DG thinks: Sony

opinion

Tegenwoordig hebben veel mensen ergens een mening over en dat is helemaal niet zo erg want een mening hebben is wat ons nog anders laat zijn. Een mening hebben over een onderwerp is belangrijk en helpt je zelfstandig je eigen keuzes te maken in het leven. Wat heb je er immers aan om voor altijd achter de horde aan te lopen en braaf ja te knikken? In deze wekelijkse special genaamd DG thinks kan ik mijn eigen mening geven over alles wat met gaming en technologie te maken heeft. De afgelopen twee weken heb ik het gehad over Nintendo en Microsoft. Het is dus logisch dat het nu de beurt is aan Sony!

Sony en ik gaan ver terug, sterker nog de PlayStation was mijn eerste console die ik kreeg van me ouders. Dit was omdat de dokters dachten dat ik ADHD zou hebben, heel wat jaren later is de diagnose dat ik toen gewoon druk was maar ach, een gratis console. En ookal gaan Sony en ik al heel wat jaren terug doen ook Sony heeft de afgelopen jaren dingen gedaan waar ik het niet mee eens ben.

Laten we maar beginnen bij een keiharde werkelijkheid, Sony heeft het financieel erg zwaar en dreigde helemaal af te glijden een aantal jaar terug. Dit is het resultaat van jaren lang in worden gehaald door je competitie. Waar het vroeger hip was een Sony product te hebben is tegenwoordig de telefoon om te hebben een iPhone, de tv die je wilt is een Samsung, computers maakt Sony niet eens meer en voor camera’s zijn er ook genoeg alternatieven. Er is eigenlijk maar een enkele tak die Sony op de been heeft gehouden en dat is de PlayStation. Ik ben later ingestapt in de PlayStation 3 markt aangezien ik daarvoor een Xbox 360 had (welke een leuk rood lichtje kreeg op een dag) en dus kwam ik eigenlijk net binnen in de tijd dat Sony terug op het goede spoor kwam met de PlayStation 3. De fouten die zij maakte heb ik dus zelf niet bewust meegemaakt, wie kent namelijk niet het beroemde 599 US dollars. Terugkijkend heeft Sony het toen erg lastig gehad, een beetje een zelfde positie waar de Xbox One nu in zit.

Hoe anders is het met de PlayStation 4. Een console voor de gamers gemaakt en welk vanaf begin af aan elke verwachting overtreft in Sony haar stoutste dromen. Een aantal goeie zetten zorgt ervoor dat Sony deze console generatie makkelijk wint. Ik zeg express console markt want er is iets dat mij uitermate stoort aan Sony van de afgelopen jaren. Ik heb een PlayStation Vita. en deze console is letterlijk alles wat fout kan gaan bij een Sony. Het is een beetje de vreemde eend aan tafel, de nagedachte, hetgeen dat maar op de markt is gegooid gedoemd tot een ondergang. Want waar Sony alle lof verdiend hoe ze de generatie aanpakken met de PlayStation 4 erger ik mij keer op keer als ik terug denk hoe ze de Vita hebben weten te laten floppen.

De Vita werd aangekondigd en er was beloofd dat deze console graphics kon neerzetten van het kaliber vroege dagen PlayStation 3. Dit is ook waargemaakt, wat er echter niet bij is verteld is dat deze games maar de eerste twee jaar zouden komen en daarna de console op sterven na dood werd gelaten. Zit hier enige frustratie in? Ja, zeker. Tuurlijk weet ik ook dat consumenten het niet kochten en de ontwikkelingskosten vrij hoog liggen voor een platform welke ten dode is opgeschreven. Maar Sony, waar jij alles een streep voor hebt op Nintendo is er toch iets waar je een lesje van mag leren. Dit bedrijf heeft namelijk gezegd dat hun studios worden samengevoegd en dit het mogelijk maakt een grotere stroom aan games te bieden voor zowel de Nintendo handheld als de Nintendo console. dit had Sony natuurlijk ook kunnen bedenken, dat het aantal exclusives stopt is dan nog niet eens zo erg maar waarom zouden studios niet een grafisch iets minder spel kunnen ontwikkelen voor de handheld van Sony? Sony heeft afgelope week gezegd dat de markt er niet gezond uit ziet om de Vita verder te ondersteunen en een nieuwe handheld uit te brengen. Ik vind echter dat als je de bovenstaande punten leest dat dit geweldige bedrijf welke alles goed heeft gezien met de PlayStation 4, gigantisch op ze bek gaat met de handheld consoles.

PSVITA

Dit stukje is een stuk meer gericht op gaming dan de vorige van Microsoft en dat is ook niet zo vreemd aangezien tegenwoordig Sony haar grootste tak de gaming industrie is. En hoewel Sony het naar mijn mening dus zeker goed doet, is de handheld gamer in mij erg teleurgesteld dat ze dit succes niet naar hun draagbare producten kunnen brengen. Sony is er dus nog lang niet, het bedrijf doet het door de PlayStation 4 een stuk beter dan een aantal jaar terug maar het heeft nog een lange weg te gaan. Het grappige is dat we in een periode zitten waar alle bedrijven wel met iets worstelen en dat het dus erg interessant maakt te kijken hoe al deze bedrijven de komende jaren koers varen. Sony heeft iets moois in handen met de PlayStation 4 en kan games naar de console krijgen op dit moment die niet voor mogelijk werden gehouden. Het is dan ook voor het eerst dat ik heel erg geloof dat we deze generatie een Spyro en/of een Crash Bandicoot gaat zien. Bedrijven willen meegaan met het succes van deze console zolang het mogelijk is en dat zien we al gebeuren met exclusieve deals die vaak naar de PlayStation 4 gaan nu.

Wat vindt jij van Sony? Ben je het er een beetje mee eens of totaal niet? Geef mij jouw mening!

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek