Column: Op de vlucht voor Social Media

Column PantaniCBS

Ik schrijf 1939-1945, in het eerste jaartal vielen de Duitsers Polen binnen, in het tweede jaartal tekende de Duitsers hun overgave. Zwarte bladzijde in “onze” Nederlandse geschiedenis. Iedereen die niet tot het Arische ras behoorde, een overloper, landverrader of van nature een Nazi was had het zwaar. Zwaar is nog licht uitgedrukt, mensen werden op transport naar kampen gezet, daarna in de bekende kampen afgeslacht, tegenwoordig hebben kippen en varkens het nog beter.

Uit deze oorlog is niks dan slechts voortgekomen, gezinnen zijn uit elkaar getrokken, miljoenen mensen gesneuveld en nog eens miljoenen mensen waren voor de rest van hun leven getraumatiseerd. Op internet en televisie vind je zat informatie over deze oorlog, er zijn zat musea die aandacht aan deze tijd besteden en ook op school is de 2e wereldoorlog een groot punt in de geschiedenislessen.

Veel Nederlanders probeerde net voor en tijdens de oorlog hun vlucht naar “veilige” landen te nemen. Engeland was de meest veilige optie, met vaak gamellen bootjes probeerden een groot deel van de Nederlandse bevolking Engeland te bereiken, hetzelfde gold voor mensen uit België, Frankrijk en andere bezette landen waar het niet meer veilig was.

Momenteel strijden enkele landen in het Midden-Oosten waaronder Syrië tegen de IS (Islamitische staat). Nadat is Syrië een burgeroorlog uitbrak, jonge Syriërs zagen o.a. via social media dat zij in een dictatuur leefde en namen het op tegen president en dictator al-Assad. De westerse landen steunde deze oppositie, langzaam maar zeker zag ook de IS dat dit de kans was om ook Syrië in te trekken. De burgeroorlog verdween en IS nam de oorlog over, iedereen die niet met de IS regels kan leven verdwijnt.

Een groot deel van deze mensen vlucht, sommige met een boot, andere te voet. De meeste mensen vluchten via Griekenland en Turkije op weg naar een betere bestemming, zo komen ook enkele duizenden vluchtelingen naar Nederland. Wij ontvangen ze met open handen, wij weten eenmaal door de loop van de geschiedenis hoe het voelt om je eigen land uitgejaagd te worden, hoe het voelt om niet jezelf te kunnen zijn.  Jammer genoeg is dat laatste een en al sarcasme.

Gister zat ik net zoals elke dag dumpert te kijken, en ja hoor daar was weer zo een anti-vluchtelingen video, liedje in dit geval. Nog wel op een melodie van Claudia de Breij, een lied dat normaal gaat over gelijk zijn en elkaar respecteren, maar daar heeft deze beste man geen boodschap aan. Via social media en internet probeert hij steun te krijgen voor zijn standpunt, net zoals Syrische jongeren dat enkele jaren geleden deden. Ik zie overeenkomsten, alleen de gedachten zijn anders.

Nu zal een groot deel van iTG denken, wat heft dit met iTG te maken. Op het gebied van gamen, weinig. Nu weet ik dat een groot deel van jullie ook op social media actief is en regelmatig op sites als Geenstijl en Dumpert kijkt. Wil ik jullie mening beïnvloeden? Nee, ik wil alleen een andere kijk op de situatie geven. Heb ik zelf te maken met asielzoekers? Niet direct, mijn ouders hebben wel Syrische buren, onwijs aardig mensen. Zij geven momenteel enkele landgenoten onderdak, niemand heeft hier last van en deze mensen krijgen een nieuwe kans op geluk. Denk voortaan dus even na voordat je op like drukt.

Columns afbeelding

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek