Film Review: James Bond Spectre

Acteurs: o.a. Daniel Graig, Christop Waltz, Naomi Harris, Monica Bellucci, Lea Seydoux, Ben Whishaw & Ralph Fiennes
Regisseur: Sam Mendes
Draait per 29 oktober in de bioscoop

spectreposter2

In de 24ste James Bond film graaft James Bond terug in zijn verleden. Ondertussen vecht M in London voor zijn en voor het voortbestaan van M16, wat inhoud dat het “double o” programma kan voortbestaan. Deze langst durende (148 min) Bond film aller tijden heeft in ieder geval tijd genoeg om dit verhaal goed uit te leggen.

Sinds Casino Royale oftewel het tijdperk Daniel Graig hebben de James Bond films een andere weg ingeslagen, wat minder 007 en wat meer James Bond. Bij Skyfall zag je al een lichte kanteling de oude richting op, dit tot opluchting van veel “originele” Bond fans. Deze omslag is bij Spectre helemaal gemaakt, het begint al met de opening via het bekende loopje en het trekken van het pistool. Verder zijn er weer gadgets, Martini en de “klassieke” bond auto’s. Waarbij een achtervolgingsscene in Rome een absolute ode is aan de exclusieve sportwagens.

Verder is geprobeerd de typische “Engelse” James Bond humor weer in de film te krijgen, dit is ook zeker tot op bepaalde hoogte gelukt. Een enkel moment is de plank misgeslagen, te flauw, maar dit doet niet af aan de rest van de film. Ook de cast verdient zeker credits, Daniel Graig verdient veel lof voor zijn rol en klopt met Spectre zeker op de deur als beste Bond aller tijden. Daarnaast zijn de rollen van Ralph Fiennes als M, een ongekende toevoeging als bijrol. En is de rol van Naomi Harris, misschien stiekem wel de James Bond babe als Moneypenny, van hoog niveau. Naomi die net als Ben Whishaw (Q) terugkeert drijven de film net naar een hoger niveau. Het is pas de tweede keer dat Ben Whishaw de rol van Q aanneemt maar het voelt als een jarenlang vertrouwd gezicht in deze filmreeks.

spectrebigstill2b

Natuurlijk zijn er ook enkele punten van kritiek, zo begint het al met de titel: Spectre is een organisatie die al in eerdere, voor het laatst in Diamonds are forever (1971) genoemd word en is dus eigenlijk niet echt een filmnaam maar meer een bekende terreurorganisatie in de Bond reeks. Verder zijn er Bond babes met meer uitstraling geweest, al blijft dit een kwestie van smaak, hierbij wil ik niet zeggen dat Monica Belluci en Lea Seydoux hun rol tekort doen, want deze brengen zij goed naar voren. Het zijn de puntjes op de i die gemist worden.

Spectre is zeker de moeite waard om te kijken, de film zal niet als beste James Bond film allertijden de boeken ingaan, maar komt toch zeker wel in het linker rijtje terecht.  Het is mooi dat er weer terug word gegaan naar klassieke elementen, dit in combinatie met hedendaagse techniek zorgt ervoor dat het veel heeft van wat je van een James Bond film verwacht. Een absolute aanrader die alle Bond en filmliefhebbers absoluut gezien moeten hebben.

 

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek