Review: Killing Floor 2

Killing Floor 2

Killing Floor 2 is meer dan anderhalf jaar in early access geweest, maar eindelijk is het zover. Killing Floor 2 is volledig uitgebracht. Tripwire heeft een tweede deel uitgebracht van Killing Floor die in 2009 gereleased werd. Killing Floor was een uitwerking van de populaire Killing Floor mod in Unreal Tournament 2004.

Het spel staat bekend om het overleven van waves van “Zeds” gevolgd door een Bosswave. Zeds worden gezien als de zombies van Killing Floor. Deze zombies zijn eigenlijk mislukte clone experimenten, alleen het probleem is… dat ze nogal behoorlijk agressief zijn. De Zeds komen in verschillende maten, zo kan dat verschillen van een standaard mensachtig type tot een 2 meter grote zombie met een kettingzaag aan zijn arm.

Zeds

In Killing Floor 2 is het je doel om tien waves van Zeds te overleven en vervolgens de Boss in wave elf te killen. In de huidige game zijn er dertien verschillende Zeds. De Zeds die je tegenkomt zijn: Cyst, Alpha Clot, Slasher, Crawler, Stalker, Gorefast, Bloat, Husk, Siren, Scrake, Fleshpound, Dr. Hans Volter en Patriarch.
De game bouwt rustig op met een paar waves van kleine in combinatie met enkele medium zeds en vanaf wave zes beginnen de Zeds te komen die meer pijn doen. Namelijk de Scrake en Fleshpound. Als je uiteindelijk bij de Boss wave komt krijg je te maken met een van de twee bosses in het spel: Dr. Hans Volter of Patriarch. Om deze bosses te killen zul je een plan nodig hebben. Zo moet je Dr. Hans Volter op zijn borstkast raken voor extra schade en moet je kogels sparen voor een schild dat hij gebruikt, als dat niet gebeurt krijgt hij leven terug waardoor het lastiger wordt. Als je Patriarch tegen komt moet je voornamelijk veel rondrennen en schieten op afstand.

Gore

Er is een kenmerk dat echt centraal staat als je Killing Floor 2 speelt en dat is veel Bloed en rondvliegende lichaamsdelen. In Killing Floor 1 kon je alleen maar armen, benen of een hoofd van een Zed afschieten. Hier hebben ze flink aan gewerkt in Killing Floor 2. Met als resultaat: Het “MEAT” System (Massive Evisceration and Trauma). Dit systeem zorgt ervoor dat een Zed minimaal twintig verschillende plekken heeft die je van de rest van het lichaam af kan schieten of slaan.

Nog niet genoeg gore voor je? Dat is geen probleem, als je een NVIDIA grafische kaart hebt kun je NVIDIA FleX aanzetten. Deze optie zorgt ervoor dat de mooie lichaamsdelen inclusief ingewanden die op de grond liggen alle kanten op geschopt kunnen worden als je ertegen aan loopt.

Killing Floor 2 MEAT system

Gameplay

In Killing Floor 2 moet je waves van Zeds overleven. Door het afschieten van de Zeds krijg je EXP voor je perk en verdien je Dosh waardoor je betere wapens kunt kopen.
Tijdens het spelen van Killing Floor 2 kwam ik erachter dat als ik de moeilijkheidsgraad van het spel omhoog had gezet, de Zeds zich anders gingen gedragen. Ze ontweken opeens granaten en sprongen weg zodra ik een kogel in hun richting schoot. Het leek alsof ze slimmer werden. Maar dat was niet het enige dat veranderde. Zeds kregen nieuwe abilities en zagen er iets anders uit. Een crawler die normaal zwart is en gele ogen heeft, had opeens blauwe ogen en een witte huidskleur. Pas toen ik erop schoot ontplofte hij met een gifwolk en drong het tot me door dat het spel je een andere ervaring biedt als je op een andere moeilijkheidsgraad speelt.

Killing Floor 2 heeft een geweldige keuze gemaakt in muziek, Het is voornamelijk metal en rock met heel af en toe een techno-achtig liedje ertussen. Je hoort de liedjes instrumenteel totdat je in de opties de vocals aanzet. De muziek past bij het spel en zorgt er voor dat de gruwelijke sfeer van de game alleen maar versterkt wordt.

Als je het spel begint kun je kiezen uit tien vershillende perks. Momenteel zijn de perks waaruit je kunt kiezen: Berserker, Commando, Support, Field Medic, Demolitionist, Firebug, Gunslinger, Sharpshooter, Survivalist en SWAT.
De Gunslinger is toegevoegd na een idee van de community nadat iemand het uitgewerkte idee op het forum had geplaatst van Killing Floor 1.

Speel je het spel liever met een controller? Dan is dat geen probleem. Tijdens het spelen van Killing Floor 2 kon ik naadloos wisselen van muis en toetsenbord naar controller waardoor ik achterover in mijn stoel kon gaan hangen. Het spel is ook vriendelijk voor mensen die een steam controller hebben. Ik heb het spel voornamelijk gespeeld met mijn steam controller en het standaard profiel dat is gemaakt voor killing floor 2. Deze bevat alles wat je nodig hebt om het spel net zo goed te kunnen spelen als iemand met muis en toetsenbord.

Killing Floor 2 Fleshpound

Play it your way

Killing Floor 2 biedt momenteel tien verschillende perks waaruit je kunt kiezen. De perk die je kiest zorgt ervaar dat een bepaalde set wapens sterker wordt. Hierbij zie je de meest opvallende wapens voorbij komen zoals: RPG-7, Microwave gun, Railgun of je gaat de Zeds te lijf met een groot zwaard.
Voor iedereen bestaat er wel een perk met bijbehorende wapens en als je niet kunt kiezen. Dan is er een Survivalist perk waarmee je vrijer bent in je wapenkeus en de wapens van verschillende perks kan combineren.

Customization

De customization van je character is verbeterd ten opzichte van Killing Floor 1. Je kunt een van de beschikbare character kiezen en vervolgens aanpassen met een paar standaard kledingstukken of spullen die je uit cases haalt of van de community market koopt. Er zijn ook skins voor de wapens. Op het moment dat skins uit komen kun je ze kort kopen in de shop van het spel, daarna zijn ze enkel verkrijgbaar via andere spelers of cases.

Killing Floor 2 Customization

Conclusie

Killing Floor 2 is een goede opvolger van Killing Floor 1. Het spel ziet er uit van deze tijd met hetzelfde concept als Killing Floor 1: Zeds afschieten en overleven. Het spel is echt bedoeld voor mensen die opzoek zijn naar een spel waar Schieten, Overleven, Co-op en vliegende lichaamsdelen belangrijk zijn.

Mijn advies is aan mensen die dit spel zullen kopen om te beginnen op normale servers en daarna over te gaan op servers die custom maps gebruiken zodat het spel een uitdaging blijft.

Pluspunten:
+ Veel bloed
+ Customization
+ Veel perks en wapens

Minpunten:
 Maar vier wapens per perk
– Kan snel eentonig worden

Gespeeld op: PC

 • 8.5/10
  Gameplay - 8.5/10
 • 8/10
  Graphics - 8/10
 • 7.8/10
  Customization - 7.8/10
 • 7/10
  Variatie - 7/10
7.8/10

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek