Sony’s Playstation 4 Pro VS Microsoft’s Project Scorpio

Xbox Scorpio specificaties

Microsoft en Sony komen beide met een nieuwe console. Deze bevindt zich in dezelfde generatie als de huidige en daarmee leveren beide strijders in de console markt voor het eerst een nieuwe console met krachtigere specificaties in dezelfde generatie. Daarnaast leveren beiden ook een Slim model.

Sony komt met een nieuwe console, en Microsoft ook. De grote vraag is dan natuurlijk: Welke console is beter? En misschien ook wel: Welke console ga ik aanschaffen? Of misschien zelfs: Moet ik wel upgraden?

Welke console is beter?

Kijkend naar puur de specificaties van beide consoles is er een duidelijke winnaar. Dat is namelijk Microsoft’s Project Scorpio. Alleen al kijkend naar de GPU van beide apparaten zou de Project Scorpio geschat 43 procent krachtiger zijn dan Sony’s Playstation 4 Pro.

  • Playstation 4 Pro – 4,20 Teraflops
  • Project Scorpio – 6 Teraflops

De CPU van beide apparaten zijn zover als bekend is niet heel verschillend. Beide maken ze gebruik van 8 cores en draait de Playstation 4 Pro op 2.1 Ghz ten opzichte van de 1.6 Ghz die de originele PS4 heeft. We zien hierin een kleine maar geen geweldige vooruitgang. Microsoft heeft heel weinig losgelaten over de CPU. Het is dus zeer waarschijnlijk dat deze niet heel veel geavanceerd zal zijn dan dat we gewend zijn.

  • Playstation 4 Pro – 8 cores
  • Project Scorpio – 8 cores

In werkgeheugen zit er dan wel weer een groot verschil tussen beide consoles:

  • Playstation 4 Pro – GDDR5 8GB
  • Project Scorpio – GDDR5 12GB

Beide apparaten zijn VR en 4K ready. Alhoewel de originele PS4 ook al de PSVR ondersteund.

Qua performance is de Project Scorpio de uiteindelijke winnaar. Waarom dan toch twijfelen? Enkele reden om toch voor de zwakkere console te kiezen, kunnen zijn: De Playstation 4 Pro komt al in november uit, Project Scorpio volgend jaar pas. Misschien is die ook goedkoper? Hieronder vind je meer informatie om uiteindelijk een keuze te maken.

Is een upgrade noodzakelijk?

Deze vraag moet je eigenlijk voor jezelf even beantwoorden. Voor VR gaming raadt Sony wel aan om gebruik te maken van de nieuwere krachtigere console om jouw ervaring simpelweg te verbeteren. Helaas zullen multiplayer games niet geboost worden op de Playstation 4 Pro. Deze blijven gewoon 30fps om het eerlijk te houden voor de originele Playstation bezitters.

Ben jij dus een die-hard singleplayer-game speler en wil je het maximale halen uit je Uncharted 4, Rise of The Tomb Raider, of wat dan ook, en speelt geld geen rol? Dan zou ik zeggen dat een upgrade geen slecht idee is. Ben jij een casual speler, of speel je graag competitieve multiplayer games? Dan heeft een upgrade weinig zin, naar mijn mening.

Daarnaast worden ook niet alle games die uit worden gebracht geoptimaliseerd voor betere ervaringen op de Playstation 4 Pro. Houdt hier dus ook rekening mee.

Sony of Microsoft?

Dan blijft de laatste vraag over voor degene die een console willen kopen maar niet kunnen kiezen. Ik denk dat je dan het beste kunt kijken naar de exclusieve games die beide consoles gaat bieden. Hou je meer van Halo, Forza, Gears of War? Of ben je meer fan van God of War, Horizon: Zero Dawn, Days Gone, en Uncharted?

Tags

Over: Jordy Gerritse

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl. Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek