Nederlands-Friese game aan de horizon

Afgelopen dinsdag bereikte mij het nieuws dat op 10 september 2015 de game Cross of the Dutchman verschijnt, gemaakt door het Nederlandse Triangle Studios. Wat maakt de game interessant? Het gaat over een Friese volksheld uit de zestiende eeuw. Leuk voor mij als ras echte Fries!

Cross of the Dutchman is gebaseerd op de legende van Grutte Pier. Deze volksheld vocht in begin 1500 om de macht in Friesland, nadat zijn dorpje Kimswerd was geplunderd en zijn vrouw Rintsje vermoord. De game moet naast het verhaal van Grutte Pier (Of Grote Pier voor de niet-Friezen) ook een realistich beeld geven van het leven in de zestiende eeuw. De game was al enkele jaren in ontwikkeling voordat het project stil kwam te liggen door gebrek aan geld, maar in 2013 werd de ontwikkeling weer hervat.

Nu kan ik mij heel goed voorstellen dat de meeste mensen bij intheGame niet Fries zijn en de naam Grote Pier helemaal niet kennen. En als Hollander wil je dat misschien ook niet. In de legende staat hij bekend als een beer van een kerel met een zwaard van 2 meter, en, je raad het misschien al, daarmee nam hij de hoofden van, jawel, Hollanders af! Heerlijk toch? Het wel bekende zinnetje “Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries” stamt ook uit deze tijd. Mocht je Grote Pier en zijn vrienden tegenkomen werd je gevraagd dit zinnetje uit te spreken. Lukte het? No problem, have a nice day. Kon je het niet? Ach, je lichaam is ook mooi zonder hoofd. Dus Hollanders, gij zijt gewaarschuwd, want Grutte Pier makket gjin grapkes!

Bekijk hier de trailer van Cross of the Dutchman:

De game komt beschikbaar via Steam, Green Man Gaming en Humble Store en gaat 8,99 euro kosten. Een luxe versie van het spel kost 10,99 euro en bevat onder andere artwork en een soundtrack.

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek