SPONSORS

PARTNERS

intheGame Kinguin Deals

Armin van Buuren – Sunny Days

Wolfenstein II: The New Colossus – Roswell Mission

DG thinks: Microsoft

opinion

Tegenwoordig hebben veel mensen ergens een mening over en dat is helemaal niet zo erg want een mening hebben is wat ons nog anders laat zijn. Een mening hebben over een onderwerp is belangrijk en helpt je zelfstandig je eigen keuzes te maken in het leven. Wat heb je er immers aan om voor altijd achter de horde aan te lopen en braaf ja te knikken? In deze wekelijkse special genaamd DG thinks kan ik mijn eigen mening geven over alles wat met gaming en technologie te maken heeft. Deze week ga ik eens mijn mening geven over Microsoft

Microsoft. Dat grote Amerikaanse bedrijf waar iedereen wel eens in zijn leven mee in aanraking is gekomen, al is het maar omdat bijna iedereen wel eens een keer in zijn leven heeft gewerkt met Windows. Microsoft heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad, Windows 8 was een flop en de Xbox One heeft een enorme valse start gemaakt en hierdoor veel negativiteit om zich heen gekregen. Daarnaast hebben ze ook nog mobiele takken en een tablet markt die het qua verkopen beide moeten afleggen tegen de concurrentie.

SatyaNadella

En toch is het Microsoft van tegenwoordig een ander bedrijf als deze was tijdens de launch van de Xbox One. Dit moet je natuurlijk uitleggen met enkele voorbeelden want niemand heeft iets aan een mening zonder onderbouwing. Microsoft heeft in de afgelopen jaren een aantal veranderingen doorgevoerd in de leiding. Op Xbox niveau betekend dit dat Don Mattrick is vervangen door Phil Spencer en Steve Ballmer heeft plaats gemaakt voor Satya Nadella. Wat dit betekend is dat Micorosft de afgelopen jaren een veel meer open bedrijf is geworden. Ik kan zelfs zo ver gaan te zeggen dat Microsoft het enige bedrijf is dat zo ontiegelijk open is tegen haar consumenten. Windows 10 is gemaakt met heel veel feedback van beta testers die er vanaf het begin bij waren, het nieuwe Windows Phone 10 wordt op een zelfde manier gemaakt en zelfs de Xbox One krijgt een zelfde behandeling. Dit noemt Microsoft Windows Insiders. Zelf heb ik een Lumia 1520 toestel welk op dit moment beta software draait, dit betekend dat de software bij lange na nog niet af is. Maar je bent wel deel van een project waar jij samen met andere mensen het uiteindelijke product maakt. Je wordt hierbij op de hoogte gehouden via Twitter over de laatste veranderingen en eventuele problemen. Microsoft die zo open naar hun consumenten is dat hadden we een aantal jaar toch niet kunnen denken?

Microsoft is de afgelopen jaren steeds te laat geweest. De tablet markt zijn ze te laat geweest en voorbij gestreven door Apple. En ook op de mobiele markt zijn ze op alle fronten ingehaald door Google en Apple. Toch was er afgelopen maand een evenement waarbij de iPad Pro werd aangekondigd. Een grote tablet met toetsenbord en pen, een idee dat Microsoft al heel wat jaren heeft in de vorm van de Surface (Pro) lijn. Het is geen toeval dat Microsoft in dit verhaal eens eerder is dan de concurrentie, Microsoft heeft een frisse nieuwe uitstraling gekregen door de veranderingen.

Microsoft

Aangezien we een game site zijn kan ik niet een stuk schrijven zonder de Xbox nog even apart te noemen. Toen deze werd aangekondigd stond de Xbox divisie onder leiding van Don Mattrick. Het systeem zou enorm in het teken staan van TV. Je moest altijd verbonden zijn met het internet omdat anders je spellen niet meer zouden werken. Daarnaast kon je geen tweedehands spellen spelen. Ach fijn, we kennen allemaal het verhaal. Sony sprong hier enorm slim op in door alles wat Microsoft verkeerd deed goed te doen. En ik geloof dat Sony hiermee de generatie heeft gewonnen al. Microsoft is namelijk nooit uit de negatieve spiraal meer gekomen. Nu Phil Spencer de leiding heeft over de Xbox divisie zijn er een aantal mooie spellen voor de Xbox uit gekomen. De Xbox heeft een meer hardcore gamer feel teruggekregen welke het niet had tijdens de aankondiging van de console. Ik zie niet dat Microsoft deze console generatie nog gaat winnen qua verkopen. Maar Microsoft mag trots zijn dat het toch zich zo heeft weten te veranderen en daarbij langzaam de gamers weer met zich mee krijgt.

Microsoft, een eens zo gesloten bedrijf. Tegenwoordig helpt de consument mee en worden mensen die dit willen heel erg positief erbij betrokken. Vorige week zei ik het al, als Nintendo de situatie wilt omkeren is het bij lange na niet hopeloos. Microsoft is het ook gelukt in mijn ogen.

Wat vindt jij van Microsoft? Ben je het er een beetje mee eens of totaal niet? Geef mij jouw mening!

Gerelateerde berichten

Tags

Dit vind je misschien ook leuk...

 • New Deep House

  Fuck Apple !!! De zegen is aan Microsoft !

  • Nee jongen, ge snapt er echt helemaal niks van.
   Apple is degene die voor een evolutie keer op keer heeft gezorgd.

   Fuck Microsoft!

 • Marijn Schuurmans

  Ik denk dat Phil Spencer exact de persoon is die Xbox nodig had.. Ik denk niet dat iemand kan ontkennen dat de situatie er ‘pretty fucking bleak’ uitzag voor Xbox na de aankondiging. Het was net alsof ze het lijstje van dingen die niemand wou als main-feature lijst hadden gebruikt. En het zag er daarvoor al niet rooskleurig uit met de falende Kinect (360), Circue de Soleil-show en andere rare of domme fratsen die ze in hun persco’s stopten. Als PS-gamer hartstikke amusant, maar als gamer zijnde in- en intriest.

  Ik herinner mij de polls nog goed, mensen verkozen de PS4 over de XBone 20 tot 1 unaniem, in elk land, op verschillende sites.. Een deel daarvan is internet-rioting, toegegeven, maar was Microsoft op die lijn doorgegaan dan was Xbox nu verleden tijd.

  Enter my main man Phil Spencer.. Binnen een maand zijn de honderden vraagtekens die mensen hadden beantwoord, de stomme features de nek omgedraaid en de complete focus verplaatst terug naar gaming. Persco’s zijn, nog altijd veel, maar veel minder BS en/of statistieken.

  Mijn geheugen kan mij bedriegen, maar ik denk dat Phil tot dusver een flawless ‘victory’ heeft. En ja, er zit een groot gat in sales tussen de PS4(25m-ish) en de Xb1(15m-ish), maar de verhouding is veel kleiner dan in het begin. En zeker geen 20 tot 1 meer zoals het er op een gegeven moment naar uit zag.

  Ik geloof volop dat dit voornamelijk, zoniet volledig komt door Phil, want Microsoft zelf lijkt weinig geleerd te hebben over de jaren. Met het maffe overslaan van Windows 9 (ze zullen hun redenen hebben, maar de groep die daar in geïnteresseerd is, is minuscuul), DRM pushen vermomd als een gratis OS (waarmee je meteen alle schijn van goede intenties de grond in boort) en het releasen van een nieuwe optionele Outlook-app, wil je de nieuwe app installeren? Wat dacht je van nu dan? En nu? Heb je al gehoord dat we een nieuwe Outlook-app hebben? Met minder functies en overzicht! Yay! Hey, check onze nieuwe app! Hehe, grapje de nieuwe app is toch niet optioneel, de oude hebben we maar onbruikbaar gemaakt, want wat weet jij er nou van? Installeer godverdomme onze nieuwe app!

  Sorry.. Ik had mezelf even niet in bedwang. Elke keer als ze met een update komen, moet ik mijn moeder weer uit gaan leggen hoe het nu dan weer werkt en waarom de nuttige functie die gebruikt werd nu niet meer werkt.

  Anyhow, goed stukje, Dg! Trek je niet te veel aan van mijn open brief. Ik wou even venten. 😀

  • DGlavimans

   Allereerst gratz voor je mening! Heb ik gemist een echte tekst van Rinus haha… 🙂
   Over je Xbox stuk kan ik het alleen maar eens zijn, Microsoft had verandering nodig en die is gekomen. Echter moet ik toch even inspringen op het Windows stuk. Het is gewoon om meerdere redenen te verklaren waarom Windows 9 is overgeslagen, ik ga je die niet allemaal vertellen maar jij weet net zo goed als ik dat een veel gehoorde was dat wanneer er code werd gebruikt met 9 het systeem op hol sloeg door eerdere Windows versies. En maakt Windows 9 echt zo uit? Ik bedoel de namen van een Windows OS zijn als volgt:
   – Windows 2000
   – Windows XP
   – Windows Vista
   – Windows 7,8
   – Windows 8.1(8+1=9?)
   – Windows 10
   Je kan op veel manieren simpel verklaren waarom het Windows 10 heet, voor het gemak heb ik nog even 8.1 erbij gezet wat dan ook met een beetje creatief vermogen Windows 9 mag heten door het 8+1 principe..
   Een nieuwe Outlook app pushen is toch niet zo vreemd, in elke tak van de computer industrie wordt op een gegeven moment een nieuw stuk soft/hardware gepusht om allemaal andere redenen. De Outlook app is ook nog een een universele app wat betekend dat ik deze op mijn Lumia 1520 kan gebruiken, hij tevens ook nog eens voor een tablet te gebruiken is. Universele apps zijn apps welke zowel op de tablet, PC als mobiel draaien en ik heb er hier een heel aantal draaien op mijn telefoon. Dit is tevens hoe ik de toekomst zie want deze universele apps nemen veel minder ruimte in beslag, zoek eens op continuum, een nieuwe techniek die straks je mobiel een PC laat worden en dan ga je pas waarderen waarom er Universele apps zijn. Tevens zijn deze apps nog zwaar in beta want Windows Phone 10 is nog niet eens uit. Daarbij is het niet zo vreemd dat je in een eco systeem de optie wordt aangeboden om software en functies van Microsoft te gebruiken lijkt me? Voor echte pure vrijheid is er nog Ubuntu en zelfs die heeft apps meegeleverd waarbij zei vinden dat die de gebruikerservaring ten goede komt.
   Als je echt breder kijkt en dat is niet zo heel interessant voor veel omdat de Suface lijn en de Windows Phone lijn aardig klein zijn.. Moet je eens kijken naar de verschuivingen en wisselingen van de post. Daarbij hoe ze nu communiceren met hun consumenten en mensen die beta testen. Dan zie je dat zeker niet alleen Phil Spencer een goeie appel is gebleken in het nieuwe Microsoft mandje 🙂

   • Marijn Schuurmans

    Yeah, alweer ff geleden idd. 😛

    Ik ben mij bekend met de redenen voor de benaming van Windows 10. Maar wie zijn hier de OS-makers? Waarom is het bij hun in het verleden niet opgekomen dat dit problemen zou op gaan leveren? En als de naam Windows 9 problemen op zou gaan leveren, waarom zijn ze dan bij 7 weer begonnen met de versies te nummeren? Het is niet eens de 7de versie van het OS (ook niet main-version i.m.o.).

    Was dan gebleven bij namen voor de OS’en, of had een work-around verzonnen.. Hoezo is het niet mogelijk om het gewoon Windows 9 te noemen, maar onder de motorkap als Windows 10, Windows 8.2, Windows Bananensplit, Windows Applesucks of iets dergelijks, te verwijzen?

    Android heeft ook alweer 23 main-releases gehad, maar zijn pas bij 6.0 en de nieuwste versie heet: Android M (13de letter van het alfabet) of Android Marshmallow.
    Als Android hun versies naar lekkernijen kan vernoemen en Apple hun versies naar grote katten en plekken in Californië, dan maak je mij niet wijs dat Windows hun versie niet 9 kunnen noemen als hun dat zouden willen.

    Ik durf te wedden dat de voornaamste reden zoiets was:
    Big-shot 1: ‘Let’s call it Windows 9!’
    Big-shot 2: ‘What as in Windows Nein?’
    Big-shot 1: ‘Oh no, that’s terrible, they will make fun of our OS that way.’
    Big-shot 2: ‘Well.. Windows 10 it is..’

    Het niet Windows 9 noemen is in principe logisch dan, maar het in plaats maar Windows 10 noemen is dat niet.

    Als jij het logisch vind dat ze 8.1 als 9 hebben bedoeld, dan mag jij mij vertellen wat er gebeurt is met de 22 releases die er voor Windows 7 waren.. 😛

    Als je het mij vraagt is hun benamings-procedure meer gebaseerd op marketing en gevoel dan technische aspecten. En dat is prima, maar zeg dat dan gewoon. Hoe moeilijk is het voor een van de grootste tech-bedrijven in de wereld om gewoon een benamings-stijl te kiezen en daarbij te blijven, i.p.v. elke 2 versies maar voor een compleet ander systeem te gaan?

    Een nieuwe Outlook-versie! pushen is niet vreemd. Een nieuwe app! releasen, de keuze vrijhouden, maar dan later alsnog gaan verplichten is raar. Als de intentie is om iedereen naar de nieuwe app te krijgen, waarom dan de moeite nemen om het eerst vrijblijvend te laten lijken, maar dan alsnog te forceren. Als de oude app later toch waardeloos gemaakt wordt, waarom is het dan niet gewoon als verplichte update gepusht, zoals elk andere app-developer dat doet?

    Ik weet dat Microsoft naar een unified system-os wil, zoveel was sinds Windows 8 al duidelijk (en ook een belangrijk punt voor de Xbox One ondertussen). Maar een universele app of niet, het had gewoon een update kunnen zijn.

    Anyhow, jij ziet universele apps als een goed ding, ik zie het als een gateway naar een toekomst waar elk programma dat nu gratis is, straks betaald is OF reclames bevat. En dat is wat hier de end-game is voor Microsoft. Een omgeving creëren waar ontwikkelaars geld vragen voor hun apps of reclames weer laten geven en Microsoft een percentage van de winst mee kan pakken. Oftewel het winst-systeem wat al langer in de app-stores van Apple, Google en Microsoft (alle drie 30% cut van alle aankopen) bestaat overbrengen naar alle platformen. Dat of wel gratis zijn, maar ondertussen mijn persoonlijke leven doorverkopen naar de hoogste bieder.

    Een toekomst waarin als ik een app koop op de PC, hem ook kan gebruiken op mijn console, tablet of telefoon.. Maar helaas wel alleen die van Microsoft/Windows. Het idee is dat mensen apps kopen voor hun PC en dan ook maar een Xbox, Windows Phone & Surface tablet koopt omdat ze dan daar ook toegang tot die app hebben.

    Slim, maar ik zit niet te wachten op een toekomst waarin ik niet kan kiezen voor een Android telefoon, PlayStation console of iPad die beter is, omdat ik dan niet de apps waarvoor ik betaald had op mijn PC kan draaien. Ik zal nooit vóór een strategie of toekomst zijn waarin Microsoft, of Google of Apple of elk ander bedrijf als alleenheerser uit de bus zal komen. Niet omdat ik een alu-hoedje ben die gelooft dat alle inc.’s slecht zijn ofzo, maar omdat ik eigenlijk best wel een fan ben van de onderlinge competitie tussen bedrijven. Belangrijk voor de innovatie, prijzen, kwaliteit en keuze. IE6 is wat er gebeurt als Microsoft te lang zonder tegenstand komt te zitten. IE9 (de vooruitgang op IE8 was gigantisch) is wat je krijgt als Microsoft op moet boksen tegen Chrome, Firefox, Safari en Opera en niet meer pre-installed komt op pc’s.

    Bij zoeken op continuum kom ik overigens uit bij een of andere sci-fi show. 😛

    • DGlavimans

     Ik weet niet waarom het niet bij ze is opgekomen. Denk ook niet dat programmeurs in 95 wisten dat ze met Windows 9 een probleem zouden maken.. Volgens de destijdse namen zou het logischer zijn als ze deze Windows Windows 2015 zouden noemen ofzo.. Was er niet bij maar een Google search levert me wel het volgende op: http://www.theguardian.com/technology/askjack/2009/oct/29/wny-named-windows7 Het zou best kunnen hoor dat het puur marketing is, ik was er niet bij haha en voor de rest denk ik.. Whats in a name?

     Universele apps op mijn Windows Phone zijn als volgt:

     – Groove Music

     – Insider Hub

     – Maps

     – Movies & TV

     – Outlook Calendar / Oultook Mail

     – Powerpoint

     – Word

     – Excel

     Al deze apps zijn tot nu toe gemaakt met het oog op 1 programma voor alle systemen. Beetje hetzelfde idee als iPhone en iPad alleen dan nog zelfs met een PC platform erbij. Zie niet in dat je de conclusie trekt dat al deze dingen die nu geen betaalde omgeving is met reclames dit later wel doet? En je gaat toch niet zeggen dat je het vreemd vindt dat dingen die je koopt bij Microsoft alleen bij Microsoft werkt heh?

     PlayStation spellen werken alleen op PlayStation

     Vita spellen werken alleen op de Vita

     iDevices werken alleen op iDevices

     Google apps/games werken alleen op Google devices

     Linux apps/games werken alleen op Linux devices

     Ja tuurlijk is dat het idee. Je kan hier alleen vanaf komen door met ALLE fabrikanten af te spreken dat ze allemaal dezelfde regels opstellen en allemaal hetzelfde doen, dit is zeker niet Microsoft schuld? Dat is gewoon een wereld dat niet kan lol..

     Hier trouwens een video over wat ik bedoelde: https://www.youtube.com/watch?v=idVRSWXSkFA
     Gelukkig bestaat er dus nog wel concurrentie en hoef je nooit aan een OS je te mengen. Ben je het niet eens met de beslissingen van Windows 10 zijn er nog zat concurrerende platformen die je kunt gebruiken. Concurrentie is zeker een goed iets en keus zou nooit verdwijnen

     • Marijn Schuurmans

      Leuk verhaal van de Guardian, maar het geeft vooral aan dat Microsoft het zelf ook niet weet. En nee, de naam is niet belangrijk, maar pak dan iets dat je er niet uit laat zien alsof je groep 3 van de basisschool hebt gemist. Hoe moeilijk is dat nou? 😛

      Microsoft’s programma’s zullen wel gratis blijven. Maar waar MS naartoe wil is dat anderen ook hun apps op die manier gaan maken. Dat baseer ik op de pagina die je vind als je naar universele app zoekt: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/dn726767.aspx

      In principe proberen ze hier devs warm te krijgen om een app te creëren die op alle (MS) devices te gebruiken is.

      Ik baseer dat devs geld gaan vragen (direct of indirect) voor programma’s die nu nog gratis zijn op de pc op het feit dat de app-versie vrijwel allemaal betaald zijn, of gefund worden d.m.v. reclames.
      Als je dan ervoor zorgt dat er één app komt voor alle platformen, hele dikke kans dat de manier waarop het geld oplevert de nieuwe standaard wordt.
      Hartstikke logisch, natuurlijk.. Maar dat wil niet zeggen dat ik daar blij van wordt. 😛

      Mijn probleem of beter gezegd zorgen zit hem hierin: Stel Adobe maakt nieuwe Photoshop op basis van dit principe en kost €150,- (Het lijkt erop dat ze hier naartoe willen). Maar ik heb geen Windows Phone, ik heb een Android. Ik heb in principe betaald voor een mobiele versie van Photoshop, aangezien dat bij de €150,- zat inbegrepen, toch gegarandeerd dat als ik Photoshop op mijn Android wil, ik nog eens €30,- neer moet tellen.

      Again, ik snap waarom dat zo is, maar dat wil niet zeggen dat ik daar blij mee ben. Ik heb dan liever dat ik €120,- moet dokken voor de PC versie en €30,- voor se mobiele versie want in dat scenario kan ik ook een iPhone of Android kopen zonder bij elke app-aankoop benadeeld te worden. Dat of er moet een situatie komen waarin ik gewoon een Photoshop-licentie koop voor €150,- en dat ik dan elke versie die er bestaat kan downloaden, of dat er nou een is voor Windows, Google Nexus of iPad. Maar helaas werkt dat niet vanwege de manier waarop de winst-modellen van de app-stores zijn opgebouwd.

     • DGlavimans

      Die site die je laat zien is gewoon Microsoft zijn versie en afspraken hoe hun het zouden willen zien. Het is niet vreemd dat je als developer dingen afspreekt waar vervolgens iedereen aan dient te houden, als ik bijvoorbeeld met upper camel case ga werken dan gaat iedereen in mijn team programmeren met upper camel case in gedachten. Natuurlijk willen ze dat developers warm worden om voor Microsoft devices te programmeren, dat is toch eigenlijk normaal? 😛 En het idee van 1 app werkend op al 3 soorten platformen is erg aantrekkelijk gemaakt. Maar dit is bij Android en iOS net zo. Adobe Photoshop is sowieso niet gratis. Maar waarom zou er een meerprijs worden gerekend hiervoor? Kan je beter afwachten, als ik het op me eigen betrek dan heb ik ook zat PlayStation games gehad/gekregen die crossbuy waren en waar ik dus 2 versies kreeg voor dezelfde prijs.
      Hoe kom je erbij dat opeens hier een meerprijs voor zou worden gevraagd? En hoe is het Microsoft ze probleem dat Adobe een prijs omhoog of omlaag aanpast, daar kan Microsoft niks aan doen dan is Adobe in deze toch degene die slecht bezig is? Microsoft biedt een mogelijkheid als Adobe besluit opeens 200 euro meer te vragen en dan alles erin te bieden moet je bij Adobe zijn.
      Ik zie vooral terug dat je bang bent voor dingen waar andere bedrijven iets aan kunnen doen of nog vertrouwen in moeten winnen. Maar een crossbuy platform is niet nieuw wat Microsoft nu doet. Privacy vind ik een lastig punt daar snap ik je in zelf ben ik niet zo erg ermee. Bedoel jij zit ook op Facebook, hebt vast een device van Google of Apple, hebt waarschijnlijk een email en misschien sla je ergens nog wel je fotos op bij OneDrive/dropbox of google drive. Je reist misschien met het OV wat betekend dat op basis van je locatie gemeten zou kunnen worden waar jij elke dag heen gaat en hoe lang je daarover doet. Neemt misschien nog een bus waar je ook weer incheckt en wie weet is er wel iets als je pint dat bijhoudt hoevaak je bij die specifieke geldautomaat hebt gepinnt. Privacy is allang vergeven en daar barst nu niet opeens de bom mee.. Of ik ermee blij ben? Nah.. Maar alle bedrijven/instanties maken zich hier schuldig aan. Dit is gewoon weer een situatie op een grote hoop en je hebt alsnog de keus om niet met Windows 10, of Windows in ze geheel in zee te gaan natuurlijk 🙂

Advertentie

Deze maand

Spring naar werkbalk