Xbox One for dummies (part I) – Games Licensing

Xbox One for dummies featurette

Er is nog steeds een hoop onduidelijkheid over de Xbox One. Moet dat ding nu wel 24/7 online of kan het ook gewoon als je zin hebt? Moet ik nu wel of niet extra betalen voor tweedehands games? Om iets van duidelijkheid te creëren hebben we een drietal artikelen voor je – Xbox One for dummies – die het één en ander moet gaan verduidelijken. Microsoft heeft namelijk wat informatie verschaft waar we wat mee kunnen. Helaas beantwoord het nog niet alle belangrijke levensvragen, maar het creëert wel iets meer duidelijkheid. Vandaag deel één in dit drieluik van Xbox One for dummies.

Dankzij de moderne architectuur zullen Xbox One games veel sneller laden (dus nagenoeg geen of te verwaarlozen laadtijden) en altijd (ervan uitgaand dat je Xbox One verbinding heeft met het internet) toegankelijk via de cloud. Er is geen limit aan de grootte van de inhoud. Maar omdat er toch het e.e.a. te doen was omtrent licenties enzo volgt hieronder een lijstje met het bedrijfsbeleid en spelregels die Microsoft heeft opgesteld voor de Xbox One:

Koop games zoals jij dat wilt – disc of digitaal – op dezelfde dag:
Je kunt nog steeds games, die op disc staan, kopen bij je traditionele retailer (winkel), of online via Xbox LIVE, op de dag van de release. Discs zullen nog steeds een snelle manier zijn om je games snel te installeren.

Xbox One Games

Toegang tot je gehele collectie van games van elke willekeurige Xbox One – geen discs nodig:
Nadat je hebt ingelogd en de game hebt geïnstalleerd, kun je elk van je games op elke Xbox One spelen. Dit is mogelijk doordat een digitale kopie wordt opgeslagen op je console en in de cloud. Dus, als je bijvoorbeeld bij een vriend of vriendin bent en je bent met jouw account ingelogd op zijn of haar Xbox One, dan kun je gewoon je eigen games spelen.

Deel toegang tot je games met iedereen in huis:
Je vrienden, familie, vage kennissen en gasten krijgen ongelimiteerd toegang tot al jouw games. Iedereen kan de games op jouw console spelen, ongeacht of je bent ingelogd of hun relatie met jouw.

Geef je familieleden toegang tot je gehele gamecollectie, anytime, anywhere:
Xbox One zorgt voor nieuwe manieren van toegang voor je gezinsleden. Tot maximaal tien gezins- en familieleden kunnen inloggen en tegelijkertijd toegang krijgen tot jouw gehele gamecollectie. Zo kan je broer bij een vriend op bezoek zijn en jouw kopie van Forza Motorsport 5 spelen op zijn Xbox One. Maar het is niet slechts Forza Motorsport 5, ook de rest van je gedeelde bibliotheek aan games kunnen op elk moment gespeeld worden.


Xbox One share gamesEerlijk delen met je vriend of vriendin, familieleden, etc.

Inruilen, tweedehands en het doorverkopen van je games op disc:
Sommige gamers kiezen ervoor om hun gebruikte games op disc door te verkopen voor geld of in te ruilen voor, bijvoorbeeld, een waardebon. We hebben de Xbox One zo ontworpen dat uitgevers de mogelijkheid bieden om je games in te ruilen bij deelnemende retailers. Microsoft berekent geen geld (fee) door aan retailers, uitgevers of consumenten om deze manier games in te ruilen.

Geef je games aan je vrienden:
Xbox One is zo ontworpen dat uitgevers jouw de mogelijkheid bieden om je games op disc mee te nemen naar je vrienden. Er worden hiervoor geen extra kosten doorberekend. Echter zijn er twee dingen nodig: (1) je kunt de game alleen geven, uitlenen, etc. aan personen die al tenminste 30 dagen in je friends list staat en (2) elke game kan slechts één keer worden uitgeleend of weggegeven.

Xbox One used games

Als uitgever wil Microsoft je wel de mogelijkheid bieden om je games aan vrienden uit te lenen, weg te geven of je games in te ruilen bij retailers zoals een Game Mania. Andere uitgevers kunnen ervoor kiezen of ze het doorverkopen van hun games al dan wel niet willen ondersteunen. Er zouden kosten aan verbonden kunnen worden. Misschien zoiets als een online pass? Ook het weggeven of uitlenen van games van andere uitgevers zouden extra kosten met zich mee kunnen brengen. Persoonlijk denk ik bijvoorbeeld aan een online pass die dan apart betaald moet worden.

Nu Microsoft zich verplaatst naar de nieuwe generatie van games en entertainment, kan Microsoft haar bedrijfsbeleid veranderen, de voorwaarden aanpassen of andere verbeteringen aanbrengen als gevolg van feedback van klanten en zakelijke partners. Microsoft belooft in de aankomende maanden naar jouw feedback te luisteren.
Zo. In hun uitleg geven ze dus aan dat je gewoon je games kunt doorverkopen, ruilen of weggeven, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. Echter, uitlenen of weggeven aan een vriend zijn wel restricties mee gemoeid. En andere uitgevers kunnen eventueel hun eigen plan trekken als ze daar behoefte aan hebben. Helaas is het nog niet helemaal duidelijk wat er nu precies gebeurd als je je game doorverkoopt. Jij krijgt je centjes wel, maar die andere persoon? Kan die de game dan gewoon installeren op zijn Xbox One? En wat als hij die game wilt uitlenen aan een vriend? Kan dat dan ook nog? Of is het straks alleen mogelijk via een Game Mania die er dan aparte apparatuur voor krijgt om die discs weer ‘vrij te geven’?

Er is al veel uitgelegd, maar helaas laat zelfs dit verhaal nog enkele vragen onbeantwoord. Hopelijk dat er meer antwoorden komen tijdens of na de E3 van 2013 die volgende week plaatsvind. Morgen deel twee van Xbox One for dummies.

 • http://www.youtube.com/watch?v=tJOb3rNOfdY SnackHaas

  Komt helemaal goed!

  Wie wil er familie van mij worden? :)

  Dennis

  Dennis H. Reply:

  Sure. Wat is je familienaam? Dan laat ik die van mij aanpassen bij het gemeentehuis.

  Snack H.

  SnackHaas Reply:

  Hoezo? familie hoeft niet altijd de zelfde naam te hebben. En je GT heeft helemaal niks te maken met je familienaam.

 • MechromancerNLD

  Account gekoppeld dus. Oke…ik proef toch nog een fee smaak in me mond.
  Microsoft kennende willen ze via links of rechts toch geld gaan lospeuteren.

 • http://inthegame.nl RoaD1978

  http://www.youtube.com/watch?v=ryB-hdtpQRw
  Zoals hier al aangegeven, alles voelt als een restrictie.

  MechromancerNLD

  MechromancerNLD Reply:

  Join the Army~!

 • Michael B.

  Ik zeg laten we met iedereen van iTG één grote familie worden, kunnen we lekker games van elkaar spelen.

  Tammebroektijger

  Tammebroektijger Reply:

  Ik dacht dat je het nooit zou vragen.

  Svennusmax

  Svennusmax Reply:

  *met
  /Staphorststyle