Zijn gewelddadige games echt zo erg?

Gewelddadige

Het is een gevoelig onderwerp in onze huidige maatschappij: games waarbij het doel is om dood en verderf te brengen en niets heel te laten van je digitale mede mens en omgeving. Er wordt door velen, voornamelijk ouders en zogezegd geleerden, gezegd dat gewelddadige games een slechte invloed hebben op mensen en voornamelijk kinderen. Hier heb ik echter mijn vraagtekens bij. 

Ik wil voorop stellen dat in dit artikel mijn mening naar voren wordt geschoven omtrent gewelddadige games die op de markt verschijnen, en het effect hiervan op mensen.  Hiermee ga ik waarschijnlijk dwars in op de publieke opinie.

Vroeger, toen games nog op een floppy werden geleverd, had je een game genaamd Wolfstein 3D. Een game waarbij je alle Nazi’s moest neerschieten en uit eindelijk de Robot versie van Hitler moest zien te verslaan. Niet snel daarna kwam er een soort gelijk game in de naam van Doom: een game waar bloed en verderf niet vreemd was. Om nog maar te zwijgen over Duke Nukem 3D, waar je hoeren neer schoot die veranderden in monsters die je vervolgens met een Rocket Launcher dood moest schieten. Je hoorde hier bijna nooit mensen over. Ik weet zelf nog dat ik Doom alleen mocht spelen als een van mn ouders erbij waren. Al hadden ze toen vrij snel zoiets van, “Ach, het is maar een game”.
Gewelddadige
Mensen begonnen pas te klagen nadat Bill Clinton vreemd ging… Oh nee, ik bedoel toen Carmageddon en Blood II op de markt werden gebracht. Het doel van Carmageddon was niets anders dan mensen dood rijden en ze spiesen aan je auto. Oké het was een race game, maar wees eens eerlijk, heb jij ooit echt de race uitgereden? Blood II had wel een verhaal, maar hier was het mogelijk om de ledematen van mensen af te schieten en onschuldige burgers af te maken. Een paar jaar later kreeg je Postal 2 en dat is tot nu toe de meest gewelddadige game die ooit is uitgebracht. Officieel verbannen in meerdere landen, omdat het spel een slechte invloed zou hebben. Natuurlijk zijn er nog meerdere games zoals GTA die betiteld worden als gewelddadig.
Gewelddadige
Waar de meeste mensen roepen dat gewelddadige games slecht zijn voor kinderen en mensen, ben ik juist van mening, uitgaand van mezelf en verhalen van andere gamers, dat het een ander effect heeft mits je niet vergeet wat realiteit is en wat virtueel is. Zolang je niet een mentale aandoening hebt, zie je dat namelijk wel.
Om een simpel voorbeeld te noemen: als je echt woest bent en je begint te merken dat het steeds meer moeite kost om jezelf in te houden, dan biedt juist een spel als GTA of Postal 2 de uitweg. Waarom? Naar mijn mening kan je je woede en frustraties veel beter verwoorden in een soortgelijke game en kan je virtueel wraak nemen op diegene. Zodra je je eerste frustraties kwijt bent, kun je immers veel beter nadenken over hoe je de situatie aan kunt pakken.

Maar goed, ik snap natuurlijk dat iedereen de perfecte persoon wilt uithangen in deze wereld. Dus als je een gewelddadige game hebt gespeeld, geef je gewoon aan dat je Ik Mik Moreland hebt gekeken. Of je zuipt je zelf gewoon in coma natuurlijk.

Tags

Over: Draadloosstroom

Hoi !

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek