iTG thema weken: Daniël over de FIFA demo

FIFA 16

FIFA komt er aan en dat betekend dat we over een aantal weken weer als Messi op de virtuele voetbalvelden mogen schitteren. Ondergetekende kan niet wachten en met de iTG thema weken kan ik jullie mijn eigen ongezouten mening geven over het nieuwste spel in de FIFA reeks. In dit artikel ga ik diep in op de demo en in de aankomende periode kunnen jullie ook artikkelen verwachten waar we hem tegenover zijn concurrent, Pro Evolution Soccer, gaan zetten.

Dit jaar heeft EA als slogan gemaakt play the beautiful game en daar moet je het natuurlijk mee eens zijn. Er zijn weinig sporten in de wereld welke meer emotie losmaakt bij fans dan voetbal. Het schreeuwen omdat je team in de laatste minuten een goal heeft gemaakt of de teleurstelling omdat je team net is afgedroogd door de tegenstander, het hoort er allemaal bij. De FIFA 16 demo heeft dit jaar een aantal dingen die je mag uitproberen. Zo is er wanneer je het spel start een vriendschappelijke wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona, El Classico en hier begint ook gelijk mijn eerste ervaring met deze nieuwe demo.

El Classico

Wat mij opviel in de beginwedstrijd is dat het tempo iets lager lijkt te voelen dan bij FIFA 15. Dat is een welkome toevoeging want vooral bij Ultimate Team leek het vaak veel te snel te worden en voelde het soms echt alsof je een arcade game zat te spelen. Grafisch lijkt de game ook net een stukje mooier te zijn geworden. Natuurlijk praten we hier niet over dag en nacht verschil maar het ziet er allemaal net even iets beter uit op het eerste oog gezien. De afstandsschoten zijn heel erg wennen en ook het koppen is moeilijker gemaakt, twee dingen die in FIFA 15 altijd voor erg veel goals zorgden lijkt dus nu te zijn aangepakt.

Een laatste belangrijk iets dat mij opviel tijdens het spelen van het eerste potje is dat je veel vaker aanvallers slim de ruimte op ziet zoeken. De eerste keer zorgde dit zelfs bij mij een beetje voor verbazing toen ik Bale een sprintje de vrije ruimte in zag trekken klaar voor een steekpass welke aan kwam en hij kon afwerken. Deze dingen zag je nooit eerder in een FIFA en dat dit nu gebeurd geeft een enorme boost aan het realisme en vind ik persoonlijk een veel betere verandering dan de scheidsrechter die in het spel nu ook met de spuitbus een lijntje trekt voor de verdedigende muur. De verdediging is naar mijn mening niet veel veranderd ten opzichte van FIFA 15. Het doet wat het moet doen en soms is het verdwaald in wat hij doet. Om hier echt dieper op in te gaan moet ik echt het spel online hebben gespeeld voordat ik er een eerlijk oordeel over kan geven gezien mijn ervaring met FIFA vanaf 2009 online only is geweest.

Dames

maxresdefault

Nieuw dit jaar is de toevoeging van dames elftallen en tijdens de FIFA 16 demo mag je hier al even mee spelen. Wat mij opvalt hieraan is dat tijdens het spelen ik het gevoel had dat het spel veel sneller ging. Om zeker te weten dat dit niet alleen bij bepaalde mannen teams was heb ik nog een aantal potjes hierna met verschillende clubs gespeeld maar het vrouwen voetbal leek veel sneller te zijn afgesteld en zelfs soepeler te lopen. De ratings zijn hoog van sommige dames en hier heb ik in van andere mensen al wat kritiek over gehoord, je moet het echter niet zien als een 86 dame komt in de buurt van Messi of is beter dan de gehele Eredivisie. De 86 rating geeft puur aan dat dit de beste is uit de dames divisie en dat is een belangrijk verschil dat sommige mensen nog niet willen snappen. Het is een leuke toevoeging maar tot dat vrouwen bij FUT worden toegevoegd gebruik ik het denk ik in het uiteindelijke spel niet heel vaak.

FUT Draft

FIFA16_XboxOne_PS4_E3_ATLvValencia_HR_WM.0

Over FUT Draft gesproken. Deze is ook verwerkt in de demo en heb ik dus al even lekker mee kunnen spelen. Ik ga ervan uit dat het nog niet geheel random is want in de potjes die ik speelde kreeg ik altijd de keus om een voorhoede te maken met zowel Cristiano Ronaldo als Lionel Messi, in het echte spel zou dit denk ik iets lastiger zijn en dat is natuurlijk niet erg. Maar het concept spreekt me heel erg aan voor iemand die al vanaf FIFA 09 Ultimate Team speelt en werkelijk nooit een geweldige speler eruit heeft kunnen halen. Misschien dat ik dan nu eindelijk eens geluk krijg.. Toen ik mijn monster team had gemaakt kon je tegen bestaande teams spelen. Dit is leuk maar FIFA gebeurd in mijn beleving nog altijd online en dus kon je wel een beetje met de modes spelen, maar voor de complete ervaring moet je toch helaas wachten op de release. En dat is een beetje wat ik de gehele demo krijg als gevoel. In een tijd waar elk spel een beta krijgt is het echt zo moeilijk voor EA Sports om bijvoorbeeld met de FIFA 17 demo de servers online te gooien en dat je een aantal potjes mag spelen? Natuurlijk met de echte release van het spel zouden dan je statistieken weg zijn en desnoods breng je met de release van het spel een andere demo in de store of update je de demo zodat de online er word uitgesloopt. Maar het zou een logische stap zijn om mensen nog enthousiaster te maken voor deze demo’s.

Een aantal dingen waar ik nog tegen liep maar niet een apart kopje waard zijn is dat het Metro UI menu weer iets sneller voelde in mijn beleving. Ik kan me de tijd van FIFA 10 nog herinneren dat alles zo traag als… Naja, vul verder maar in, liep. Die tijden lijken al een tijdje achter ons weer en dat is fijn om te weten. Zijn er dingen die me gaan irriteren aan de nieuwe FIFA? Waarschijnlijk wel aangezien dit elk deel is, maar voor een online only speler is het lastig om deze frustraties eruit te halen wanneer je tegen een computer speelt. Wat wel een zekerheidje betreft is dat ik niet kan wachten tot dit spel op mijn harde schijf draait en tot die tijd zou ik de demo vast nog een aantal keer opstarten om alvast te oefenen op wat komen gaat.

Heb jij nog vragen over de demo aan mij? Iets gemist of ervaringen die je wilt weten? Vraag het in de comments en dan beantwoord ik ze zo goed mogelijk

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek