de Microsoft Hololens: toekomst of gadget?

HoloLens

Microsoft heeft jarenlang in het geheim aan de Hololens gewerkt, waar de meeste bedrijven op dit moment inzetten op virtual reality oftewel VR zet Microsoft in op augmented reality oftewel AR. Hebben we het hier over de toekomst of blijft het slechts bij een gadget.

Waar de VR brillen nogal groot ogen om op je hoofd te passen lijkt het Microsoft te zijn gelukt om de Hololens zo te maken dat ze er nog redelijk goed uitzien met een futuristisch tintje. Het is zelfs mogelijk om de Hololens met een normale bril te gebruiken. De Hololens heeft een binnenste ring die comfortabel om je hoofd zit en ook aangepast kan worden aan de grootte van je hoofd. De Hololens draait op een speciale Windows 10 editie en heeft onder andere een processor, grafische processor en holografische processor onder de kap zitten. Ook zitten er de nodige camera’s en sensoren in de hololens verwerkt om de omgeving goed te analyseren en het beeld en geluid goed te kunnen weergeven voor jezelf. Het geluid gaat zelfs zover dat wanneer de hologram zich achter je bevindt, je het geluid ook van achteren hoort.

Hololens

Microsoft heeft aangegeven dat de Hololens beschikbaar komt binnen het tijdsvak van Windows 10. Op dit moment is Windows 10 net gereleased dus het is aannemelijk dat de Hololens niet lang meer op zich zal laten wachten. Of de feestdagen op dit moment te vroeg zijn is nog niets over bekend maar aannemelijk is dat de Hololens pas in 2016 gereleased wordt. De Hololens is door Microsoft bewust heel breed inzetbaar gemaakt zoals ook in het introductiefilmpje zichtbaar is. We zien onder andere een skype gesprek met aanwijzingen om een reparatie zelf uit te voeren maar ook dat een ontwerper een motor ontwerp direct kan aanpassen. Verder zien we de woonkamer letterlijk veranderen in een entertainment wereld, of het nu gaat om een filmpje kijken, het weerbericht bekijken of je complete woonkamer omtoveren in een Minecraft wereld het lijkt allemaal te kunnen met de Hololens van Microsoft. Het lijkt er wel op dat er nog wat issues zijn met de augmented reality beelden, wat je in werkelijkheid ziet is nogal aan de kleine kant maar dit lijkt op het moment vooral een opstart issue te zijn dan dat het echt een groot issue gaat zijn als de Hololens publiekelijk beschikbaar gesteld gaat worden. Uiteindelijk geven ze ook aan dat het kleine beeld zal vervagen als je er eenmaal aangewend bent.

Waar wij binnen iTG vooral benieuwd naar zijn is natuurlijk naar de game toepassingen voor de microsoft Hololens. Daarom nog een tweede filmpje waarin we een demo zien met Minecraft en de Hololens tijdens de E3 beurs eerder dit jaar.

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek