Review: Plantronics RIG 800HD

Rig 800

De Plantronics RIG 800 is een draadloze gaming-headset die in drie varianten is verschenen. Een Xbox One variant, een Playstation 4 variant en een PC variant. Wij hebben de PC editie uitvoerig getest. Met een positief resultaat, gamen wij vrolijk door met deze lichte en comfortabele headset.

De RIG 800 is een headset van plantronics die wordt aangeboden met een licentiecode voor Dolby Atmos. Schaf je de Playstation versie aan van de headset, dan mis je helaas de code en de werking van deze functie. Dolby Atmos wordt namelijk enkel ondersteund op Xbox One en Windows 10 PC’s. Ondanks dat de headset geen gebruik maakt van Dolby Atmos op de Playstation is het geen miskoop, Dolby Atmos wordt namelijk maar in een select aantal games aangeboden. Daarentegen worden alle drie de varianten voor ongeveer dezelfde adviesprijs van €149,99 aangeboden.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is de nieuwe surround standaard van Dolby waarbij Dolby afstapt van de kring om je heen waarbij je gebonden zit aan 5- of aan 7 kanalen waar het geluid vandaan komt. Dolby Atmos vormt een soort van bubbel om je heen waar het geluid vandaan komt zodat het voortdurend vloeiend is en je hoort als er iets onder, boven, achter, voor je, of zelfs schuin tegenover je gebeurd.

Dolby atmos

Op dit moment maken de volgende games gebruik van deze nieuwe technologie:

 • Assassin’s Creed: Origins
 • Overwatch (pc)
 • Battlefield 1 (pc)
 • Final Fantasy 15
 • Sea of Thieves
 • Crackdown 3
 • Gears of War 4
 • Rise of the Tomb Raider
 • Super Lucky’s Tale

De lijst is nog erg beperkt, maar gelukkig is de Atmos feature niet het beste punt van deze koptelefoon.

comfort

Een groot voordeel van deze draadloze headset is dat deze ontzettend licht is. Voor een draadloze koptelefoon is het gewicht minimaal. Alhoewel je zou denken dat dit een minpunt is aangezien de headset dan moet inleveren in stevigheid ofwel in geluidskwaliteit is verre van waar. Er zit een fijne flexibele band tussen je hoofd en de bovenkant van de headset waardoor de headset nooit volledig op je hoofd rust en je daardoor geen last krijgt van je hoofd omdat er urenlang een plastic ding op leunt.

Hetzelfde geld voor de kussentjes van de headset. Ze vallen mooi rondom je oren waardoor je geen last krijg van je oorschelp of ‘helix’ omdat er voortdurend een kussen tegenaan wordt geduwd. De koptelefoon zit daarbij niet te strak, maar ook niet te los en is lekker licht, niet te groot waardoor deze zeer comfortabel is.

De headset is daarnaast ook volledig draadloos waardoor je iedere zithouding aan kunt nemen, kunt rollen met je bureaustoel en kunt opstaan wanneer je wilt zonder je zorgen te maken dat je de kabel aan gort rukt of je hele pc en wat niet mee sleurt als je opstaat en vergat dat je een koptelefoon droeg.

De batterij gaat zo’n 24 uur mee volgens de productpagina en deze cijfers lijken goed overeen te komen met de werkelijkheid. De headset vertelde me “battery low” op dag 6 nadat de headset voor 5 dagen werd gebruikt tussen de 4 en 5 uur.

Op de oorschelp zelf zitten een aantal knopjes en wieltjes waarmee je het volume mee kunt regelen en de equalizer kunt instellen. Dit is allemaal heel eenvoudig alhoewel het in het begin misschien een beetje wennen is aangezien je de knopjes en wieltjes niet kunt zien.

Rig 800

 

Geluid en microfoon

Het geluid van de headset is ontzettend zuiver en mooi, zelfs zonder Dolby Atmos. Er zit geen “lag” in de headset waardoor deze net zo betrouwbaar is als een bedrade koptelefoon. De headset verteld je precies de status van de koptelefoon. “Battery high, battery medium, battery low, charge headset, headset connected, headset not connected, etc. zijn allerlei dingen die je te horen zult krijgen tijdens het dragen van dit apparaatje. De headset maakt gebruik van 4 vooraf geprogrammeerde EQ settings die je on the fly kunt switchen zodat je altijd de meest geschikte settings kunt selecteren.

De microfoon van de headset is heel eenvoudig te gebruiken. Ingeklapt doet ‘ie ‘t niet, uitgeklapt wel. Ook de kwaliteit van deze microfoon is wat je zou verwachten van een gaming headset, namelijk “prima”. Het is geen studio microfoon, maar ook geen Action prul. Een fatsoenlijke microfoon waarbij je voor je teammates goed verstaanbaar bent. De microfoon maakt gelukkig gebruik van noise-canceling waardoor de hond van je buren absoluut niet mee kan dingen in de discussie over wie de game winning kill van je heeft gestolen.

Geen software

Een nadeel- en voordeel van de headset is dat je absoluut geen enkele vorm van software nodig hebt om de headset te gebruiken. Plug-and-play dus. Dit heeft zo zijn voordelen. De headset is daarom heel makkelijk in gebruik en is out-of-the-box helemaal gebruiksklaar voor so goed als iedere situatie. Een nadeel echter is dat je zelf geen equalizer in kunt stellen of de gevoeligheid van de microfoon kunt wijzigen. Verloopt er iets niet precies volgens wens met deze headset is het handmatig tweaken niet een voor de hand liggende optie. Gelukkig is het nog niet voorgekomen dat er iets gewijzigd moest worden in tegenstelling tot de vorige headset die gebruikt werd.Rig 800

Verdict

De Plantronics RIG 800 is een fantastisch licht, comfortabel apparaatje met een mooi geluid, lange accuduur en prima microfoon. De headset gaat niet vervelend zitten na enkele speeluren waardoor je geen hoofdpijn krijgt. Zelfs als de headset leeg is kun je door middel van een kabeltje door spelen, al is deze kabel aan de korte kant. De headset is draadloos waardoor je geen last hebt van vervelende of kapotte kabels en je rustig even een boodschap kunt gaan doen terwijl je via Discord je team op de hoogte houdt van de situatie. Het geluid is van de headset is zowel met als zonder Dolby Atmos uitstekend en de knopjes en wieltjes op de schelp zorgen er voor dat je altijd heel eenvoudig je volume kunt regelen.

Pluspunten:
+
Accuduur +/- 24 uur
+ comfortabel, licht en stevig
+ Volume focus op spraak/game
+ Easy to use

Minpunten:
– Weinig Dolby Atmos content

 • 10/10
  Comfort - 10/10
 • 9/10
  Geluid - 9/10
 • 8/10
  Microfoon - 8/10
9/10

Tags

Over: Jordy Gerritse

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl. Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek