niets tegenin brengen, kijk maar eens naar de World Series League of Legends. Maar verder groeien, daar zit nog veel ruimte in. Zo is e-sports met name in Europa en Amerika op televisie, nog steeds het grootste media medium, nog geen grote speler. Terwijl alle groten sporten in de wereld hier het meeste geld uit trekken, nu is het dus Activision Blizzard die deze stap gaat wagen.

Als het aan mij ligt word dit een groot succes, zie ik dit gebeuren? Hier kan ik niet met volle overtuiging ja op zeggen, maar dat er vraag naar e-sports op televisie is dat kan ik niet ontkennen. Om het tot een succes te maken denk ik dat alle grote uitgevers met elkaar om tafel zouden moeten gaan zitten en zorgen dat alle grote games op een zender worden uitgezonden. Doe je het op deze manier dan moet het na mijn inzien haalbaar zijn.

Gaat de zondag veranderen? Ik denk het niet, tenminste niet snel. Op den duur zal alle media anders worden, ook al is de televisie het grootste medium, de aandacht voor dit medium neemt af. Je kan nou eenmaal alles via internet terug kijken, daarom best raar dat Activision Blizzard de stap de andere kant op maakt. En als er geen voetbal is? Dan is e-sports zeker een grote speler op de markt.

Columns afbeelding

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek