Waarom je de Xbox One toch moet kopen

Microsoft Xbox One E3 2013 live showMicrosoft Xbox One E3 2013 live show

Dat Microsoft volledig de plank misgeslagen (alhoewel sommigen binnen onze gelederen het daar niet geheel mee eens zijn) heeft is intussen wel duidelijk, maar hoe komt het nou dat zo’n groot bedrijf als Microsoft zich zo kan verkijken? We gaan even een aantal verschillende punten behandelen met betrekking tot de nieuwe consoles. Dat de Xbox One altijd online moet, de keuzes rondom DRM en hoe zit het met de tweedehands games? Wellicht dat hierdoor je keuze iets bijgesteld wordt voordat je overgaat tot het pre-orderen van een nieuwe console. Na alle negativiteit rondom de Xbox One is het misschien goed om even wat nuance aan te brengen. Hier een verzameling van alle plus en minpunten van de Xbox One die je wellicht al wel of misschien ook nog niet wist.

Allereerst ging Microsoft al de mist in door in een glazen bol te willen kijken. Microsoft heeft keuzes gemaakt op basis van verwachtingen die ze van de concurrent hadden. Zo dachten ze bij Microsoft dat Sony hetzelfde beleid zou gaan voeren betreffende DRM. Sony is zo slim om dat niet te doen en hun eigen weg in te slaan. Daarnaast had Microsoft vooraf al met ontwikkelaars en uitgevers gesproken over de mogelijkheden en bleek dat die juist het beleid van Microsoft ondersteunen. Echter op het moment suprême waren diezelfde ontwikkelaars en uitgevers nergens te vinden. Hierdoor heeft Microsoft dus een behoorlijke klap opgelopen en lijkt het er op dat het bedrijf gewoon te naïef is geweest door al van bepaalde dingen uit te gaan waarvan ze niet konden weten of dit ook echt zou gaan gebeuren.

Sony heeft hier de afgelopen tijd dankbaar gebruik van gemaakt, hoewel ze op de E3 ook niet heel overtuigend overkwamen ondanks dat ze Microsoft al op de knieën hadden. En dan hebben we nog het gedoe om het altijd online moeten zijn van de Xbox One. Microsoft is nooit echt duidelijk geweest over de reden van deze keuze. Hier en daar werd er een klein beetje over losgelaten in de wandelgangen, maar tot een concrete uitleg kwam het niet. Hierdoor heeft Microsoft vanuit heel veel kanten kritiek over zich heen gekregen, en terecht. Zo stelde de U.S. Navy dat het beleid van Microsoft om de Xbox One een online verplichting mee te geven een zonde tegen alle militairen is.

Altijd Online

En toch houdt Microsoft vast aan de visie en heeft het Amerikaanse bedrijf te kennen gegeven de poot stijf te houden en niets terug te gaan draaien op het gebied van always online of tweedehands games. Wederom zonder een concrete uitleg te geven van het hoe en waarom. Maar tussen de zinnen door heeft Microsoft wel degelijk nuttige dingen gezegd over hun beleid en keuzes. Zo is de reden voor het Always online zijn Cloud Gaming. Iets wat we al eerder aangehaald hebben, maar door al het E3 nieuws een beetje ondergesneeuwd is. Cloud Gaming is nieuw en biedt ontwikkelaars ongekende mogelijkheden. Microsoft heeft het hier tijdens de Xbox Reveal heel snel eventjes over gehad, maar is hier niet dieper op ingegaan waardoor het ook weer snel vergeten werd. Cloud Gaming zorgt er voor dat ontwikkelaars games kunnen blijven updaten waardoor de spelwerelden veel dynamischer gaan worden. Zo zouden ze in theorie bijvoorbeeld van een niks-aan-de-hand wereld een post apocalyptische wereld kunnen maken. Dit heeft als nadeel inderdaad dat je altijd online moet zijn, want anders kan de spelwereld niet mee veranderen. Maar als je hier je fantasie even de vrije loop laat zal je je bewust worden van de oneindige hoeveelheid aan mogelijkheden dit met zich meebrengt. Het is misschien voor sommige nog wat vroeg voor deze stap, maar dit is toekomstmuziek. En wat Microsoft betreft nabije toekomst.

Delen met je vrienden

Dan is er nog het probleem rondom tweedehands games waar Microsoft niet van af wil stappen. Tot op heden is hier ook zeer veel onduidelijkheid over geweest van de kant van Microsoft. Sony was hierin wederom standvastiger en zei simpelweg dezelfde weg in te slaan wat betreft tweedehands games als ze deden met de PlayStation 3. De lachende derde in dit verhaal is Nintendo, die van de zijlijn heeft toe kunnen kijken hoe de twee grootmachten met elkaar het gevecht aangingen. De meest zinnige uitspraak kwam dan ook uit de hoek van Nintendo betreffende dit onderwerp. Een onderwerp waar wij het ook al eerder over hebben gehad en die ook al aardig wat stof heeft doen opwaaien. Wederom is Microsoft niet handig geweest in het verkopen van hun plannen op dit gebied. Het ziet er namelijk niet zo somber uit als dat het in eerste instantie klinkt. Veel mensen lijken te denken dat je slechts je game aan één iemand uit kan lenen en dat dit maar eenmalig is. Zoals te lezen was in ons item ‘Xbox voor Dummies I, is dit niet alles. Doordat je games worden opgeslagen in Cloud Gaming en er vele servers zijn, is er de mogelijkheid om je familie of vrienden je games te laten spelen. Dit Family Sharing gebeuren hoor je ook bijna nergens meer terug, maar is wel degelijk één van de mogelijkheden van de Xbox One. Het blijft door middel van Family Sharing ook niet beperkt tot één game één keer uitlenen. Je games zijn namelijk beschikbaar voor tot wel 10 vrienden of familieleden. Is toch niet zo slecht als het lijkt?

Xbox One cloud

En dan was daar opeens die vreemde anonieme bron, die misschien eindelijk wist te verwoorden wat Microsoft tot nu toe niet was gelukt. Want misschien lijken al die plannen niet zo goed, maar de achterliggende gedachte kan op zich al een stuk beter zijn. De anonieme bron zei een medewerker te zijn van Microsoft die bezig is met het in elkaar sleutelen van de Xbox One, een echte ingewijde dus als we hem mogen geloven. Hij zei dat de achterliggende boodschap van Microsoft is om stappen te maken richting de toekomst en dat is een console met een Steam achtige constructie die er voor moet gaan zorgen dat we over zullen gaan op digitale distributie en de retailers over slaan. Dit zou er dan voor moeten zorgen dat games goedkoper gaan worden voor ons gamers. Als je het zo bekijkt helemaal niet zo’n gekke gedachte, alleen lijkt Microsoft nog even bij Sony in de leer te moeten gaan zodat ze weten hoe ze hun plannen moeten brengen.

Conclusie

Oke toegegeven, het zorgt er niet voor dat alles wat Microsoft brengt hiermee meteen goed gepraat is. Microsoft heeft nog altijd veel domme keuzes gemaakt. Alleen lijkt het er op dat de Xbox One niet zo zeer lijdt aan slechte eigenschappen, maar vooral aan slechte PR en informatie van de kant van Microsoft. Want het Amerikaanse bedrijf heeft tussen de regeltjes door de pluspunten genoemd en het uitgebreid gehad over de minpunten. Iets wat ze bij Sony vele malen beter hebben aangepakt. Natuurlijk viel het wel op dat ze het even snel hadden over het betaald maken van PSN, maar daar hoor je bijna niemand over. En dat is de verdienste van Sony, iets waar Microsoft in deze nog wat van zou kunnen leren. Want door een slechte PR heeft Sony al een grote stap voor op Microsoft. De titel van dit artikel komt misschien wat dwingend over, maar je moet natuurlijk lekker zelf weten voor welke console jij gaat. Alleen kun je dat beter wel doen met de juiste feiten in het achterhoofd en die zijn bij deze dus nog even benadrukt.

 • Felix

  Goed stukje.
  Echter een groot deel van de mensheid denk nauwelijks tot niet na, dus het lijkt erop dat marketing gaat winnen.

  Is er eigenlijk al duidelijkheid over PS3 spellen op de PS4?

  EQ

  EQ Reply:

  naar alle waarschijnlijkheid zullen de ps3 games gestreamed worden naar de ps4 via gaikai maar daar is nog niet veel over duidelijk. Wat ik het laatst heb gehoord is dat ps4 niet backwards compatible is alleen via games die gestreamed worden zal er misschien een mogelijkheid zijn tot een soort van backward compatibility. maar waarschijnlijk zal dit niet voor alle games gelden en ook alleen voor digitale aankopen

  “It is a real shame that backward compatibility had to be axed. Having said that, it’s not really the end of the world. As well as x86 being more user-friendly for developers, If Gaikai hold their promise and manage to get the full spectrum of PlayStation titles onto their cloud service, then gamers will still be able to play their PS3 classics, as well as whole lot more!

  Granted, of course, if gamers wanted those classics on their machine, they’d most likely have to buy them again. However, Perry did say that you will be able to “try for free, and pay only for games you fall in love with.” Regardless of how generous that sounds, though, I think PS3 gamers will still have to fork out X amount of money to actually buy their classics on the PS4. Exactly how much they will have to fork is unknown to me. It’s a digital service, so maybe not too expensive, but that’s wishful thinking on my part”

  Patrick L.

  Patrick L Reply:

  Ik had ergens gelezen of gehoord dat PS3 games niet op de PS4 afgespeeld kunnen worden en dat dit dezelfde reden had als bij de Xbox.

  Dus ik ben er vrij zeker van dat ook de PlayStation geen oudere games speelt.

  Nick

  Nick R. Reply:

  De disc van de ps3 zullen niet speelbaar zijn op de ps4 dat heeft Sony al bevestigd.
  Echter verwacht ik ook el het een en ander van dat gaikai je ziet gewoon dat Sony enthausiast is en dat ze niet kunnen wachten tot ze kunnen vertellen wat we nou precies kunnen verwchten van hun samenwerking met gaikai.

 • monoliet

  moet staat niet in mijn woordenboek , ik moet online = neen

 • Clueless
 • wolfjemidas

  Wat een geweldig stukje joh! Geheel niet bevooroordeeld of zo. Je praat over een paar pluspunten, maar vervolgens noem je er geen 1.
  Je geeft aan dat met “always on” dynamische spelwerelden kunnen worden gemaakt. Nou en, dat kan iedereen. zolang je niet online bent is je spelwereld as it is, zodra je online komt kan er een update zijn. Dat verklaart nog steeds geen verplichting.
  Daarnaast het family-sharing: Denk jij nou echt dat MS je zo makkelijk 10 games laat delen onder elkaar? Voor heavy multiplayers zou dit nog niet eens zo een ramp zijn, aangezien niemand tegelijk online zou kunnen, maar voor heavy singleplayergames (bijv assassins creed) zou dit absoluut de doodsteek zijn. Maar ok, aan jou om te denken dat dit wel mogelijk is, ze zeggen het toch???

  Dan natuurlijk nog de anonieme bron: Ja, wij willen meer op steam gaan lijken en in de toekomst is dit goed voor gamers. Ten eerste heeft steam een uitstekende offline modus. Zelfs al zou steam opgedoekt worden blijven de spellen d.m.v. een eenvoudige patch speelbaar.
  Ten tweede is steam met AAA games nauwelijks goedkoper. En waar steam goedkoper is, komt dit door concurrentie met andere aanbieders van hetzelfde spel. Uiteraard zal dit net zo gaan werken op een gesloten platform zonder concurrentie.

  Uiteindelijk heb je dus nog steeds geen pluspunt gegeven, met uitzondering van het feit dat ik NU mijn rechten moet opgeven, om mischien (geen garanties) in de toekomst beloont te worden.

  Ik kan alleen maar zeggen, ik hoop dat je droom uitkomt, maar voor mij is dit te veel inleveren voor een droom.

  Peter Reply:

  Dan kunnen games goedkoper worden, right je moet wel een hele domme lul zijn wil je dit geloven. Ik kan nu ook in tjechie, hongarihe,slowakije etc etc nieuwe games kopen voor een fractie van de prijs hier.

  Het is niet zo dat de verkoopprijs maar ook in enige mate gerelateerd is aan de priductiekosten.

  Helaas zulller er wel miljoenen fanboys/debielen zijn die dit gewoon pikken en hun hele privacy opgeven tezamen met hun co sumentenrecht dat zegt dat als je iets hebt gekocht dat je vrij bent om er mee te dien wat je wilt inclusief doorverkopen of uitlenen.

  Triest word ik hier van….

 • http://www.duimschroef.nl gameon

  Dankzij Cloud gaming is de Xbox One echt vernieuwend tov de Xbox 360 terwijl de PS4 niets anders is dan een PS3 met wat meer ijzer. Microsoft zet duidelijk in op de toekomst en zou mogelijk ooit een ‘console’ uit kunnen brengen met volledige cloud gaming, maar ik ben bang dat ze wat te vroeg zijn. Sony zal deze ronde vermoedelijk winnen, maar voor Sony is de PS4 waarschijnlijk de laatste ronde. Voor de lange termijn zet ik mijn geld in op Microsoft.

  wolfjemidas Reply:

  Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Ik denk ook niet dat het te vroeg is, maar zoals ik in de comment boven jou al vermeldde: Je krijgt beperkingen, maar geen garanties dat het ook beter wordt. Alleen maar een droom waar zij heen willen. Hartstikke mooi, en met bepaalde garanties DAT de prijzen ook gaan dalen is het ook nog verkoopbaar. Echter zonder die garanties kan ik ook heel veel luchtfietsen.

  monoliet Reply:

  o.0 gaika = optioneel te gebruiken voor ontwikkelaars en geen verplichting en dat is juist het zelfde als u cloud
  kan men ook extra rekenkracht van krijgen ( en zal voornamelijk gebruikt worden in mp games in de toekomst )

  ik denk juist dat ms moet opletten want ook zij kunnen er uit vliegen ( zo maar blijven gooien om excl. met geld is niet winstgevend )
  sony heeft met ps3 hun gewoon ingehaald ( sony divisie = beter dan hun andere divisies ) bij ms = dat omgekeerd
  hun game divisie trekt op niks .

  gameon

  gameon Reply:

  Ik kan het mis hebben, maar mijn beeld is dat wat Sony gaat doen meer het streamen van bestaande games is, niet zozeer het gebruiken van rekenkracht in de cloud om games meer mogelijkheden te geven.

  Voor wat betreft de verhoudingen tussen de games divisie en andere binnen MS en Sony heb je gelijk. Voor Microsoft is het hele Xbox gebeuren maar bijzaak. Aan de andere kant betekent dit wel dat ze dit nog console generaties lang vol zouden kunnen houden, gezien het enorme kapitaal wat er zit. Ik betwijfel of Sony daar ook toe in staat is. En vergeet niet, Sony heeft gedurende de PS3 life cycle tot nu toe geen jaar winst gemaakt, uitgezonderd het laatste fiscale jaar. Maar dat was alleen maar vanwege de verkoop van een aantal gebouwen.

 • Juliano

  gameon

  Jij hebt niet goed zitten op letten bij de Playstation Conferentie Sony is ook bezig met Cloud gaming en daarom hebben ze gaikai ook overgenomen dus niks alleen Microsoft.

  gameon

  gameon Reply:

  En jij hebt niet goed op zitten letten toen ze bij intheGame de functionaliteit van [Reageer] uitlegden.

 • monoliet

  sony heeft zelf gezegd dat gaikai ook kan gebruik worden als rekenkracht ( men verplicht het enkel niet )
  bij ms moet juist cloud zorgen dat de iets minder krachtige console wat extra kracht krijgt door cloud .

  ik zie ms het anders ook niet zo goed doen in het algemeen .
  als ms er niet in slaagt om de game divisie meer rendabel te maken zullen ooit die investeerders of die dikke mannen juist het verlieslatend segment loslaten !

  waarom moet playstation los van sony denk je ? omdat playstation meest winstgevend van alle segmenten
  is ( buiten ps3 )
  vita is nog 1,5 jaar te vroeg om iets te zeggen , ps3 had eerste 2,5 jaar geen deftige aantal +++ tittels+ te dure prijs

  nu bij ps4 gaat men zij geld incasseren door ps+ . stel dat sony op de fles gaat moet play ook mee de fles op , nu niet meer toch kan zusterbedrijf sony geld lenen aan play merk als zij het goed doen .

 • http://i.imgur.com/Y7zwN.gif Svennusmax

  Welja, het publiek heeft altijd gelijk.
  http://www.cinemablend.com/games/PS4-Grabs-95-Consumer-Votes-Amazon-Ends-Poll-Early-56766.html
  en
  http://www.ign.com/articles/2013/06/15/who-is-winning-e3

  En in alle eerlijkheid is echt niet alleen de marketing slecht van M$, maar ook het gehele product. Ik ga nu niet wéér specifiek alle zaken uitleggen (DRM, online, verplichte Kinect, TV TV TV TV TV TV, geen mondiale dekking, het feit dat op E3 zelfs XboxOne emulatoren op Windows 7 werden gedraaid in de booths(en dus niet op Windows 8 WUHAHAHA!), used game fees, significant (!) lichtgewicht t.o.v. de PS4 naar blijkt na vandaag met een verschil van ten minste 40% in reken,- en grafische kracht, de prijs, het feit dat na de E3-presentatie de PS4 ineens 4 keer zo veel publishers aan zich gebonden heeft en de XboxOne is gedaald met 10% en ga zo maar door…)

  Je kan nimmer recht praten wat krom is. Je kan geen drol oppoetsen tot het drop is. Je kan geen console verkopen op enkel 15 spelletjes die (tijdelijk) exclusief zijn. Je kan gameon’s moeder niet herkennen tussen een roedel dronken orca’s. Je kan geen haren op het hoofd van Michael B. zien. Je kan nooit dezelfde killstreak halen als Adolf Hitler. En je kan nooit, maar dan ook nooit zeggen dat de Wii U of de XboxOne de beste console is van deze generatie consoles. De winnaar is namelijk de PC.

  Ik heb gesproken.

  Galaick Reply:

  Amen.

 • Galaick

  Nice try, Microsoft. 😉