Review: Plantronics RIG 500HS

EzonE Reviews 53.673 views 0 1
RIG 500HS

Ben je op zoek naar een nieuwe headset voor de PlayStation 4 maar weet je niet welke je moet pakken door het grote aanbod, kijk dan eens naar de headsets van Plantronics, zij lanceren namelijk dit jaar twee verschillende headsets voor de PlayStation 4. Eentje hiervan is de Plantronics RIG 500HS een stereo gaming headset die je kunt aansluiten op de controller van de PlayStation 4. De headset heeft ook nog eens een aantrekkelijk prijskaartje. In deze review lees je of de headset de moeite waard is om aan te schappen.

Het eerste wat ons opvalt als je de headset uit de doos uitpakken is dat je alles nog in elkaar moet zetten, het heeft wel iets weg van een bouwpakket van de Ikea. Nadat je de Plantronics RIG 500 HS in elkaar hebt gezet dan voel je direct de degelijkheid van het Desing van de officeel gelicenseerde PlayStation 4 headset.

plantronics RIG 500HS ps licensed

Design

Het modulaire design van de Plantronics RIG 500HS zorgt ervoor dat je headset direct opvalt en verrassend comfortabel is. Doordat het een modulair design is, is het qua gewicht een lichte headset geworden wat ervoor zorgt dat je deze headset zonder problemen uren op je hoofd voelt zitten. Er zitten geen overbodige zaken op de headset wat het gewicht van de headset alleen maar doen toenemen.
Als we naar het frame kijken dan zie je onder aan het frame aan beide kanten drie gaten zitten waar je de oorschelpen in kunt vastklikken, het inklikken van de oorschelpen gaat verrassend soepel maar zit tegelijkertijd stevig vast. De meeste headsets die laten het frame direct op je hoofd rusten wat al snel kan gaan doorduwen. Bij de Plantronics RIG 500HS heb je een zelf regelende hoofdband die erin wordt geklikt en wat op je hoofd rust het frame zelf steekt daar iets bovenuit waardoor het niet doordrukt op je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je na uren gamen de headset nog niet voelt zitten.

RIG 500HS

De bijgeleverde oorschelpen klik je vast in het frame van de Plantronics RIG 500HS en dat kun je doen op 3 verschillende standen. De oorschelpen zijn wel wat aan de kleine kant wat je wel merkt als je iets grotere oren hebt. Zelfs met mijn “normale” oren merk ik dat de oorschelpen aan de krappe kant zijn. De Plantronics RIG 500HS wordt geleverd met gesloten oorschelpen wat ervoor zorgt dat het omgevingsgeluid vrij goed wordt geblokkeerd. je kunt ook voor de Plantronics RIG 500HS open oorschelpen kopen die juist zorgen dat je omgevingsgeluid beter door komt. Doordat je maar 3 verschillende standen hebt op het frame waar je de oorschelpen in kunt vastklikken kan het natuurlijk zijn dat het niet zoals bij de traditionele headsets altijd goed zit maar daarvoor is dan de zelf regelende hoofdband weer goed om het comfort te compenseren zodat de Plantronics RIG 500HS toch goed op je hoofd blijft zitten.

Geluid

De geluidskwaliteit van de speakers doet wat het moet doen, je krijgt gezien de prijs van € 54,99 goed geluid maar geen top geluid. Het geluid kan er soms wat dof en ingetogen uitkomen en vooral bij de hoge en lage tonen komt dit niet goed tot zijn recht. Het geluid van de microfoon is wel prima, de andere spelers horen je prima en wil je een keer met je smartphone bellen terwijl je de Plantronics RIG 500HS hebt aangesloten dan ben je ook prima te verstaan. Wil je even je microfoon muten dan klap je de microfoon naar boven en is de microfoon gemute. Dit voelt allemaal vrij robuust aan net zoals de overige onderdelen van de headset.

rig 500HS

Al met al krijg je met de Plantronics RIG 500HS waar voor je geld, wil je echter meer uit het geluid halen maar wel bij het design van de headset willen blijven. Dan zul je toch moeten kijken voor een andere RIG headset, Plantronics heeft namelijk naast de RIG 500HS ook nog andere headsets in het assortiment zitten, zelfs eentje met een Dolby 7.1 configuratie. Hier betaal je natuurlijk dan ook een stuk meer voor dan de RIG 500HS. Wat wel een gemis op de Plantronics RIG 500HS is is het hebben van volumeregeling op de kabel zelf, bijna alle headsets hebben tegenwordig wel volume regeling op de kabel of op de headset zitten maar dit is een groot gemis op de headset, hierdoor zul je de hele tijd in game of in de PlayStation 4 zelf het geluid moeten aanpassen.

Pluspunten:

+ Doe het zelf headset
+ Goede prijskwaliteit verhouding
+ comfortabel

Minpunten:

Geen volume regeling op de headset zelf
Niet PC compatibel
Geen optimaal geluid

Conclusie

Plantronics heeft met de RIG 500HS een prima headset die goed stereo geluid biedt voor € 54,99. De oorschelpen kunnen misschiens wat aan de krappe kant zijn maar gezien de prijs hoef je je daar ook niet echt druk om te maken. Wat echter niet te begrijpen is, is de keuze voor het ontbreken van de volume regeling op de headset zelf. Dit zul je altijd via de instellingen van de PlayStation 4 moeten blijven doen. Voor de rest is het een Prima headset met een apart design.

Naast de Plantronics RIG 500HS heeft plantronics ook nog de volgende headsets in het RIG assortiment.

  • RIG 500HX – stereo headset voor de Xbox One
  • RIG 500 – Stereo headset voor de PC
  • RIG 500E – Surround sound PC headset met 2 verschillende oorschelpen
  • RIG 500HD – 7.1 surround sound headset voor de PC

Tags

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek