Nieuwe PS4 in ontwikkeling

Sony is bezig aan een nieuwe PlayStation 4, zo melden reporters bij Kotaku. De console zal een krachtigere processor krijgen zodat het afspelen van games in 4K mogelijk is. Ook zal de upgrade meer stabiliteit bieden in relatie tot de PlayStation VR. Wat biedt de nieuwe PS4 ons nog meer?

De voornaamste reden voor de upgrade zal de komst van PlayStation VR in oktober 2016 zijn. De huidige PS4 is niet in staat 4K Blu-Ray discs te lezen en bevat ook geen 4K output voor games – gestreamde films en foto’s kunnen wél in 4K getoond worden. In een interview met 4Gamer in oktober van afgelopen jaar heeft vice president Masayasu Ito echter beweerd dat Sony inderdaad van plan was een verbeterde PS4 op de markt te brengen die 4K-ondersteuning biedt. Ook Netflix gaf aan dat Sony hen beloofd had de PS4 te zullen ondersteunen met 4K.

nieuwe ps4 vr
Mocht Sony besluiten de nieuwe PS4 te ontwikkelen en uit te brengen, wat betekent dit dan voor de industrie?

Ten eerste gaat de PS4 dan meedraaien met de grote jongens van de PC hardware. Met een luxere GPU is het mogelijk voor de PS4 om de Virtual Reality strijd aan te gaan met de duurdere Oculus Rift en HTC Vive, twee VR headsets die respectievelijk ontworpen zijn om gebruikt te worden in combinatie met prijzige PC’s. Als dit zo is, zal dit ten gunste zijn voor de prijs/kwaliteit verhouding van de PlayStation VR en de PS4 in het algemeen.

Ten tweede betekent dit dat de grootste concurrent van de PS4, de Xbox One, zal willen meedoen aan deze ontwikkeling. Dit blijkt echter al het geval te zijn, gezien hoofd van Microsoft Phil Spencer deze maand al aankondigde dat Microsoft grootse plannen heeft voor de Xbox One. Spencer vergelijkt de levensduur en ontwikkeling van consoles met die van PC’s, smartphones en tablets en concludeert dat deze laatste drie groepen zichzelf sneller ontwikkelen dan consoles. Consoles verschijnen dan ook ééns in de zoveel jaar, terwijl er van bijvoorbeeld smartphones constant een nieuwe lichting op de markt wordt gebracht. Spencer wil deze technologische revoluties, die bij een smartphone zo vaak plaats lijkt te vinden, ook naar consoles brengen, maar dan zónder het essentiele apparaat te veranderen: het is dus niet de bedoeling dat je elk jaar een nieuwe console aanschaft of je huidige console open schroeft en bepaalde onderdelen vervangt zoals bij een gaming PC.

phil spencer


Uiteraard heeft Sony zelf nog geen officieel statement naar buiten gebracht met betrekking tot hun plannen voor een ”PS4.5”. Wel is bevestigd geworden dat Sony tijdens de GDC in gesprek is geweest met verschillende developers omtrent de nieuwe hardware.

De komst van een eventuele PS4.5 roept een aantal vragen op. Een greep uit de hersenpan van De Worst:

Wat gaat het apparaat kosten?
Is het mogelijk je huidige PS4 in te ruilen tegen een PS4.5?
Betreft het een geheel nieuwe PS4, of is het mogelijk zelf de ”0.5” aan je console toe te voegen?
Gaat Sony, net als Nintendo met de New 3DS, games exclusief voor de PS4.5 uitbrengen?
Krijgt de huidige PS4 dan een pricedrop?

Mochten we binnenkort antwoorden vinden op deze vragen, dan lees je dat zo gauw mogelijk op onze website. Tot dan laat Sony ons in het duister tasten…

 

Tags

Over: Regenboogworstje

In het dagelijks leven staat deze 21-jarige student Kunstgeschiedenis bekend als "Quintly", maar op de digitale snelweg rijdt deze jongedame in een voertuig dat het kenteken "Regenboogworstje" draagt. De Worst gamet al sinds het begin van haar bestaan en haar favoriete titels zijn Dragon Age: Origins en The Elder Scrolls IV: Oblivion.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek