Review: Just Cause 3

Beucko Reviews 54.897 views 0 6
Just Cause 3

Wat krijg je wanneer je Jason Statham, Sylvester Stallone, Jean-Claude van Damme en Arnold Schwarzenegger tot de tanden toe bewapend op een eiland dropt? Oh…The Expendables…nou, ok..
In ieder geval is dit geen movie licensed game van The Expendables maar het is the next best thing! Just Cause 3!

De plotline

Jij bent Rico Rodriguez, de bebaarde badass die hangend aan helikopters vrede brengt naar de inwoners van het door een dictator bestuurde eiland Medici in een simpele maar effectieve wijze;
door alles en iedereen wat op je pad komt volledig naar de sores te jagen met een arsenaal aan wapens. Mitrailleurs, bazookas, raketinstallaties, je kan het zo gek niet bedenken of Rico zal het wel gebruiken om een ouderwets potje gerechtigheid uit te delen aan de onderdrukkers van het eiland.

Buiten de geweren heeft Rico ook een handige grapple-gun die soms tot hilarische praktijken kan leiden. Wil je een schaap aan een windmolen verbinden om hem vervolgens in de rondte te zien gaan? Doen!
Valt een auto en een helikopter vol met vijanden je aan? Keten die mafkezen aan elkaar en zie hoe ze elkaar volledig naar de vernietiging helpen!

Kortom, er valt genoeg te doen terwijl je het eiland vrij maakt van gespuis en dat is waar de game op scoort. Je verveelt je nooit!

maxresdefault

Als het tenminste fatsoenlijk draait…

Helaas zijn er nadelen op de loer. De game is enorm slecht geoptimaliseerd voor zowel PC als consoles.
Op PC heb ik momenteel opgegeven om de game te spelen. Bij AMD systemen speelt de game op een belachelijk lage frame-rate en missen er vaak texturen in de game die zorgen voor een onafgemaakt gevoel en die echt de lol uit het spel halen. Ook bij Intel systemen, waar de game claimt dat het specifiek hiervoor gebouwd is zijn deze problemen aanwezig en tot op de dag van vandaag nog steeds niet opgelost.

Het ontketenen van een meervoudige explosie was bij Just Cause 2 het paradepaardje van de game. Spring vanuit een helikopter naar beneden, hang aan een parachute en schiet een toren met bazookas helemaal aan gort. Dit was waar de game voor bedoeld was en voor een release uit 2010 is het nog steeds een plezier om dit weer opnieuw te mogen doen. Helaas is dit in Just Cause 3 een ander verhaal, de explosies zijn nog mogelijk maar de frames zakken vaker tot een belachelijke 10 frames per seconde, een doodzonde voor een game die juist gebaseerd is op cinematische actie.

Bij de PS4 versie is het textuur probleem niet aanwezig maar ook daar is de belachelijk lage frame-rate een doorn in het oog. Dit gekoppeld met de op console belachelijk maar dan ook BELACHELIJK lange laadtijden zorgt er voor dat het plezier van jezelf voor de game neer te zetten en verwoesting op het eiland te ontketenen meer een karwei is dan plezier.
Dit is jammer, de game heeft net als zijn voorganger de capaciteit om heel leuk te zijn maar zoals meerdere releases blijkt het ook hier dat de game nog net wat meer tijd nodig had voordat het in een echt speelbare vorm verkocht zou mogen worden.

2807306-jc3_screenshot_planejack1_13_1422545263.02.15_07

Dus wat nu..?

De game zal uiteraard tot in den treuren gepatched worden en zal uiteindelijk in een speelbare staat zijn voor de spelers. Games worden nog altijd door mensen gemaakt en uiteindelijk zullen er altijd foutjes te vinden zijn. Zorg in ieder geval dat je game bij release speelbaar is.  Gamers hebben geen zin om op dag 1 een game te kopen die vervolgens pas enkele maanden later fatsoenlijk te spelen is (ik kijk naar jou, Batman: Arkham Knight). Wanneer je merkt dat de game niet klaar is voor release, breng de game dan ook niet uit en laat mensen niet hangen met dingen zoals een gratis DLC ter compensatie.

Ter conclusie + uitleg van de scores

De game heeft het in zich om net als zijn voorganger een geweldige sandbox te zijn waar spelers hun gang kunnen gaan. Helaas is het momenteel door alle problemen niet mogelijk om volledig te genieten van de game. Geef de makers de tijd om alle problemen op te lossen en pik de game dus later op wanneer dit gedaan is, anders ben ik bang dat je van een koude kermis terug komt. Hadden de ontwikkelaars nog even gewacht met het uitbrengen van de game, om alles in orde te maken, had de score natuurlijk een stuk hoger kunnen zijn.

Graphics

Wanneer je de game zowel op PS4 als op de PC speelt en alles mee werkt is Medici een pareltje om te zien. Het eiland ziet er bewoond uit en ook wanneer je op de grond staat zie je hoeveel tijd en moeite er is gedaan om de game zo prachtig mogelijk te maken. Helaas is dit niet altijd mogelijk door alle bugs en ziet de game er onafgemaakt uit.

Gameplay

Het concept van Just Cause is nog steeds ijzersterk. Ik heb uren plezier gehad terwijl ik met de grapple hook allerlei objecten met elkaar verbond om te zien wat er zou gebeuren. De actie is wanneer de frame-rate mee werkt supersnel en zorgt voor een geweldige beleving wanneer je je voor doet als een ultieme badass.

 Speelbaarheid

Wanneer je je over alle bugs heen zou kunnen zetten is de game wel te genieten. Echter de frame-rate problemen gekoppeld met de missende texturen op de PC versie zorgen er voor dat de game niet te genieten is waardoor je moet uitwijken naar de console versies. Ook hier zijn er fouten maar is de game op zijn minst in betere staat dan op PC.

 

Pluspunten:

+ Non-stop Brute actie
+ Ziet er gaaf uit

Minpunten:

– Zowel de PC als Console versie hebben bugs die het speelplezier beïnvloeden

Bekijk hier de trailer van Just Cause 3;

Just Cause 3 is nu beschikbaar voor zowel PC, PS4 als XBox One.

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek