intheGame GamePC Oktober 2016

Het intheGame PC advies oktober 2016 is toegespitst op gamen op WQHD. Dat betekent een snelle gpu en een cpu die snel genoeg is om de videokaart van data te voorzien.
Natuurlijk is ook een goede monitor om al het pracht en praal goed te kunnen bekijken, aan te raden.

Uiteraard dient ook de rest van de configuratie in balans te zijn. Gezien veel gamers hun PC ook willen overklokken is het belangrijk om te kiezen voor een moederbord en ram die hiervoor geschikt zijn.
Een volledig uitgeruste Game PC kost natuurlijk wat, maar we letten wel op dat gamen niet een te dure hobby wordt.

Configuratie

Core i5 6600K CPU

Processor – Intel Core i5 6600K boxed

Voorlopig biedt een Core i7 met HyperThreading weinig voordeel in games. De i5 6600K is dan ook een logische keuze. De Core i5 6600K maakt deel uit van Intels nieuwe Skylake-generatie.
Hardware.info noemde hem de meest begeerlijke desktop-CPU, iets wat zeker geldt voor ons gamers.
Wij zullen in de tussen tijd in veel gevallen onze videokaart upgraden, maar met een leuke overclock spaar je tegen die tijd een cpu-upgraden uit. Als je niet gaat overclocken, kun je voor een goedkopere i5 gaan en een B150 moederbord

Geheugen – Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400 16GB

De overstap naar DDR4 is noodzakelijk met het Skylake-platform, maar de prijzen liggen nu al lager dan die van DDR3. We kiezen voor een setje van 16GB welke bestaat uit twee 8GB modules.
Kijk echter altijd even in de pricewatch bij aanschaf – zolang je set van een bekend merk is kan je er haast niet de mist mee in gaan. Als we puur naar gamen kijken is 8GB vaak al meer dan voldoende, maar de ruimere hoeveelheid komt van pas bij veeleisende taken, zoals videobewerken of het draaien van een gameserver.
Bovendien is het geheugen op dit moment zo goedkoop, dat je voor het bedrag dat je een jaar geleden 8GB had nu de dubbele hoeveelheid hebt.

Voor een paar euro minder heb je dezelfde versie, maar zonder de fancy heatspreaders.

Cpu Koeler – Scythe Fuma

Scythe domineert al jaren de diverse koelertests met de Mugen-koelers. Steeds weer zetten ze een goede koelprestatie, een lage geluidsproductie en een normale prijs neer.
Met de introductie van de Fuma, tonen ze een nieuw model met twee ventilatoren en twee koeltorens. In deze review werden bijna alle cpu koelers voorbijgestreefd en de Noctua’s die voorbleven zijn aanzienlijk duurder.

Hoewel de fans op een lage minimale draaisnelheid ongeveer 300RPM doen, kunnen ze 1400RPM draaien voor de uitstekende koeling.
Of je nu een stille pc wilt of juist alles uit je processor wilt pushen, de Fuma kan het allebei.

Moederbord – ASRock Z170 Extreme4

De ASRock Z170 Extreme4 is voor de moederborden in zijn prijsrange de meest complete. Zaken als stroomvoorziening voor de CPU, PWM-aansturing en goede USB-Connectiviteit bleken beter geregeld te zijn dan bij andere borden rond het prijs niveau.
Het bord is verder compleet met Realtek ALC 1150-audio, Intel LAN en een Nvidia SLI-Certificering. ASRock onderscheidt zich bovendien ook qua prijs. Gemiddeld genomen is de Extreme4 één a twee tientjes goedkoper dan vergelijkbare moederborden.

Daarnaast biedt de Z170 chipset forse voordelen boven de oude Z97. De beschikbare PCI-E bandbreedte is veelhoger, hierdoor kunnen fabrikanten veel makkelijker een M.2 x4slot en andere features implementeren.

Grafische kaart – EVGA GeForce GTX 1070 SC ACX 3.0 8G

De GeForce GTX 1070 is de beste keuze die je op dit moment kunt maken voor een Game PC. AMD heeft dit prestatiesegment nog niet en CrossFire is wat mij betreft een slechter alternatief dan één krachtpatser.
Met de GTX 1070 kun je uitstekend uit de voeten om te kunnen gamen op WQHD resolutie en hoge refreshrates te halen. In bijna alle gevallen kun je op ultra settings blijven spelen.
Mocht je de kleurstelling niet mooi vinden, dan kun je deze kaart ook in het zwart krijgen, voor een paar tientjes meer heb je de FTW uitvoering.
De FTW versie is net wat hoger geklokt en voorzien van een nieuw ontworpen printplaat.

Harddisk/SSD – Samsung 750 EVO 250GB

Met de 750 Evo zorgt Samsung voor een uitstekend alternatief van zijn eigen 850 Evo. De 750 Evo blijkt nauwelijks trager dan de 850 terwijl de prijs aantrekkelijker is. Zo biedt Samsung met de 750 Evo een goed alternatief op de dure high-end modellen en de tragere budget modellen.

Met 250GB heb je voldoende opslagruimte voor een forse verzameling games. Met clouddiensten als Steam, Origin en Uplay hoef je tegenwoordig niet meer alle games tegelijkertijd geinstalleerd te houden.

Harddisk/SSD – Seagate Barracuda 7200.14 2TB

De Seagate 7200. 14 is een goede keuze voor wie een relatief betaalbare maar snelle HDD zoekt. We kiezen voor de 2TB variant omdat deze flink wat ruimte biedt voor games en andere data.
Mocht je dit niet voldoende vinden, dan zijn er ook exemplaren met een grotere capaciteit.

NZXT S340 Colour Edition Zwart/Rood

De NZXT S340 zit net onder de onderkant van het middensegment, dat doorgaans te definieren valt 80 tot 120 euro. Gemiddeld genomen betaal je net geen 70 euro voor.
Mocht het niet zo jouw ding zijn, dan kan je ook voor een Coolermaster CM690 advanced III nemen.

Corsair RM550x

De Corsair RMx-serie is een uitstekende keuze. Over de gehele linie komt deze met een aantrekkelijke mix van prestaties en stilte en prijs goed uit de bus. Wil je de mogelijkheid open houden voor SLI, dan is een zwaardere voeding vereist en is de RM750x een prima keuze.

Configuratie overzicht

Componenten PRIJS
Processors Intel Core i5 6600K €259
Geheugen modules Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400 16GB €98,90
CPU Koeler Scythe Fuma €44,99
Moederbord Asrock z170 Extreme4 €139,90
Grafische Kaart EVGA GeForce GTX 1070 SC ACX 3.0 8G €489
SSD Samsung 750 EVO 250GB €81,90
Harddisk Seagate Barracuda 7200.14 2TB €72,90
Kast NZXT S340 Colour Edition Zwart/Rood €74,90
Voeding Corsair RM550X €94,50
Gemiddelde totaal prijs: €1355,99

Over: owning

|PHP|HTML|CSS|PC GAMER|BATTLEFIELD FAN|Hardware Junkie|

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek