Midnight snack: De verkiezingen, wat heb jij gestemd?

stemmen

Afgelopen dag heeft iedereen weer zijn/haar stem kunnen uitbrengen. Welke boeman of boevrouw met zijn/haar partij paste het beste bij jou dit jaar en zijn we blij met het uitsluiten van een populistisch Nederland?

Het zit er weer op. De stembussen zijn al een aantal uren gesloten en de stembiljetten met als formaat twee aan elkaar geplakte kranten worden nu handmatig geteld. Raar maar waar, maar al snel nadat de stembussen op slot gingen was de grote lijn van de uitslag al bekend. VVD opnieuw gekozen als favoriet onder de Nederlanders en dit betekend dat we opnieuw een kabinet mogen vormen onder de leiding van Rutte. Moeten we heer blij mee zijn? Volgens vele Nederlanders wel. Ondanks de partij 9 zetels verliest, blijft VVD opnieuw de grootste.

de PvdA is de grote verliezer dit jaar. De partij verliest maar liefst 29 zetels. Hoe erg heb je het verkloot om zoveel stemmers te verliezen? De PVV kreeg een stuk minder stemmen dan dat ze oorspronkelijk verwacht hadden. De partij wint 4 zetels, maar hadden gehoopt op meer.

Ondanks het verlies van 9 zetels voor de partij van Rutte is hij zeer tevreden. Dit is wat hij te zeggen had toen hij het podium betrad:

“De komende jaren kunnen we nu de koers vast houden. Daar zijn we Nederland bijzonder dankbaar voor. Het is ook een avond waarbij Nederland na de Brexit en na de Amerikaanse verkiezingen ‘ho’ heeft gezet tegen het verkeerde soort populisme.”

Het populisme blijft de rest van de avond een onrustig onderwerp. Enigszins tevreden over de lage populistische kiezers, maar toch zorgen over het aantal populistische stemmers aangezien hun zorgen niet verdwijnen. Deze stemmers voelen zich vergeten, en hier moet iets aan gedaan worden. Dit had al moeten gebeuren tijdens het vorige kabinet. Zowel Rutte als Roemer bevestigen dit tijdens de NOS livestream.

De VVD opnieuw het grootst, ondanks verlies. Wie heeft jouw stem gekregen dit jaar? Ben je tevreden met de voorlopige uitslag? Laat het weten in de reacties beneden!

Tags

Over: Jordy Gerritse

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl. Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek