PlayStation 4.5 bevestigd

ps4k playstation 4.5

Vorige week werd er al druk over gespeculeerd: de mogelijke komst van de PlayStation 4.5. Via een report van Digital Foundry werd echter gisteren bevestigd dat er niet meer gespeculeerd hoeft te worden: de PlayStation 4.5. gaat er écht komen!

Afgelopen week zou Sony tijdens de GDC in San Francisco in gesprek zijn geweest met developers over de mogelijke komst van een geupgrade PS4. Deze PS4 zou betere specs hebben en 4K games ondersteunen. Dit zou met name van belang zijn voor de PlayStation VR. Lees het originele bericht hier.

Het is nu echter bevestigd dat Sony inderdaad bezig is aan de ontwikkeling van een verbeterde PS4. Deze zal echter niet de volle 4K ondersteuning bieden en dus ook geen volledige 4K gaming ervaring. De PS4 krijgt echter wel een geupgrade GPU, waardoor games en andere media alsnog een lust voor het oog zijn.

Volgens het report van Digital Foundry kan de upgrade zich in drie verschillende opties uiten: de eerste optie bestaat uit het omhulsel van de huidige PS4 zoals we die nu kennen. Een verschil is echter dat de microprocessor kleiner, maar wel krachtiger zal zijn. Je zult voor deze optie een nieuwe PS4 aan moeten schaffen. De volgende zaken zouden we hierbij kunnen verwachten:

 • Een nieuwe APU met Polaris maakt mooiere graphics mogelijk De GPU zal twee keer beter zijn dan de ´normale´ PS4
 • Ondersteuning via Polaris aan 4K, HDMI 2.0, HDCP 2.2 en HDR
 • De console zal niet goedkoop zijn, maar Digital Foundry denkt aan de launchprijs van de PS4. De prijs kan echter hoger uitvallen, afhankelijk van Sony´s keuze voor processor
 • Deze PlayStation 4.5 of PS4K kan bestaan naast een eventuele PS4 Slim die op de huidige APU zal runnen.

Een tweede optie zal een externe upgrade aan de PS4 zijn. Deze kan verschijnen in de vorm van een geupgrade chip die je zelf kan vervangen of door Sony kunt laten vervangen. In combinatie met updates kan je huidige PS4 de upgrade krijgen zonder dat je daarvoor een nieuwe console aan hoeft te schaffen. Deze optie zal echter de minste veranderingen in relatie tot 4K met zich mee brengen. Dit zouden we bij deze optie kunnen verwachten:

 • Visuele verbeteringen aan de huidige PS4 games
 • Daar komt bij kijken dat de huidige games via een update beter zullen ogen
 • De resolutie van games zal 1080p zijn en de games zullen goed ogen op een 4K televisie, maar het zal geen 4K zijn
 • Goedkoper dan de eerste optie
 • 4K media support

De derde en laatste optie volgens het report is een soort PS4 slim met kleine boosts in de hardware. Je kan deze PS4 zien als een ´Elite´ versie van de huidige PS4. De verwachtingen zijn als volgt:

 • Volledige 4K compabiliteit in screens en media
 • Volledige compabiliteit met huidige PS4 games, dus geen updates nodig
 • HDR support voor gaming op 4K displays
 • Deze PS4 zal gebruik maken van 14/16nm chips, die gelukkig voor de consument in prijs gedaald zijn

Het volledige report kan hier worden bekeken.

Elke optie brengt verschillende voordelen met zich mee en het is nog maar de vraag welke weg Sony in wil slaan met hun nieuwe PlayStation. Zodra er meer nieuws bekend is, lezen jullie dat uiteraard op onze site!

Welke optie lijkt jou het meest waarschijnlijk? Of denk je dat Sony een totaal andere weg inslaat met de PlayStation 4.5? Laat het weten in de comments!

Tags

Over: Regenboogworstje

In het dagelijks leven staat deze 21-jarige student Kunstgeschiedenis bekend als "Quintly", maar op de digitale snelweg rijdt deze jongedame in een voertuig dat het kenteken "Regenboogworstje" draagt. De Worst gamet al sinds het begin van haar bestaan en haar favoriete titels zijn Dragon Age: Origins en The Elder Scrolls IV: Oblivion.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek