Uit de oude doos: A2 Racer 2

A2 Racer

In onze nieuwe rubriek Uit de Oude Doos reviewen we klassiekers en zetten we gouwe ouwerds in de spotlights. De volgende introductie is puur voor de jongere generaties onder ons: lang geleden hadden wij in Nederland een ontwikkelaar van games en software genaamd Davilex. Ditzelfde bedrijf kwam met de beste game-reeks uit de geschiedenis, namelijk A2 Racer! Het doel van het spel was simpel: zo snel mogelijk via Nederlandse snelwegen en Nederlandse steden van A naar B gaan. En het liefste met achterlijk hoge snelheden. Ja, vroeger waren de games dus echt wel leuker!

Zoals aangegeven in de intro is Davilex de bedenker van de A2 Racer reeks, waaruit verschillende spellen zijn voort gekomen. De aller eerste game in deze serie kwam in 1996/1997 op de markt onder de noemer A2 Racer. Het doel was simpel, vol gas los gaan op de snelweg. Jammer genoeg bevatte het spel vrij veel bugs en glitches. Gelukkig kwam er in 1998 A2 Racer 2 op de markt.
Om een of andere reden kan ik me het moment nog altijd herinneren dat ik het spel kreeg in een grote doos, en ik heel happy was omdat wij een computer hadden met een 3DFX card met een gloed nieuwe Pentium II. Niet te vergeten hadden wij toen ook al internet via de kabel!
Niets stond mij nog in de weg om de jongste snelheidsduivel van Nederland te worden!

A2 Racer 2 gameplay

Na een intro van hoe geweldig goed je wel niet moet zijn om een big deal te worden, kom je in het menu dat je in elk spel wel hebt. Om een ware A2 Racer te worden, moeten we een wagen kopen in de garage. En waarschijnlijk denk je dan bij jezelf; zijn dit typfouten ? De wagens hebben nogal bijzondere “net niet” namen.  Echter zie je aan de wagen (en de naam) gelijk wat voor een type het is. Uit de onderstaande wagens kan je kiezen.
*Brabant (Trabant)
*Opol Astro (Opel Astra)
*Wolfswagen (Volkswagen)
*BWM Z3,5 (BMW)
*Porsche913 (Porsche 911)
*Mersedes CLK (Mercedes CLK)
*Lamdaghini (Lamborghini)
A2 Racer A2 Racer
Echter omdat je begint met een geld bedrag is het alleen mogelijk om een Trabant, Opel Astra of een Volkswagen te kopen. Zelf kies ik als eerste auto altijd voor de Trabant. Wat is er nou immers leuker dan met een Trabant 220 te rijden in een stad?  De eerste race brengt je naar onze hoofdstad Amsterdam. Je hebt vier tegenstanders waar je het tegen op moet nemen. Zodra je race start, heb je meteen te maken met andere voertuigen op de weg. Nou moet ik toe geven dat in A2 Racer 2 de voertuigen er niet echt al te best uitzien, al haal je bij de meeste silhouetten wel eruit met wat voor een auto je te maken hebt. Zoals een Volkswagen Golf, een Mercedes bestelbus, en natuurlijk de Bussen.
Zodra je met je gekozen wagen langs de politie rijdt in de binnensteden of op de snelwegen, is de kans vrij groot dat je achterna wordt gezeten door de politie. Het moet gezegd worden dat de AI van de politie vrij goed is. De politie zal altijd proberen om voor je te rijden en je af te remmen. Wat dan wel jammer is, is dat de politie 300 KM/U kan rijden en ook niet kapot kan gaan.  De eerste twee keren dat je wordt tegen gehouden krijg je waarschuwingen. De derde keer krijg je een boete, die wordt afgetrokken op het einde van het gewonnen prijzen geld.

Ook je tegenstanders zijn er niet vies van om tegen je aan te beuken. Zo is het mij al meerdere keren overkomen tijdens het spelen van A2 Racer 2 dat ze vol op me in reden waardoor de wagen naar voren schoot  met als resultaat 40% schade. Gelukkig is hier aan gedacht. Bij elke ronde is er een benzine station waar je door heen kunt rijden met je wagen.  Hierdoor wordt alle schade “gratis” hersteld en krijg je weer een volle Turbo. Alle wagens beschikken over een Turbo. Dit is een Upgrade die je kan kopen. Zodra je klaar bent met een ronde, of nog voordat je begint, kan je in de garage verschillende upgrades kopen. Naast de Turbo kan je hier ook je motor of uitlaat aan laten passen. En mocht je lomp zijn geweest en vergeten zijn door dat benzine station te rijden, kan je ook je schade fixen bij de garage. Echter is dit dan niet kosteloos.

A2 Racer A2 Racer

Grafisch

Grafisch ziet het spel er, voor die tijd dan, vrij goed uit. Al kon het in 1998 al stukken beter met de graphics. Zo had je toen al de Unreal Engine die liet zien wat er allemaal mogelijk was.
De omgevingen zien er vrij goed uit, al heb ik mijn twijfels nog altijd of alles wel echt 3D was. Zo zijn de gebouwen vrij simpel opgezet, maar lijken ze vrij echt doordat Davilex in die tijd al rond reed met een “camera” auto en hiermee de binnensteden had gefotografeerd.
Verder zien de auto’s van je tegenstanders er realistisch uit, en ook de politie wagens haal je er zo uit.  Echter is het wel een gemis dat je geen fysieke schade ziet aan je wagens. Je loopt schade op door tegen andere auto’s, bomen of wat dan ook aan te rijden, maar dit zie je dus niet terug aan de auto zelf.  Ook hadden de graphics van de andere auto’s een stuk beter gemogen, en is het vrij irritant dat gebouwen in de verte ineens verschijnen. Ook toen was het al mogelijk om complete mappen in een keer te laden, namelijk.

Pluspunten:
+
 Racen door bekende steden en over bekende  snelwegen.
+ Achtervolgingen met de politie.
+ Besturing is lekker simpel gehouden.
AI van je tegenstanders is vrij goed te noemen.

Minpunten:
Geen garage waar al je gekochte wagens in blijven staan.
Je rijdt je auto kapot op een stoeprand.
Audio had wel beter gemogen.

Conclusie

A2 Racer 2 is voor mij een van de games die ik vroeger kapot heb gespeeld op de computer en waar ik stiekem heel veel waarde aan hecht. Het is immers een van de opstapjes geweest dat ik veel race games ben gaan spelen. Wat vooral lekker was aan A2 Racer is het racen in Nederlandse steden en snelwegen. Vooral in de steden had je veel herkenningspunten waardoor het allemaal vertrouwd aanvoelde. Natuurlijk, het had allemaal een stuk realistischer gekund. Zeker als je kijkt dat in dezelfde tijd Unreal uitkwam en deze met hun engine dingen liet zien die menig gamer versteld lieten staan.
Als je aan mij de vraag stelt “Zou je een nieuwe A2 Racer willen zien?” geef ik als antwoord een volmondige JA. Echter zou ik het dan wel veel realistischer willen zien met meer soorten verkeers-voertuigen en realistische steden. Maar goed, Davilex is failliet en ik en bang dat niemand z’n vingers er aan durft te branden.

 • 8/10
  Gameplay - 8/10
 • 8/10
  Graphics - 8/10
 • 7/10
  Fun Factor - 7/10
 • 9/10
  Retro gevoel - 9/10
8/10

Tags

Over: Draadloosstroom

Hoi !

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek