No Man’s Sky kampt met copyright problemen

Sinds No Man’s Sky haar gold status kreeg en de launch voor volgende maand op de planning staat, leek de kust veilig voor Hello Games. Toch duikt er nu weer een nieuw probleem op. Een Nederlands bedrijf dat de eigenaar is van de zogenoemde superformule heeft bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de formule omdat dit zonder toestemming zou zijn gebeurd.

Professor aan de Universiteit van Antwerpen Johan Gielis bedacht ontwikkelde de formule ergens in 2000. In 2002 werd een patent getekend voor de Europese Unie. In 2009 gebeurde hetzelfde in de V.S. De formule zou ontzettend krachtig zijn. Het zou mogelijk zijn om op een relatief goedkope manier ( de formule heeft weinig computer gerelateerde middelen nodig) een landschap te creëren. Game developers, als Hello Games, kunnen de formule gebruiken om makkelijk en snel een landschap te scheppen.

Sean Murray schaamt zich niet en is open over het feit dat de superformule heeft geholpen in het ontwikkelen van No Man’s Sky. Murray beweerde dat het moeilijk is om een betrouwbare formule te vinden. De superformule bleek echter bruikbaar. Het patent van de formule zegt niets over game design maar wel over “graphics programs software”.

No man's sky copyright

Genicap, het bedrijf van Gielis, heeft bezwaar gemaakt om deze reden. In een statement legt Genicap uit dat het de bedoeling is om in de toekomst te gaan onderhandelen met Hello Games over het gebruik van de formule. Gielis is echter ontzettend trots. Volgens hem is dit het begin van een nieuwe generatie van games. Wat Hello Games met de formule heeft gedaan is volgens Gielis dan ook enorm indrukwekkend. Hij benadrukt wel dat als Hello Games de technologie gebruikt, er toch ooit gepraat moet worden. Er is dan ook poging tot contact geweest. Genicap begrijpt dat de developers op dit moment ontzettend druk hadden maar vertrouwt erop dat het geheel op normale wijze besproken kan worden.

Hello Games heeft nog geen commentaar gegeven.

 

Tags

Over: Nicholas North

Casual gamer, student, beast uit Tilburg. Voorliefde voor JRPG's (waaronder vooral de Tales Of serie) Pokemon, Monster hunter en voor de afwisseling hier en daar een shooter

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek