SPONSORS

PARTNERS

intheGame Kinguin Deals

Armin van Buuren – Sunny Days

Wolfenstein II: The New Colossus – Roswell Mission

Sony’s Playstation 4 Pro VS Microsoft’s Project Scorpio

Xbox Scorpio specificaties

Microsoft en Sony komen beide met een nieuwe console. Deze bevindt zich in dezelfde generatie als de huidige en daarmee leveren beide strijders in de console markt voor het eerst een nieuwe console met krachtigere specificaties in dezelfde generatie. Daarnaast leveren beiden ook een Slim model.

Sony komt met een nieuwe console, en Microsoft ook. De grote vraag is dan natuurlijk: Welke console is beter? En misschien ook wel: Welke console ga ik aanschaffen? Of misschien zelfs: Moet ik wel upgraden?

Welke console is beter?

Kijkend naar puur de specificaties van beide consoles is er een duidelijke winnaar. Dat is namelijk Microsoft’s Project Scorpio. Alleen al kijkend naar de GPU van beide apparaten zou de Project Scorpio geschat 43 procent krachtiger zijn dan Sony’s Playstation 4 Pro.

 • Playstation 4 Pro – 4,20 Teraflops
 • Project Scorpio – 6 Teraflops

De CPU van beide apparaten zijn zover als bekend is niet heel verschillend. Beide maken ze gebruik van 8 cores en draait de Playstation 4 Pro op 2.1 Ghz ten opzichte van de 1.6 Ghz die de originele PS4 heeft. We zien hierin een kleine maar geen geweldige vooruitgang. Microsoft heeft heel weinig losgelaten over de CPU. Het is dus zeer waarschijnlijk dat deze niet heel veel geavanceerd zal zijn dan dat we gewend zijn.

 • Playstation 4 Pro – 8 cores
 • Project Scorpio – 8 cores

In werkgeheugen zit er dan wel weer een groot verschil tussen beide consoles:

 • Playstation 4 Pro – GDDR5 8GB
 • Project Scorpio – GDDR5 12GB

Beide apparaten zijn VR en 4K ready. Alhoewel de originele PS4 ook al de PSVR ondersteund.

Qua performance is de Project Scorpio de uiteindelijke winnaar. Waarom dan toch twijfelen? Enkele reden om toch voor de zwakkere console te kiezen, kunnen zijn: De Playstation 4 Pro komt al in november uit, Project Scorpio volgend jaar pas. Misschien is die ook goedkoper? Hieronder vind je meer informatie om uiteindelijk een keuze te maken.

Is een upgrade noodzakelijk?

Deze vraag moet je eigenlijk voor jezelf even beantwoorden. Voor VR gaming raadt Sony wel aan om gebruik te maken van de nieuwere krachtigere console om jouw ervaring simpelweg te verbeteren. Helaas zullen multiplayer games niet geboost worden op de Playstation 4 Pro. Deze blijven gewoon 30fps om het eerlijk te houden voor de originele Playstation bezitters.

Ben jij dus een die-hard singleplayer-game speler en wil je het maximale halen uit je Uncharted 4, Rise of The Tomb Raider, of wat dan ook, en speelt geld geen rol? Dan zou ik zeggen dat een upgrade geen slecht idee is. Ben jij een casual speler, of speel je graag competitieve multiplayer games? Dan heeft een upgrade weinig zin, naar mijn mening.

Daarnaast worden ook niet alle games die uit worden gebracht geoptimaliseerd voor betere ervaringen op de Playstation 4 Pro. Houdt hier dus ook rekening mee.

Sony of Microsoft?

Dan blijft de laatste vraag over voor degene die een console willen kopen maar niet kunnen kiezen. Ik denk dat je dan het beste kunt kijken naar de exclusieve games die beide consoles gaat bieden. Hou je meer van Halo, Forza, Gears of War? Of ben je meer fan van God of War, Horizon: Zero Dawn, Days Gone, en Uncharted?

Gerelateerde berichten

Tags

Over: Darkness

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl.
Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

Dit vind je misschien ook leuk...

 • Ruud zn

  Als iedereen gewoon slim is koopt niemand de nieuwe console om duidelijk een statement te stellen dat een 8 jarig plan per generatie moet blijven en niet elke drie jaar een nieuwe half afgewerkte (Next) gen xonsole op de markt moeten zetten

  • Arnold Smit

   Tegen voorutigang ?, we hebben nu eindelijk doorbraak van 4k.
   Ik ben wel van plan gebruik daarvan te gaan maken, niets mis dus met de afschrijving van je console na 3 jaar.
   Zo lang gaat je mobiel ook niet mee, en die is een stuk duurder.

   En je PS4 en xbox blijven gewoon bruikbaar, dus snap je klacht niet.

   • Ruud zn

    Daar zit wat in, maar blijft een vuil spelletje waarin de vr de huidige ps4 niet goed ondersteund en je de pro dus zo goed als verplicht bent aan te schaffen. Een deur grapje wat al richting de 1000 euro gaat lopen

    • Arnold Smit

     Ben het niet met je oneens dat het erg onpraktisch is dat de huidige PS4 de VR niet goed ondersteund.
     Echter denk ik dat het meer een technisch gebrek is dan dat hier bewust voor word gekozen.
     De PS4 is ondertussen ook al een tijd op de markt, en toen was er nog geen sprake van VR.

   • Ruud zn

    Mee eens ik heb de pro inmiddels en ben er blij mee. De VR helaas ben ik minder blij mee maja dat had ik na de techdemo in Eindhoven ook eigenlijk moeten weten.

    • Waarom ben je minder tevreden over de VR?

     • Ruud zn

      De kwaliteit verschilt behoorlijk per game. Een miskoop is snel gemaakt

Advertentie

Deze maand

Spring naar werkbalk