Uit de oude doos: Toca 2 Touring Cars

Uit de oude doos is een maandelijks terugkerend item op inthegame.nl waarbij we een game uit het verleden opnieuw zullen gaan spelen en onze beleving van toen met nu vergelijken en onze ongezouten mening er over geven met een vleugje euforie. En stiekem is het ook een nostalgische trip naar de goede oude tijd toen we zelf nog jong waren! Deze maand is het de beurt aan Toca 2 Touring Cars. Een spel uitgebracht in 1999 door Codemasters die gaat over het BTCC seizoen van 1998.  Fasten your seat belt and enjoy the trip back in time!

Ik heb voor Toca 2 Touring Cars gekozen als eerste “Uit de oude doos” review omdat ik persoonlijk veel goede herinneringen aan dit spel heb. En vele maar ook vele uren aan dit spel heb gespendeerd zowel in de Championship modus als online. En dit voornamelijk tegen het zere been van m’n ouders die het er niet altijd mee eens waren.
Het spel is gebaseerd op het British Touringcar Championship seizoen 1998 en de opvolger van Toca: Touring Cars. Tijdens de installatie kwam ik er achter dat de Game niet meer werkt op Windows 7 systemen. Gelukkig is er iemand geweest die hiervoor een Patch gemaakt heeft waardoor het spel gewoon te spelen valt onder Windows 7 of hogere versies van Windows.
Na het opstarten van het spel is het eerste dat je opvalt het Menu, het is vrij simpel maar duidelijk in elkaar gestoken. In het race menu kan je kiezen uit verschillende race modes. Variërend van een heus championship rijden, Time trial waarbij je tegen je eigen snelste tijd moet rijden, Single race waarbij je gewoon 1 race kunt rijden met tegenstanders. Ook is er de mogelijkheid om op een test circuit alle wagens te testen. Helaas is de multiplayer momenteel niet mogelijk, via Hamachi zal dit wel lukken echter heb ik me er niet in verdiept nog.
Zelf heb ik gekozen voor een Championship te rijden, over de andere race divisies kom ik later in deze review terug. Je kunt kiezen uit alle teams die hebben gereden in het 1998 BTCC seizoen. Opel, Ford, Volvo, Peugeot, Renault en Nissan. Zodra je hebt gekozen voor de wagen die je wilt kan je beginnen met racen. Je hebt de mogelijkheid over 3 moeilijkheidsgraden. Zelf heb ik hier gekozen voor Standard.
bandicam 2015-08-10 01-26-34-309 bandicam 2015-08-10 01-06-23-049

De game heeft dezelfde regels die golden in het 1998 BTCC seizoen. Dit houdt in dat elk race weekend twee wedstrijden worden gereden. De Sprint race die drie tot vijf rondes duurt, verschillend per circuit. En de hoofd race die negen tot vijftien rondes duurt. Voor elke race moet er apart gekwalificeerd worden. Het is de bedoeling dat je in de sprintrace zo hoog mogelijk eindigt. Eigenlijk zou je deze race gelijk moeten winnen. Het probleem is namelijk dat er een prestatie systeem in verwerkt is. Dit houdt in dat als je in de sprintrace geen punten weet te behalen of uitvalt om wat voor reden dan ook, je tijdens de hoofdrace moet winnen. Win je die race niet? Jammer maar dan is het seizoen afgelopen. Ook al zou dit gebeuren halverwege het seizoen en sta je boven aan.
Tijdens de hoofdrace is een pitstop verplicht. Echter is dit een goede feature. Je voelt namelijk je banden minder worden terwijl je aan het racen bent, je wagen wil eerder wegspringen en je hebt minder grip in bochten. Zeker als het regent.

bandicam 2015-08-10 01-12-38-693 bandicam 2015-08-10 20-43-12-746

Kijkend naar de graphics en de features valt er niets te klagen. Zeker als je je bedenkt dat Toca 2 inmiddels alweer 16 jaar oud is. Vooral de features voelen modern aan, en vele hebben niet eens de features die wel bij Toca zijn verwerkt. Zodra het regent tijdens het racen beweegt de ruitenwisser, regen druppels vallen tegen de ruit aan, en modder spat op. Ook de emotionele reactie van de rijder zodra een andere rijder tegen je aan rijdt of raar inhaalt is goed gemaakt. Zodra dit gebeurt zal de rijder namelijk een vuist opsteken. Iets wat je in weinig games nog maar terug ziet. Het damage model van de wagens is zeer realistisch. Van barsten in de voorruit door tegen iemand aan te rijden, tot het compleet wegslaan van de bodywork door een harde crash. Jammer genoeg blijft de engine gewoon werken hoe hard je ook tegen een vangrail rijdt of een andere rijder. Wat niet beter kon bij de game is de AI van de tegenstanders. Ze rijden net zo agressief als je zou verwachten. Bumper tegen bumper, en deur tegen deur. En soms tot ver over de rand door je gewoon van het circuit te rijden. Mocht dit gebeuren krijg je onderin het scherm gelijk te zien dat de betreffende rijder een officiële waarschuwing heeft gehad. Gelijker tijd krijg je over de boordradio te horen van je engineer of alles goed gaat. Vrij realistisch allemaal.
bandicam 2015-08-10 21-30-59-033 bandicam 2015-08-10 21-48-06-499

Als extra zijn er meerdere klasses ingebouwd in het spel. Dit gaat buiten het BTCC championship om en helaas is er bij deze series geen commentaar aanwezig. Maar met deze series kan je wel andere series weer vrij spelen. Zo begin je met de Ford Fiesta cup of met de Formula Ford. Door races te winnen of gewoon goed te scoren krijg je punten. Zodra je de 40 punten hebt behaald wordt er een nieuwe klasse unlocked. Tegelijkertijd speel je ook “cheat”codes vrij in game waarmee je bepaalde dingen kunt unlocken.

Pluspunten:

+ Realistische AI van de tegenstanders
+ Goed damage model van de wagens
+ Een gameplay waar vele games nog iets van kunnen leren
+ Heerlijke gevoel van vroeger
+ De Extra race klasses zoals de Formule Ford en Ford Fiesta cup
+ Realistisch gevoel van de auto tijdens het rijden
+ Geen flashback modus zoals tegenwoordig heel normaal is
+ Cheat codes die je vrij kunt spelen door races te winnen, hier mee unlock je nieuwe tracks wagens etc
+ Eigen liveries maken

Minpunten:

Je moet presteren om het seizoen af te kunnen maken
Irritante muziek in het menu
Geen Nigel Mansell

 

Conclusie:
Toca 2 is voor zijn tijd enorm vooruitstrevend geweest. Naast de wagens die er realistisch uitzien zowel de BTCC wagens als de wagens uit de andere klasses waar je uit kunt kiezen, is de aandacht die Codemasters heeft besteed aan de graphische extra’s zoals gras die tegen de ruit op spat, als de emotionele reactie die gegeven wordt door de vuist op te steken. Ook het damage model die gebruikt is was voor zijn tijd vooruitstrevend. Viel er dan niks tegen? Jawel dat je moest presteren in een kampioenschap en als je het gewenste resultaat niet behaalde dat het over en uit was ookal sta je als eerste.
Een aanrader om het spel toch nog een keer aan te schaffen via Marktplaats of op een rommelmarkt voor 2 euro.

Tags

Over: Draadloosstroom

Hoi !

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek