DG thinks: Microsoft

opinion

Tegenwoordig hebben veel mensen ergens een mening over en dat is helemaal niet zo erg want een mening hebben is wat ons nog anders laat zijn. Een mening hebben over een onderwerp is belangrijk en helpt je zelfstandig je eigen keuzes te maken in het leven. Wat heb je er immers aan om voor altijd achter de horde aan te lopen en braaf ja te knikken? In deze wekelijkse special genaamd DG thinks kan ik mijn eigen mening geven over alles wat met gaming en technologie te maken heeft. Deze week ga ik eens mijn mening geven over Microsoft

Microsoft. Dat grote Amerikaanse bedrijf waar iedereen wel eens in zijn leven mee in aanraking is gekomen, al is het maar omdat bijna iedereen wel eens een keer in zijn leven heeft gewerkt met Windows. Microsoft heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad, Windows 8 was een flop en de Xbox One heeft een enorme valse start gemaakt en hierdoor veel negativiteit om zich heen gekregen. Daarnaast hebben ze ook nog mobiele takken en een tablet markt die het qua verkopen beide moeten afleggen tegen de concurrentie.

SatyaNadella

En toch is het Microsoft van tegenwoordig een ander bedrijf als deze was tijdens de launch van de Xbox One. Dit moet je natuurlijk uitleggen met enkele voorbeelden want niemand heeft iets aan een mening zonder onderbouwing. Microsoft heeft in de afgelopen jaren een aantal veranderingen doorgevoerd in de leiding. Op Xbox niveau betekend dit dat Don Mattrick is vervangen door Phil Spencer en Steve Ballmer heeft plaats gemaakt voor Satya Nadella. Wat dit betekend is dat Micorosft de afgelopen jaren een veel meer open bedrijf is geworden. Ik kan zelfs zo ver gaan te zeggen dat Microsoft het enige bedrijf is dat zo ontiegelijk open is tegen haar consumenten. Windows 10 is gemaakt met heel veel feedback van beta testers die er vanaf het begin bij waren, het nieuwe Windows Phone 10 wordt op een zelfde manier gemaakt en zelfs de Xbox One krijgt een zelfde behandeling. Dit noemt Microsoft Windows Insiders. Zelf heb ik een Lumia 1520 toestel welk op dit moment beta software draait, dit betekend dat de software bij lange na nog niet af is. Maar je bent wel deel van een project waar jij samen met andere mensen het uiteindelijke product maakt. Je wordt hierbij op de hoogte gehouden via Twitter over de laatste veranderingen en eventuele problemen. Microsoft die zo open naar hun consumenten is dat hadden we een aantal jaar toch niet kunnen denken?

Microsoft is de afgelopen jaren steeds te laat geweest. De tablet markt zijn ze te laat geweest en voorbij gestreven door Apple. En ook op de mobiele markt zijn ze op alle fronten ingehaald door Google en Apple. Toch was er afgelopen maand een evenement waarbij de iPad Pro werd aangekondigd. Een grote tablet met toetsenbord en pen, een idee dat Microsoft al heel wat jaren heeft in de vorm van de Surface (Pro) lijn. Het is geen toeval dat Microsoft in dit verhaal eens eerder is dan de concurrentie, Microsoft heeft een frisse nieuwe uitstraling gekregen door de veranderingen.

Microsoft

Aangezien we een game site zijn kan ik niet een stuk schrijven zonder de Xbox nog even apart te noemen. Toen deze werd aangekondigd stond de Xbox divisie onder leiding van Don Mattrick. Het systeem zou enorm in het teken staan van TV. Je moest altijd verbonden zijn met het internet omdat anders je spellen niet meer zouden werken. Daarnaast kon je geen tweedehands spellen spelen. Ach fijn, we kennen allemaal het verhaal. Sony sprong hier enorm slim op in door alles wat Microsoft verkeerd deed goed te doen. En ik geloof dat Sony hiermee de generatie heeft gewonnen al. Microsoft is namelijk nooit uit de negatieve spiraal meer gekomen. Nu Phil Spencer de leiding heeft over de Xbox divisie zijn er een aantal mooie spellen voor de Xbox uit gekomen. De Xbox heeft een meer hardcore gamer feel teruggekregen welke het niet had tijdens de aankondiging van de console. Ik zie niet dat Microsoft deze console generatie nog gaat winnen qua verkopen. Maar Microsoft mag trots zijn dat het toch zich zo heeft weten te veranderen en daarbij langzaam de gamers weer met zich mee krijgt.

Microsoft, een eens zo gesloten bedrijf. Tegenwoordig helpt de consument mee en worden mensen die dit willen heel erg positief erbij betrokken. Vorige week zei ik het al, als Nintendo de situatie wilt omkeren is het bij lange na niet hopeloos. Microsoft is het ook gelukt in mijn ogen.

Wat vindt jij van Microsoft? Ben je het er een beetje mee eens of totaal niet? Geef mij jouw mening!

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek