Review: Formule 1 2016

Formule 1 2016

Net zoals Fifa, NBA, PES, en eigenlijk bijna alle sport spellen verschijnt er jaarlijks een nieuw deel. FIFA 2017 komt er bijna aan, maar eerst mogen we aan de slag met niets minder dan de nieuwe Formule 1: 2016.

Vreemd genoeg lijkt de Formule 1 serie een jaar lang achter te liggen met releases als je je bedenkt dat alle sport games verschijnen in de 2017 variant, maar Formule 1 daarentegen in een 2016 variant. Maakt allemaal niet uit. Ze bedoelen waarschijnlijk hetzelfde.

Laten we meteen beginnen met de terugkomst van de ‘Career mode’. Deze ontbrak namelijk in Formule 1 2015. Gelukkig is deze weer terug in de nieuwe Formule 1 game. Je kunt deze mode een beetje vergelijken met een Story line van de meeste games, of de Career mode van soortgelijke racegames. Hierin zet je namelijk je eigen coureur in elkaar en kun je de volgende eigenschappen aanpassen en optimaliseren:

  • Uiterlijk – Hoe ziet jouw coureur er uit? Spreekt voor zich.
  • Helm – Heel belangrijk natuurlijk, in de race wereld is een mooie helm dragen, mooier dan een mooi koppie hebben.
  • Team – Spreekt voor zich, Red Bull (Maxje!), Mercedes, Ferarri, etc.
  • Nationaliteit – Zo zijn wij bijvoorbeeld Nederlands.

Bij de Career mode zit je nu in je eigen renners kwartier. Hierin zit jij samen met jouw team en kun je via een laptop een nieuwe race starten, nieuws feed lezen, en allerlei andere statistieken bekijken. Races die je hebt gewonnen, of plaatsen waar je bent gefinisht.

Dit is Formule 1

Als we deze game naast haar oudere variant, of de schaduw variant Formule 1 2015 leggen zien we een hele hoop verbeteringen die de game een stuk realistischer maakt en je daarom een stuk meer het Formule 1 gevoel geeft dan F1 2015, wat gewoon een racegame was met F1 wagens. Zo is er bijvoorbeeld nu wel een Safety Car. Je zou denken dat deze onmisbaar is bij de Formule 1. Dat is ook zo, maar toch ontbrak die in het vorige deel. Door het invoeren van de Safety Car (via de instellingen) zal er nu een Safety Car aanwezig zijn als er een ongeluk gebeurt. Tijdens de Safety Car mag je niet inhalen.

Net als de Safety Car is er nu ook de formation lap. Ook deze kun je via de instellingen aan en uit zetten. De formation lap is simpelweg de opwarm ronde voorafgaand aan de race. Wederom is dit een pluspunt voor het simulatie gevoel.

F1 2016 safety car

Over het algemeen zijn er ontzettend veel aanpassingen gedaan aan de game waardoor het een stuk realistischer aanvoelt. Weg met de cosmetische rommel, wij willen impact op de gameplay! Als het regent wordt het nu dus ook een stuk moeilijker om op de weg te letten. Het zijn geen paar druppeltjes meer op je scherm die er voor zorgen dat je minder ziet.

Heb je een ongelukje gemaakt, dan zie je nu ook in de pitstop hoelang het duurt voordat het defecte onderdeel vervangen wordt. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar; rij voorzichtig. Zelfs in F1 2016.

Betere UI voor betere ervaring

Naast een betere simulatie is de User Interface ook een stuk fijner nu. Met name de HUD (Heads-Up Display). Je ziet nu namelijk precies waar je schade hebt als je de auto hebt beschadigt. Voorheen ging het raceauto icoontje naast je kilometer teller rood knipperen. Heel leuk en aardig, maar ik heb ook gezien dat ik tegen een muur aan ben geknald, dus dat er ergens iets niet pluis is weet ik ook wel. Nu zie je precies wat er aan de hand is met de auto.

Voor de rest ziet alles er simpelweg beter uit, en heb je meer informatie die je snel tot je kan nemen die je helpen bij de gameplay. Zo kun je bijvoorbeeld ook via de radio aan je team vragen wat de weersvoorspellingen zijn, zodat je je hierop kunt voorbereiden. Ook kun je vragen hoeveel seconden degene achter je zit, of voor je.

F1 2016

Conclusie

Formule 1 2016 is een game die alle grote verlangen waar maakt. Ten opzichte van F1 2015 is dit een verre sprong de goede kant op. Het is dan geen perfecte simulatie van de formule 1, maar als we deze vergelijken met de voorganger mogen we niet klagen met de tot nu toe grootste en meest uitgebreide Formule 1 game tot nu toe. Ben je een fan van Formule 1? Dan is dit zeker een game die je niet mag missen als je zelf eens een keertje Max Verstappen wilt uit hangen. Niet overtuigd na het spelen van de vorige Formule 1 game? Dan is dit deel misschien wel iets voor jou, om jouw verwachtingen alsnog waar te maken.

Pluspunten:
+ Safety Car
+ Een goede, maar geen perfectie F1 simulatie
+ Herkomst van de Career mode

Minpunten:
DRS moet je zelf inschakelen (niet vergeten dus)
Geen splitscreen multiplayer (ja we verlangen er nog steeds naar)

Formule 1 2016 is nu verkrijgbaar voor de Playstation 4, Xbox One, en PC.

7.5/10

Tags

Over: Jordy Gerritse

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl. Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek