Review: Playstation 4 Remote Play on PC

PS4 controller

Gisteren heeft Sony firmware 3,50 uitgerold voor Playstation 4 waarin er een hele hoop verbeteringen zijn gemaakt aan het party-systeem, de Playstation app, en nog een hele hoop andere dingen waar je hier meer over terug kunt lezen. Een hele interessante feature die de firmware met zich mee bracht was de Remote Play optie voor Mac en PC. 

Remote Play, wat voorheen alleen mogelijk was op de PS Vita is nu ook mogelijk op de PC en Mac, maar hoe gaat dit in zijn werk? Als eerste moet je de Remote Play app downloaden, deze is hier te vinden. Vervolgens sluit je je PS4 controller met kabel aan je PC en klik je op PS4 systeem zoeken (zorg er voor dat je PS4 aan staat en dat je PS4 en PC op hetzelfde netwerk zitten). Dit ging verbazingwekkend veel soepeler dan gedacht en binnen een minuut had ik via mijn PC verbinding met de PS4. Voordat je toegang krijgt tot je PS4 heb je nog de mogelijkheid om de opties aan te passen. Standaard staat het beeldkwaliteit namelijk op 540p en 30fps. Dit kan je ophogen tot maximaal 720p en 60fps (voor nu).

Remote Play Setup

Graphics

Nog steeds ben ik verbaasd dat alles goed werkt en ik zo goed als geen input lag kon constateren besloot ik het beeld te vergroten naar full screen waarbij het eerste grote minpunt optreedt. Het beeld wordt namelijk een beetje waziger als je het uitvergroot. Als je het helemaal prima vindt om op het default schermpje te spelen is alles in orde, maar wil je graag het maximale van je beeld gebruiken zal je het met wat minder “wow” graphics moeten doen. Zo ziet het standaard formaat er namelijk uit op mijn beeldscherm:

PS4 Remote Play

Sommige games zijn op dit formaat prima te spelen. Ook op fullscreen zul je bij vooral geanimeerde games zoals Ratchet And Clank niet zo snel merken dat je veel mist op grafisch gebied, tenzij je je TV in dezelfde kamer hebt staan en het kunt vergelijken. Dan zie je wel degelijk dat het niet de beste optie is om Remote Play te gebruiken.

Gameplay

Tijdens het spelen van games heb ik niet gemerkt dat ik last had van vertraging in gameplay of input lag (wat ik wel had verwacht). Het kan zijn dat dit in games waar precisie zeer belangrijk is zoals Battlefield anders is, maar ik heb op dit gedeelte nog niets slechts te melden en alles is prima verlopen op dit gebied.

Te mooi om waar te zijn

Natuurlijk zat ik vanmiddag op het puntje van mijn stoel toen firmware 3.50 werd uitgerold, ik had de update binnen enkele minuten binnen en alles verliep vlekkeloos. Het leek wel alsof ik aan het dromen was. Maar goed, toch is deze feature iets minder dan ik had gehoopt. Je kunt je PS4 namelijk met je toetsenbord bedienen door de pijltjes te gebruiken, de enter toets en de esc toets. Maar zodra je met een vriend wil praten via de berichten app op de Playstation kun je niet je toetsenbord gebruiken om te chatten. Daarnaast kun je het toetsenbord niet gebruiken om in een game te bewegen (duh), en werkt jouw PC headset niet als microfoon. Eigenlijk is het een beetje logisch dat deze dingen niet werken, maar het blijft toch jammer.

Conclusie

Remote Play is een leuke feature die het gamen eenvoudiger kan maken als je PC en je PS4 niet in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Staan ze wel in dezelfde ruimte? Doe dan geen moeite want je zal er weinig voordelen uithalen buiten het feit dat je snel kunt pauzeren om even iets op de PC te doen.

Waarom zou je dan wel Remote Play gebruiken?

  • Door gamen via je laptop tijdens het poepen.
  • Gamen terwijl je op je pakketje wacht (als je PS4 op een plek staat waar je de deurbel niet hoort).
  • Zeggen tegen je ma dat je gaat studeren op de PC, maar eigenlijk..
  • Betere monitor dan TV scherm? Dan is dit misschien wel een oplossing.

Al met al is het een mooie feature die werkt, maar niet per se heel erg goed werkt. Een mooi begin dat hopelijk wordt opgepoetst en uitgebreid in de nabije toekomst.

Pluspunten:

+ Werkende implementatie vanaf dag 1
+ Uitkomst voor gamers met PC en PS4 in aparte ruimte
+ Krachtige laptop? Overal in huis toegang tot PS4
+ 60fps

Minpunten:

 Gehoopte features niet aanwezig
 Wazig beeld bij fullscreen
Nog geen 1080p

  • 6/10
    Graphics - 6/10
  • 8/10
    Gameplay - 8/10
7/10

Tags

Over: Jordy Gerritse

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl. Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek