Jagex overgekocht door chinees mijn-bedrijf

Jagex runescape

Jagex, vooral bekend voor hun werk voor RuneScape, is overgekocht door een Chinees mijn-bedrijf genaamd Shandong Hongda. Het bedrijf heeft Jagex gekocht in een poging hun horizon te verbreden, omdat het met ijzererts niet goed gaat in China.

Voor de meeste mensen zal de naam Jagex enigszins bekend zijn. De meer nostalgische gamers onder ons zullen de naam misschien zelfs nog herkennen als het bedrijf achter iedereens favoriete browser-game, RuneScape. Wat de meesten van jullie misschien nog niet weten, is dat het bedrijf op 14 maart is overgekocht door een Chinees bedrijf, Shandong Hongda.

Shandong Hongda was oorspronkelijk een bedrijf dat over de winning van ijzererts ging in de Chinese markt, maar vanwege dalende prijzen en concurrentie met markten van een hogere kwaliteit, heeft het bedrijf de afgelopen tijd verlies gedraaid. In een poging het hoofd boven water te houden, heeft het alle marktaandelen (100%!) opgekocht van Jagex, in de hoop hier winst uit te kunnen halen.

Niet iedereen is het eens met alle beslissingen die Jagex heeft gemaakt in de laatste paar jaren. Vooral de komst van de Evolution of Combat (EoC) update, en de ingang van Treasure Hunter (een microtransaction store waarmee onder andere sneller XP kan worden verdiend) kwam er veel kritiek tegemoet. Wat het Chinese bedrijf hiermee zal doen, als het al van plan is hier iets mee te doen, is natuurlijk erg moelijk te zeggen.

rune2

Jagex zelf heeft er niet al te veel over gezegd, maar ze hebben wel een officieel statement gemaakt op de RuneScape forums, dat je hier kan lezen.

Vertaald naar Nederlands heeft Jagex het volgende te zeggen;

Zoals jullie misschien al hebben gezien in online nieuws-artikelen, heeft Jagex wat aandacht gekregen de laatste tijd. Het bedrijf krijgt interesse uit de Oosterse en grootste markt in de wereld: China staat voor onze deur. Jagex’ aandeelhouders hebben biedingen gekregen en hebben positief geantwoord op een aanbod tot het overkopen van hun aandelen door een Chinees bedrijf.

We zijn nog vroeg in de discussie, dus moeten we benadrukken dat dit beide kanten op kan gaan; hier kan iets van komen, of juist helemaal niets. Mocht het echter goed gaan, dan zou dit kunnen betekenen dat we veel meer toegang krijgen tot de Aziatische markt.

Wat betekent dit allemaal voor onze community? Simpel gezegd, al onze voorlopige plannen blijven hetzelfde. Gielinor zal voorlopig nog niet al te veel veranderen!

Deze forum post is hierna nog een keer geupdatete, om spelers te laten weten dat alle vragen die ze hebben genoteerd zijn, en dat hier een antwoord op komt zodra dat toepasselijk gevonden wordt.

Tags

Over: Lamenotcool

ICT-Student in Eindhoven en part-time gamer. Ik ben vooral een groot fan van RPG's, met Dark Souls als voornaamste IP. Dark Souls 3 screenshot Hier en daar speel ik ook wel eens graag een FPS, maar van strategy-stijl games (en dan vooral tower defense) ben ik niet te spreken. Mocht je een keer een aanbeveling hebben voor een mooie hardcore-RPG, laat het even weten!

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek