Review: World of Warcraft: Legion

legion

Legion is ondertussen al een dikke twee weken uit. Genoeg tijd voor ons om onze mening met jullie te delen over alweer de zesde uitbreiding van ‘s wereld’s grootste MMORPG. Doet Legion het dan wel goed op de fronten waar het bij Warlords of Draenor gigantisch mis is gegaan?

Waar gaan we beginnen? Er is zo ontzettend veel om over te praten dat lang niet alles aan bod zal komen in deze review, ook omdat er later steeds meer content wordt toegevoegd aan de game, maar ook omdat de launch van Legion al zo ontzettend veel content biedt dat Warlords of Draenor al bijna vergeten is.

Release

De launch van legion verliep heel soepel ten opzichte van vorige expansions. Ik kan me herinneren dat ik om 18:00 inlogde om op tijd te zijn en niet verstrikt te raken in de wachtrij van mijn realm. De eerste wachtrijen kwamen al om 19:00 op twee van de drukste PVE realms: Silvermoon en Draenor. Silvermoon moest zelfs opnieuw opgestart worden vanwege spelers die het leuk vonden om de hele kamer waar Archmage Khadgar was vol te stouwen met feasts en banquets.Legion Savage Feast

Rond 23:50 was het al mogelijk om met Khadgar te praten en Dalaran te verplaatsen naar The Broken Isles.

Ik heb die avond niet geslapen en totaal geen problemen ondervonden met betrekking tot lag of problemen die nog een hotfix nodig hadden.

Artifact Weapons

Artifacts spelen een hele grote rol in Legion, elke class specialization heeft een eigen Artifact wapen. Om deze te kunnen verdienen moet je het Artifact wapen zoeken door middel van een questline die erbij hoort. Elk Artifact wapen heeft zijn eigen stukje lore en moet je naderhand ook onderzoek naar doen om meer Artifact power te krijgen voor je Artifact. Om je Artifact wapen sterker te maken moet je Artifact relics en Artifact Power vinden, dit kun je doen met Dungeons, Bosses, Treasures, (World)Quests en PVP.

Het is vrij makkelijk om een start te maken met je Artifact wapen. Ik heb momenteel een Horde en Alliance character op level 110. Het levelen gaat vrij makkelijk. ik heb gemiddeld zo’n twaalf uur per character besteed om van level 100 naar 110 te gaan. Hierbij heb ik me ook bezig gehouden met de verhaallijn rondom de gebieden van The Broken Isles. Als je uiteindelijk beslist om later een nieuwe class te levelen naar 110 dan hoef je niet eindeloos te grinden om net zo ver te komen als je eerste character. In legion is er een Catch Up systeem gekomen waarmee nieuwe characters sneller Artifact Power krijgen waardoor ze makkelijker kunnen meekomen met characters die vanaf het begin al spelen.

Legion Artifact

In het begin was ik vrij sceptisch over het idee van Artifact Wapens. Iedereen loopt met hetzelfde wapen etc. Maar nu ik er mee aan de slag ben gegaan kan ik me geen manier bedenken die beter het idee uitwerkt van gear upgrades in de game. Het upgraden van je wapen voelt heel erg belonend en opzoek naar meer Power voor je Artifact kan je op velen verschillende manieren doen waardoor het leuk blijft om je bezig te houden met je Artifact.

Grinding to 110

Het levelen in Legion is niet te vergelijken met vorige uitbreidingen. Waarom? Nou, één van de grootste veranderingen is waarschijnlijk het feit dat alle Legion zones scalen naar jouw level. Dus je kunt zelf kiezen in welke zone je begint en eindigt. Er is één level 110 zone, dit is Suramar. Het lijkt erop dat Blizzard hierbij goed luisterde naar de spelers en ook keek hoe andere games dit deden.

Het scaling systeem is te vergelijken met dat van bijvoorbeeld Guild Wars 2. Alleen doet Blizzard het op zijn eigen manier! In Guild Wars scaled jouw level naar dat van de zone, in Legion is dit het omgekeerde. Hoe ze het precies voor elkaar kregen is een raadsel, maar de zone past zich volledig aan naar jouw level. Dit maakt het levelen een stuk leuker en afwisselender.

Iets wat het levelen ook een stuk leuker maakt is het feit dat quests meer diepgang hebben. Het is niet alleen maar kill dit kill dat. Nee! Je hebt verschillende leuke races, puzzels, en nog veel meer! Ook de story quests in de maps hebben meer diepgang en door middel van betere cutscenes wordt de lore ook toegankelijker. Al met al maakt dit de ‘Grind’ een stuk aangenamer voor zowel je main als alt characters.

World of Warcraft: Legion

Class Order Halls

De grote vraag die iedereen kreeg bij het woord ”Class Order Halls” was: Garrison 2.0?! Het heeft een hoop vergelijkingen, dat zeker! Maar hetzelfde is het ook niet. Het grootste verschil is waarschijnlijk dat Order Halls veel socialer zijn, je bent niet meer alleen. Ook voelt de verplichting minder door middel van de Legion Companion App voor op je telefoon, waarmee je missies kunt starten en je champions kunt beheren.

Order Halls hebben ook voor iedere class een unieke en een diepe campaign, die op veel gebieden timegated is. Dit is in mijn ogen niet heel erg, gezien het feit dat de content wel relevant blijft. Je hebt altijd wat te doen. Elke class heeft zijn eigen hall met elk ook een unieke setting en gebied. Bekijk alle Order Halls hier beneden.

In je Order Hall kun je ook jouw Artifact wapen upgraden en re-skinnen!

Zones

Velen zeggen dat Legion minder gebieden heeft dan andere expansion, dat klopt! Legion heeft minder gebieden, maar de gebieden die er zijn voelen erg groots aan. Je wilt ze blijven herhalen. Elk gebied heeft een unieke sfeer, een diepe story en een hoop quests om te completen! Ik zelf ben begonnen op Stormheim en was al erg onder de indruk van de map op grafisch gebied, maar niet alleen dat maakte mij enthousiast.

De mappen lijken levendiger dan voorheen, NPC’s rijden rond op mounts en sommigen praten tegen je. Sommige cutscenes zorgen gewoon voor een permanente verandering in de map waardoor de map erg actueel lijkt.

De verschillende omgevingen, rassen, en de dichtheid van interessante dingen houdt de map interessant. Na het doorlopen van de complete chapters in een bepaald gebied heb je het gevoel dat je nog maar de helft hebt gezien van de omgeving.

De combat

Classes veranderen elke expansion, logisch ook, het zou saai zijn als dat niet het geval was. Sommigen mensen zijn blij met de veranderingen van hun class en anderen weer niet. Ook in Legion moeten spelers weer gaan geloven aan het feit dat ze hun class rotations opnieuw zullen moeten gaan leren. Elke class heeft skills en talents meer en minder.

Het grootste verschil in de combat van Legion ligt hem waarschijnlijk in toegankelijkheid en animaties. De combat voelt soepeler en vlotter. Maar door de skills animations upscale die Legion heeft, lijk het alsof elke attack die jij doet ook echt een impact heeft. Je merkt direct verschil met hoe het was. Als een bijl in iemand hakt, dan hakt hij ook! Geluiden zijn beter getimed en ook je damage metertje zal echt pas op impact gaan rondvliegen. Dit maakt combat veel interessanter dan voorheen.

World of Warcraft: Legion

Demon Hunter, de nieuwe class

De laatste nieuwe class die wij kregen was de Monk, deze class viel niet heel goed in de eerste paar maanden, mensen waren ontevreden over de cijfers die de class liet zien. Hoe zit dit bij de nieuwe class, de Demon Hunter?

Demon Hunter heeft maar twee specs, dus niet het gebruikelijke drie/vier. Havoc zijnde de DPS spec en Vengeance is de tank specialization. Ik heb mijn Demon Hunter naar level 110 gespeeld en de class beviel prima. Het is heel anders dan andere classes.

De Warrior en Monk voelen al wat meer geneigd naar action combat in deze expansion, maar de Demon Hunter is al gauw te vergelijken met een echte action combat game. De class moet het hebben van zijn snelheid en movement skills. Je hebt dashes, double jumps en gliding. De class raast als een gek over en door de vijanden heen.

Als demonenjager draag jij twee Warglaives. Ook krijgt de class een eigen mount, net als de Death Knight.

Legion Demon Hunter

Endgame

Dit is waarschijnlijk één van de meest gewilde content mogelijkheden voor een MMORPG om in te shinen. Het lijkt erop dat Blizzard geleerd heeft van Warlords of Draenor. Één van de oplossingen voor endgame is World Quests. Dit zijn quests die jij dagelijks kunt doen en kunt bewaren (hier zit een limiet aan vast).

World Quests zijn quests die jij via je map kunt zien. Elke map heeft dit soort quests waardoor het opnieuw bezoek van bepaalde gebieden veel leuker is dan voorheen. Nu zijn er nog niet zoveel verschillende World Quests in rotatie, maar Blizzard heeft eerder gezegd dat ze nieuwe quests zullen blijven maken.

Op level 110 kun jij naar Suramar, dit gebied heeft quests zoals je ze in WoW nog nooit gespeeld hebt! Elke quests is anders en de story line bestaat uit 11 chapters. Je bent met één zo’n chapter al een paar uur bezig en het is erg afwisselend. Suramar zal voor ongeveer negen weken aan verschillende quests krijgen zodra patch 7.1 ergens in oktober uit zal komen. Bekijk de trailer van deze patch hier beneden.

Dungeons hebben ook een leuke toevoeging gekregen. Iedereen is bekend met de moeilijkheden die dungeons bevatten: normal, heroic en mythic. Nu is er Mythic +. Dit is een moeilijkheidsgraad die hoger blijft scalen naarmate dat jij dungeons vaker in Mythic doet. Je krijgt na je eerste dungeon een Keystone.

Deze stone plaats je aan het begin van je Mythic + dungeon op een pilaar. Hoe meer Mythic dungeons jij doet, hoe hoger de Keystone scaled en hoe beter de rewards zullen zijn!

In patch 7.1 zal een nieuwe dungeon toegevoegd worden, een Karazhan remake. Ook zal een eerste raid gaan komen. Velen denken dat deze patch al ergens in oktober zal gaan verschijnen, we zullen zien! Er is in ieder geval nog veel meer aan de endgame gedaan. Het zal lang gaan duren voordat je alles in deze uitbreiding gespeeld hebt.

Conclusie

Legion doet het op ALLE fronten tien maal beter dan dat Warlords of Draenor het deed. Na anderhalve week al ver uitgekeken te zijn in Draenor, biedt Legion na twee weken nog een zee van content aan. Bovengenoemde samen met de soepele launch en de complete class reworks laat World of Warcraft als een gloednieuwe en zeer verfrissende game aanvoelen. Het questen is zeer leuk en ontzettend meeslepend door de diversiteit in de gebieden, de aanwezigheid van ontzettend veel voice-acting en de verschillende interessante rassen en de daarbij behorende achtergronden.

Toen Legion werd gehint was ik niet helemaal overtuigt, ook tijdens de aankondigingen tijdens Gamescom was ik nog niet helemaal onder de indruk, maar nu heb ik alle vertrouwen in Legion en ik hoop dat Blizzard nu op hetzelfde niveau blijft doorgaan met deze expansion. Al met al ontvangt World of Warcraft: Legion van onze redactie een dikke vette 8!

Pluspunten:
+ Ontzettend veel voice-acting
+ De uitbreiding voelt verfrissend aan
+ Nieuwe systemen en passende aanpassingen aan bestaande systemen
+ Uitdagende dungeon content voor kleinere groepen

Minpunten:
 Maandelijkse abonnement kosten nog steeds een pain in the ass

Over een paar maanden blikken wij terug naar de release en bekijken wij of we nog steeds even enthousiast zijn als nu!

  • 9/10
    Gameplay - 9/10
  • 7/10
    Voice acting - 7/10
  • 8/10
    Content - 8/10
8/10

Tags

Over: Jordy Gerritse

Mijn naam is Jordy. Hoofdredacteur en PR Manager bij intheGame.nl. Buiten mijn werkzaamheden ben ik een fanatieke gamer en een leergierige jongeman die altijd wel paraat staat om een gamepje te spelen. Maar het meeste van mijn vrije tijd gaat verloren aan ongepland verdwaald raken op internet terwijl ik iets probeerde op te zoeken.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek