Paladins VS Overwatch – Een kopie?

paladins

Paladins is pasgeleden in open beta gegaan en de game heeft sindsdien al een hele hoop kritiek gekregen. De game zou een slap aftreksel zijn van Blizzard’s Overwatch. Een Team-based First-Person shooter, net als Paladins.

Is Paladins werkelijk een kopie van Overwatch? Om wat dieper hierop in te gaan moeten we een kijkje nemen naar de vorige game die Hi-Rez heeft uitgebracht, en veel kritiek heeft gekregen omdat het een LoL (League of Legends) kopie zou zijn. Dan heb ik het natuurlijk over SMITE.

Even terug blikken

Nu is het zo dat SMITE en LoL op veel aspecten op elkaar lijken. Overeenkomsten in map indeling enkarakters met soortgelijke aanvallen en uitstraling. Maar daarentegen is MITE toch een heel andere game dan League of Legends. Zo is SMITE een Third-Person MOBA en LoL een Top-Down MOBA. Bekijk onderstaande lijst voor de overeenkomsten en verschillen maar eens goed.

LoL SMITE
Business model F2P met cosmetics (skins) F2P met cosmetics (skins)
Gametype MOBA MOBA
Gamemodes 5 VS 5, 3 VS 3, ARAM, Dominion 5 VS 5, 3 VS 3, ARAM, ARENA, 4 VS 4, PvE
Karakters Champions Goden
Perspectief Top-Down Third-Person

Beide games hebben ongeveer dezelfde kern elementen van een MOBA. Echter heeft SMITE hier zijn eigen draai aan gegeven waardoor het toch als een totaal andere game aanvoelt. Ondanks dat sommige goden heel erg veel lijken op champions uit LoL. SMITE is langzaam maar zeker steeds meer gaan veranderen waardoor het van een game die sprekend leek op LoL is veranderd naar een erg goed lopende MOBA op zich.

En nu Paladins..

Kijkend naar de Paladins closed beta kon ik eigenlijk nog niet veel kwijt over de game in vergelijking met Overwatch. Overwatch was namelijk nog niet uit. Er is een hoop veranderd in deze tijd. Zo level je in Paladins niet meer je karakter in de game, maar scoor je punten waarmee je nieuwe kaarten kunt kopen of upgraden tijdens de match. Er zijn een hoop nieuwe karakters toegevoegd. En ja.. Deze lijken misschien wel erg veel op de karakters van Overwatch. Dan heb je ook nog de gamemode met de Payload.. Twee hele duidelijke overeenkomsten. Is het daarom een Overwatch kopie?

Net als dat SMITE heel veel leek op LoL behalve een aantal kleine dingetjes lijkt Paladins nu ook heel veel op Overwatch. Toch denk ik dat hier verandering in gaat komen. Door hetzelfde te werk te gaan als dat Hi-Rez deed met SMITE kan Paladins op heel veel fronten sterk gaan verschillen van Overwatch waardoor ook Paladins op zich een mooie Team-based First-Person Shooter kan worden.

Laten we nu al eens kijken naar enkele zeer interessante verschillen waardoor de games van elkaar onderscheiden kunnen worden

Overwatch Paladins
speelstijl karakter Switchen tijdens het spelen Gebonden aan één karakter
Beweging Veel vrijheid (grappling hook, teleport) Weinig vrijheid in hoogte, enkel een paard om sneller te verplaatsen
Karakters In principe de hele match even sterk Steeds sterker door kaart power-up-systeem

Op dit moment zijn er een paar kleine verschillen. Maar als Hi-Rez het goed aanpakt op gebied van nieuwe unieke karakters, gamemodes en misschien wel andere dingen kan ook Paladins, net als SMITE gezien worden als een waardige titel zonder een ‘slap aftreksel van..’ labeltje.

Gelukkig is het nu nog een beta. Wij zijn benieuwd welke kant Hi-Rez op gaat met hun variant een Team-based shooter.

Tags

Over: Jordy Gerritse

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl. Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek