Jullie mening: oorlogs-game, wat gaat te ver?

Oorlog

Hoever mogen ontwikkelaars gaan met het ontwikkelen van een Oorlogs-game? Hiermee bedoel ik, moeten ze de geschiedenis boeken volgen waarin meestal maar de halve waarheid in verteld wordt? Mogen ze een oorlog een compleet andere wending geven zoals min of meer bij Castle Wolfstein steeds gebeurt? Of mogen de ontwikkelaars de kant kiezen van de badguys. Om een voorbeeld te noemen. Een game maken over de Eerste Golf oorlog en de kant kiezen van het Iraakse leger?

Waarom deze vraag in godsnaam? Zonder dat ik mensen wil beledigen of mensen wil aanvallen ben ik van mening dat, wat wij vroeger op school hebben geleerd en wat kinderen vandaag de dag leren tijdens geschiedenis les, maar de helft is van het ware verhaal. De andere helft wordt meestal verzwegen en ergens in een donker hoekje weggestopt. Een mooi voorbeeld hier van is de oorlog die in het voormalig Joegoslavië heerste in de jaren 90. Een oorlog die ten nadelen van de Serven wordt beboet. Echter waren de Bosniërs en Kroaten net zo fout bezig.
Zou het verantwoordt zijn om een game te maken over de oorlog in voormalig Joegoslavië waar je zelf kan bepalen welke kant je kiest. Dus niet standaard de Amerikanen. Maar bijvoorbeeld dat je vecht als Serviër, Bosniër of als Kroaat?
Om nog een voorbeeld te geven, als er een game zou bestaan waarbij jij als Noord-Koreaan moet vechten tegen de Zuid-Koreanen tijdens de Koreaanse oorlog waarbij Noord-Korea aan de winnende hand is?

Zou je zelf zulke oorlog games een warm hart toedragen? Of is een oorlogs-game ontwikkelen waarbij je de bad guy mag vertolken not done?
Zelf ben ik van mening dat een dergelijke soort oorlogs-game een nieuw licht kan werpen om de conflicten die we in het verleden al hebben gezien. Niet zo zeer op de manier van oorlogsvoering en wat er is gebeurt. Maar om beter te begrijpen waar een betreffende oorlog precies om is gegaan.
Voor veel mensen zal een dergelijke game gevoelig op de maag liggen omdat het niet “humaan” zal zijn om als Jihaad Gewaad te spelen en 200 man op te blazen, natuurlijk is ook dit weer een extreem voorbeeld.
Overigens zou ik het persoonlijk héél tof vinden om een oorlogs-game te spelen dat je eigen omgeving betreft. En dat je hierbij zelf mag beslissen welke kant je kiest om mee samen te werken, een beetje zoals bij Fallout het geval is.

Tags

Over: Draadloosstroom

Hoi !

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek