Pokémon X en Y: Even alles op een rijtje…

Pokémon

Morgen is het al zover. Dan is de grote dag aangebroken. Pokémon fans over de hele wereld kunnen dan eindelijk officieel de nieuwe Pokémon games X & Y gaan kopen. We hebben met zijn allen al de nodige cijfers voorbij zien vliegen en ook Patrick. L heeft een erg positieve review van de game gemaakt. Gemiddeld scoorde de game een dikke negen en dat zegt veel over deze langverwachte game. Hoog tijd om eens even alle feiten rondom Pokémon X & Y op een rijtje te zetten.

Pokémon X & Y

Welke Pokémon kan ik vangen

Net als in de vorige Pokémon games begin je met de moeilijke beslissing één van de drie starters te kiezen. Voor Pokémon X & Y zijn de drie starters Chespin (Gras), Fennekin (Vuur) en Froakie (Water). Nintendo heeft ook al bekend gemaakt wat hun eerste evoluties zullen zijn. Chespin zal transformeren naar Quilladin, Fennikin verandert in Braixen en Froakie zal zich evolueren tot Frogadier. De uiteindelijke evoluties van deze drie starters zijn echter nog niet officieel bekend gemaakt door Nintendo. Daar zal je dus zelf achter moeten zien te komen morgen. Daarnaast is de wens van vele Pokémon fans uitgekomen toen bleek dat deze nieuwe games een nieuwe Eevee evolutie zal krijgen. Na veel geruchten over het type van Sylveon werd uiteindelijk bekend dat het hier gaat om een Pokémon van het Fairy-type. Een compleet nieuw type dat vooral sterk is tegen Fighting-, Dragon- en Dark-type Pokémon. Poison en Steel zijn echter types waarmee Fairy-type pocket monsters het nogal moeilijk kunnen gaan hebben. De introductie van het Fairy-type moet voor meer balans gaan zorgen in de games. Hiervoor was het Dragon-type namelijk veelal sterker dan de andere types.

Een aantal andere nieuwe Pokémon die aangekondigd zijn, zijn: Pancham, Fletchling, Talonflame, Skiddo, Gogoat, Helioptile, Scatterbug, Noivern, Tyrunt, Amaura, Clauncher, Skrelp, Litleo, Flabébé, Honedge, Doublade, Inkay, Swirlix, Spritzee, Dedenne, Bunnelby, Furfrou, Meowstic, Xerneas en Yveltal. De meest in het oog springend zijn natuurlijk de twee legendarische Pokémon Xerneas en Yveltal die ook symbool staan voor de titel van de games. Ook Gogoat is al veel in trailers voorbij gekomen. Het is namelijk mogelijk om op bepaalde stukken in de game de geit te gebruiken als vervoermiddel. Skiddo is de voorevolutie van het vervoermiddel en beide vallen onder het Gras-type. Traditioneel zitten er ook weer fossiel Pokémon in deze games. Dit keer zijn dat Tyrunt en Amaura en zoals je mag verwachten van fossielen zijn het dinosauriërs uit het stenen tijdperk. De evoluties van deze twee fossielen zijn respectievelijk Tyrantrum en Aurorus. Tyrunt is gebaseerd op een T-rex terwijl Amaura geïnspireerd is op een Diplodocus.

Op de dag van release is er via Mystery Gift tijdelijk een event waarbij je een Torchic kan krijgen die beschikt over het item Blazikenite. Dit item is goed voor de Mega-evolutie van Blaziken, de eindevolutie van Torchic. Dit event is vergelijkbaar met het Victini event van Pokémon Black & White. Torchic zal bij ontvangst op level 10 zitten. Het event is beschikbaar vanaf 12 oktober 2013 tot en met 15 januari 2014, daarna pies je naast de pot. De laatst bekend gemaakte Pokémon zijn de evoluties van de beestjes Swirlix en Spritzee. De evolutie van Swirlix zal Slurpuff gaan heten en beschikt over de eigenschap Sweet Veil. Wat deze eigenschap precies inhoudt is nog niet bekend. Slurpuff is gebaseerd op een merengue en is exclusief te vangen in Pokémon X. De andere Pokémon is de evolutie van Spritzee en zal Aromatisse gaan heten. De eigenschap Healer is hetgeen wat Aromatisse met zich mee zal dragen. Aromatisse is gebaseerd op

De evoluties zijn van de twee exclusieve Pokémon Swirlix en Spritzee. Hiervan zijn zowel de Pokémon type en de eigenschappen van bekend gemaakt. De evolutie van Swirlix genaamd ‘Slurpuff’ heeft de eigenschap Sweet Veil. Slurpuff is exclusief voor Pokémon X. De evolutie van Spiritzee genaamd ‘Aromatisse’ heeft de eigenschap Healer. Aromatisse is exclusief voor Pokémon Y. Beide evoluties zijn fairy-type Pokémon. De eigenschap healer zorgt ervoor dat wanneer je in een team vecht er 30% kans is dat je het statusprobleem van je partner wordt geheald, wanneer deze bijvoorbeeld is verlamd. Wat de eigenschap Sweet Veil doet is op dit moment nog onbekend.

Pokémon X en Y

Wat is nieuw

Buiten het feit dat er een aantal nieuwe Pokémon zijn, zijn er ook een aantal nieuwe features in Pokémon X & Y. Zo kon je in de voorgaande games rennen dankzij de running shoes. Die zijn er nog steeds, maar je kan je nu nog veel sneller door het spel voortbewegen door middel van rolschaatsen. Tijdens je avontuur zijn er ook een aantal plekken waar je niet te voet, op rolschaatsen of op je fiets kan komen. In deze gebieden kan je je alleen voortbewegen op een bepaalde Pokémon. Zo kan je bijvoorbeeld op ruw terrein in de gebergte alleen rijden op een Ryhorn. Naast dat de game een gloednieuw avontuur kent die voor een groot deel in het teken staat van de Mega-evoluties, kun je je kleine monstertjes ook op een nieuwe manier trainen. Zo kan je gebruik maken van de feature Pokémon-Amie. In Pokémon-Amie kan je een Pokémon kiezen en die aandacht geven door hem te aaien en spelletjes mee te doen. Als je dit lang genoeg doet wordt je Pokémon steeds gelukkiger en uiteindelijk zelfs je beste vriend. Hierdoor kan je Pokémon bepaalde aanvallen ontwijken en zal het vaker voorkomen dat je Pokémon critical-hits uitdeelt. Ook kan je je Pokémon trainen op een bokszak, waardoor je bepaalde stats kan trainen zoals defence, HP, attack, etc. Door bepaalde bokszakken te gebruiken kan je bepaalde stats flink opschroeven. Voor de ultieme battles kan je je Pokémon zelfs nog een extra evolutie geven genaamd ‘Mega-evolutie’. Niet alle Pokémon beschikken over deze Mega-evolutie, alleen de Pokémon waar een bepaalde steen voor is kunnen evolueren in deze Mega vorm. Deze Mega-evolutie maakt de Pokémon voornamelijk sterker.

Wat ook nog niet eerder voorkwam in de vorige Pokémon spellen waren de Pokémon hordes. Deze hordes kom je in het gras tegen en bestaan uit een vijftal Pokémon die vaak van hetzelfde soort zijn. De Pokémon die je tegenkomt in deze hordes zal je ook bijna niet solo tegen komen. Ook zullen de Pokémon in de hordes een aantal levels lager liggen dan de Pokémon die je normaal gesproken tegen komt in het gras. Er zal ook een nieuwe manier van gevechten zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een trainer tegenkomen die op een hoog punt staat, waar je vervolgens een sky-battle mee kan doen. Hiervoor is een Flying-type Pokémon een vereiste. Wanneer je deze niet bij je hebt zal je battle ook niet van start gaan. Wat ook nieuw is in Pokémon X & Y is een nieuwe manier van ruilen. Je kan niet alleen, zoals in de vorige Pokémon spellen, één op één ruilen of met Global-Trading Pokemon ruilen, maar nu ook via Wonder-trade. Hier kan je een willekeurige Pokémon aanbieden en weet je niet wat voor Pokémon je terug krijgt. Het blijft dus altijd een verrassing welke Pokémon zich toe zal gaan voegen aan je team tot de Pokéball zich zal openen. Spannend!

Pokémon X en Pokémon Y worden beide 12 oktober 2013 uitgebracht voor de Nintendo 3DS.