DG thinks: De Nintendo NX

opinion

Tegenwoordig hebben veel mensen ergens een mening over en dat is helemaal niet zo erg want een mening hebben is wat ons nog anders laat zijn. Een mening hebben over een onderwerp is belangrijk en helpt je zelfstandig je eigen keuzes te maken in het leven. Wat heb je er immers aan om voor altijd achter de horde aan te lopen en braaf ja te knikken? In deze wekelijkse special genaamd DG thinks kan ik mijn eigen mening geven over alles wat met gaming en technologie te maken heeft. Deze week over de aankomende Nintendo NX

Nintendo heeft in twee generaties tijd beide uiterste gezien. Met de Wii en DS is het bedrijf naar absolute hoogtes gekomen maar een generatie later zit het Japanse bedrijf te strijden met de Wii U en in mindere mate de 3DS. Voor we over de nieuwste console van Nintendo een mening kunnen hebben is het misschien goed om eens stil te staan bij deze twee generaties.

De Wii en DS zijn beide een enorm succes geworden of de hardcore gamer het leuk vindt of niet. Enkel de PlayStation 2 steekt er qua verkoop aantallen nog bovenuit en waar Microsoft en Sony de kosten voor het ontwikkelen van games naar nieuwe hoogtes schoot door de komst van HD won Nintendo het met een opgevoerde Dreamcast. Nintendo had geluk dat opeens iedereen spellen speelde van het bedrijf. Gaan we echter naar deze generatie en dan zie je dat een zelfde aanpak totaal mislukt is. De Wii U leunt, net zoals de Wii dat deed, op een gimmick en het publiek dat de Wii een succes heeft gemaakt heeft elders de nieuwste Candy Crush geinstalleerd op haar telefoon. Nintendo zit in een lastig pakket en dat weet het bedrijf zelf ook, een resultaat hiervan is dat afgelopen week de eerste Nintendo game voor een mobiele telefoon is aangekondigd en ookal is dit een klein spel, het geeft aan dat Nintendo wel degelijk gevaar ziet.

Maar is Nintendo dan doomed met de aankomende Nintendo NX? Als ik mijn mening daarop moet uitlaten is dat het zeker moeilijk wordt voor Nintendo. Ik zie namelijk in de aankomende jaren kinderen niet volwassen worden met een Gameboy zoals in mijn tijd maar met een iPhone en dit is wel een belangrijke markt geweest voor Nintendo de afgelopen generaties. Maar wat zou ik dan denken dat de Nintendo NX wel tot een succes maakt?

digital

De Nintendo NX, een projectnaam waarvan we nog niet weten wat het is en het daarom zo leuk maakt om over na te denken. In mijn beleving is de Nintendo NX zowel Nintendo haar nieuwste console maar ook Nintendo haar nieuwste handheld. Nintendo heeft namelijk met het betreden van het HD tijdperk bewezen dat het heel lastig is om een goeie stroom aan te houden van releases. Ik zie het voor me dat we straks twee versies van dezelfde game krijgen. Wanneer ik hem op mijn console speel krijg ik een 1080P Mario met mooie graphics en wat je mag verwachten van een console. Echter als ik naar buiten wil gaan kan ik op mijn handheld verder spelen. Maar hoe wil je dit gaan doen? In een ideale wereld zou de Nintendo NX save games opslaan in de cloud en wanneer jij inlogt op je handheld en console kun je verder gaan waar je bent gebleven. Wel met minder mooie graphics maar je progressie zou altijd hetzelfde kunnen zijn. Sony heeft laten zien met de PlayStation 4 dat er nog echt een markt is voor de echte gamers en ik denk dat Nintendo zich daar meer op moet focussen dat op een vergane markt. Stop met de gimick en ga terug naar een normale controller omgeving. Wanneer je een spel hebt gekocht krijg je dus twee versies, de handheld en de console versie. Nintendo zou kunnen denken om beide versies los aan te bieden voor de prijs welke ze nu doen en een bundel voor een aantrekkelijkere prijs welke beide spellen bezit. Laten we duidelijk maken dat de Nintendo NX niet een enkel product hoeft te zijn, het is alleen een projectnaam.

Zelda

Grafisch zou een Nintendo niet snel mee gaan met de nieuwste generatie consoles. Het heeft ze gewoon bijna een faillisement bezorgd ten tijde van de Nintendo Gamecube. Deze console heeft ontzettend slecht verkocht maar was grafisch een stuk sterker als de andere consoles die destijds op de markt waren. Het grappige is dat van de grote drie de PlayStation 2 toen de zwakste was, hoe vinden de graphics lovers die? Belangrijker dus dan het pracht in beeld is de mindshare te hebben van de gamers. Vanaf het begin van de Nintendo NX moet het positief worden uitgebracht, we zagen het verschil tussen de Xbox One en de PlayStation 4. Het begin moet je er staan want anders krijgt je product het ontzettend moeilijk.

Dan hebben we natuurlijk nog Iwata, welke recent is overleden. Welke impact heeft zijn dood op de koers die Nintendo gaat varen? Hij was immers groot tegenstander tegen Nintendo die mobiel gaat. Dit zou allemaal wel meevallen denk ik. Voor Iwata zijn dood lagen de plannen er al dat Nintendo met mobiele games voorzichtig zou komen zonder haar IP hiermee te beschadigen en ook de NX zou grotendeels klaar liggen om hier nog maar iets aan kunnen te veranderen. Het is zeker dat als game liefhebber het een interessante tijd wordt om Nintendo te volgen, het voelt voor mij echt dat dit het moment wordt dat Nintendo kan gaan maken of kan gaan breken. De Nintendo NX moet gaan slagen om Nintendo niet verder de irrelevantie in te werpen en ik denk dat zij dit zelf ook heel erg goed door hebben.

Volgende week wil ik naar Microsoft kijken en hoe zij in een aantal jaar van groot “gemeen” bedrijf in mijn ogen zijn veranderd naar veel potentie. Nintendo, kijk en leer! Ow en lezers, laat jullie mening ook vooral horen, ja knikkers zijn er immers al zat.

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek