ESRB geeft label aan games met microtransacties

ESRB Lootbox

ESRB, de Amerikaanse variant van PEGI, het instituut dat alle games voorziet van een rating, gaat games met Microtransacties labelen. Dit maakt het bedrijf bekend via Twitter. Binnenkort weet iedereen welke games voorzien zijn van microtransacties.

Sommige systemen maken al gebruik van deze feature. Google Play gebruikers bijvoorbeeld merken al een hele poos dat er apps zijn gelabeld met: in-app purchases. ESRB gaat dit nu ook toepassen op de fysieke markt en zal het verplicht gaan maken om doosjes te voorzien van een label. “In-Game Purchases” zal op het doosje verschijnen. Indien een game online ook verkocht zal worden zal dit hier ook kenbaar worden gemaakt, aldus ESRB.

ESRB neemt dit heel breed. Namelijk alle games met ook maar een bepaalde vorm van aankopen buiten het spel zelf zal een label met zich mee krijgen. Extra levels, skins, loot boxes, virtuele currency, muziek en noem maar op.

Of dit een bepaald effect heeft op de rating van de game is nog niet erg duidelijk. In de Tweet heeft ESRB het wel over “crafty kids”.  Het lijkt er dus op dat een game met microtransacties niet gelabeld zal worden als “Mature” enkel door in-game aankopen. Wel lanceert het bedrijf een website waarbij ouders een overzicht krijgen van tools om bij te houden hoeveel geld en tijd er gespendeerd wordt aan videogames.

Dit is slechts de eerste stap. Het rating-instituut zal in de toekomst meer actie ondernemen om hun rating systeem zo goed als mogelijk up-to-date te houden en geeft aan goed te luisteren naar feedback van ontwikkelaars, uitgevers, maar vooral ook ouders.

Wat vind jij van dit nieuwe label? Een stap in de goede richting? Zal PEGI snel volgen in deze praktijk? Laat het ons weten!

Tags

Over: Jordy Gerritse

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl. Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek