DG thinks: Handhelds

opinion

Tegenwoordig hebben veel mensen ergens een mening over en dat is helemaal niet zo erg want een mening hebben is wat ons nog anders laat zijn. Een mening hebben over een onderwerp is belangrijk en helpt je zelfstandig je eigen keuzes te maken in het leven. Wat heb je er immers aan om voor altijd achter de horde aan te lopen en braaf ja te knikken? In deze wekelijkse special genaamd DG thinks kan ik mijn eigen mening geven over alles wat met gaming en technologie te maken heeft. Deze week wil ik het hebben over de handheld markt.

Als iets ons heeft geleerd deze generatie is dat wanneer je een succesvolle console hebt dit nog niet gelijk betekend dat je handheld ook succesvol is. Wanneer je kijkt naar de PlayStation 4 is dit natuurlijk een enorm populaire console maar de Vita is doder dan dood. En wanneer je kijkt naar Nintendo doet de Nintendo 3DS het goed maar hebben zij weer veel problemen met de Wii U. De handheld markt zit in een lastige situatie doordat de afgelopen jaren telefoons en tablets enorm zijn gegroeid. Toch denk ik dat de schuld van de moeilijkheden waarin de handheld markt nu zit niet alleen te danken is aan deze tablets en telefoons.

Nintendo-3DS-AquaOpen

Als we kijken naar de Nintendo 3DS heeft deze een enorm lastige start gehad met een grote droogte aan nieuwe leuke software titels. Het duurde bijvoorbeeld acht maanden tot de handheld een Mario game kreeg in de vorm van Super Mario 3D Land. Dit was niet alles want de Nintendo 3DS kreeg vrij snel na zijn lancering een prijsverlaging en moest om vroege kopers tevreden te houden een aantal spellen weggeven. Toen echter deze games wel kwamen aan het einde van het eerste jaar samen met een aantal andere grote games verkocht de Nintendo handheld een stuk beter. Geen DS nummers zullen er gehaald worden met deze handheld maar door goed handelen in de vorm van software aanbieden en een prijsverlaging heeft de Nintendo 3DS toch enorm goed verkocht.

ps-vita-02

Dan komen we bij de Vita, dit apparaatje staat bij mij bekend als een handheld met misschien wel de meeste potentie die niet is waargemaakt. De PlayStation Vita zou graphics kunnen neerzetten van PlayStation 3 kwaliteit en met games als Killzone en Uncharted samen met de hardware en het prachtige OLED scherm maakte hij dit zeker waar. Het probleem van de Vita is eigenlijk geheel te danken aan Sony zelf. Waar Sony financieel ten tijde van de lancering van de Vita aan de afgrond stond en zich niet kon veroorloven een handheld te ondersteunen welke wel ondersteuning nodig had. De verkopen vielen tegen en de handheld werd in de steek gelaten met veel te dure memory kaartjes en een groot aanbod aan indie games welke je ook op je telefoon en tablet kan spelen. Je vraagt je toch altijd nog af wat er gebeurd was wanneer ook Sony de prijs van zijn handheld goed naar benede had gehaald (samen met de memory kaartjes hun prijs) en vervolgens nog een goeie push erachter had gezet door middel van goeie AAA-spellen. Sony wou deze gok niet nemen en waar de Vita nu is dat weten we allemaal.

Ondertussen zijn er veel geruchten die erop wijzen dat de volgende generatie voor Nintendo gaat bestaan uit een console/handheld hybride. De savegames worden in de cloud opgeslagen wat de geruchten nog verder doet stijgen want dit maakt het natuurlijk een stuk makkelijker dezelfde save te hebben op zowel jouw handheld als jouw console. Ik denk dat als Sony ooit nog een handheld zou maken zij eenzelfde soort strategie moet hanteren als naar alle waarschijnlijkheid Nintendo dit gaat doen. De divisies worden samen gesteld waardoor je in theorie een hoger aantal software kan uitbrengen. De graphics zullen dan wel niet op beide systemen gelijk zijn maar voor de rest is het hetzelfde spel. Hoe dit zou worden aangepakt met de prijs van een spel is onduidelijk, zou Nintendo 90 euro moeten vragen voor een bundel met zowel de handheld als de console game? Of moet Nintendo voor 60 euro de handheld versie ook unlocken? Het gerucht is in ieder geval heel erg interessant en het is afwachten of Nintendo de handheld markt in zijn eentje moet doen of dat Sony toch nog een generatie met ze meegaat.

Denk jij dat er nog te verdienen valt in de handheld markt? Geef mij jouw mening in de reacties!

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek