Gamescom 2016: Final Fantasy XV

final fantasy xv

Afgelopen week maakte Square Enix bekend dat de langverwachte titel Final Fantasy XV de geplande releasedate van september niet ging halen. Het bedrijf had nog twee maanden extra nodig om te game af te maken. De demo die wij op Gamescom gespeeld hebben, maakte duidelijk waarom…

De demo begon met een prachtige cutscene, waarin we hoofdpersoon Noctis in gesprek zien met zijn vader de koning, Regis. Noctis is een prins met verplichtingen, maar trekt liever zijn eigen plan. Samen met zijn drie partners trekt hij de open wereld in.

De overgang van cutscene naar gameplay was erg ruw. Waar de overgangen in Final Fantasy XIII naadloos in elkaar over liepen, voelde het in Final Fantasy XV alsof je ´s avonds na een avond kroegen een bloedmooie vent (of chick, als dat meer je ding is) mee naar huis nam en de volgende ochtend wakker werd naast het grootste gedrocht dat de onderwereld te bieden heeft. Enfin, zo extreem lelijk waren de ingame graphics misschien niet, maar de overgang tussen de cutscenes en gameplay was zó groot dat het storend was. Met name de textures in de game leken zeer verouderd. De graphics leken niet verbeterd ten opzichte van de demo die Square Enix in 2013 op de E3 toonde, en dat is een kwalijke zaak.

They see me rollin´…

Na de cutscene schakelen we over naar de game. Noctis en zijn maten zijn langs de weg gestrand en ze moeten met z´n allen de auto vooruit duwen. Met de rechtertrigger op je controller duw je de auto vooruit. Je kunt genieten van een gesprekje tussen de vrienden, terwijl je ondertussen al zo´n anderhalf uur de auto vooruit aan het duwen bent. Vervolgens schakelt de game weer over in een cutscene en hoef je eindelijk die stomme knop niet meer in te houden.

final fantasy xv car

Het duwen van de auto voegt totaal niets toe aan de gameplay en had net zo goed een lange cutscene kunnen zijn. Het gesprek tussen de partymembers is echter zeer vermakelijk en precies zoals we van Final Fantasy games zouden verwachten.

Combat

Uiteindelijk heb je de auto naar een garage geduwd en zullen Cid en Cindy de auto voor je repareren. Om extra gil te verdienen, verken je het gebied en ruim je monsters uit de weg. Hier begint een soort tutorial.

De combat is vermakelijk, maar werkt niet altijd optimaal. Je kunt aanvallen en blokkeren, en vervolgens parryen. Blokkeren, gevolgd door een parry, werkt niet altijd naar behoren. Dit systeem werkt dan ook alleen door middel van quick time events. Een nieuwe feature in de combat van Final Fantasy is het gebruik van warp strikes. Met deze aanval sprint je naar een object toe. Je kunt ook naar een vijand sprinten en zo een krachtige aanval op hem doen. De combat is heel dynamisch en de characters bewegen heel levendig. En hoewel ik voorstander ben van de oldskool strategische turnbased combat, zal deze dynamische realtime combat mij ook aardig gaan bevallen. Ik hoop alleen dat de combat interessant genoeg is om de hele game door te blijven spelen. Het ziet er echter wel heel vet uit!

Partymembers zijn behulpzamer dan ooit tevoren. Ze helpen je bij het maken van keuzes, dienen je zo nu en dan een health potion toe en raden je aan om rust te nemen. Een van de partymembers, Ignis, kookt zelfs maaltijden voor het team!

Mijn demo eindigde helaas in een gevecht met een groot monster. De demo was te kort om een fatsoenlijk oordeel te vellen over de game. Er kan echter met zekerheid gesteld worden dat Final Fantasy XV inderdaad extra ontwikkeltijd nodig had. De physics en textures in de game hebben echt een 2016 update nodig, al betwijfel ik of deze er komen zal. Ook het combat systeem verdient nog een beetje aandacht. Toch kijk ik uit naar deze titel, en hoop ik de afloop te zien van het verhaal van Noctis, zijn vrienden en de road trip gone wrong

Final Fantasy XV is beschikbaar vanaf 29 november op PS4 en Xbox One.

Tags

Over: Regenboogworstje

In het dagelijks leven staat deze 21-jarige student Kunstgeschiedenis bekend als "Quintly", maar op de digitale snelweg rijdt deze jongedame in een voertuig dat het kenteken "Regenboogworstje" draagt. De Worst gamet al sinds het begin van haar bestaan en haar favoriete titels zijn Dragon Age: Origins en The Elder Scrolls IV: Oblivion.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek