Steam verwijdert verhandelen van lootbox items in Nederland

Steam

Steam gaat de optie om lootbox items van de games Counter Strike: Global Offensive en Dota 2 te verhandelen verwijderen in Nederland. Dit is een reactie op een dreigement van de Kansspelautoriteit dat het bedrijf strafbaar bezig is. Het betekent dat Nederlandse spelers nog wel lootboxes kunnen kopen in beide games, maar geen deel kunnen nemen aan de online markt.

Het is een van de meest besproken onderwerpen in 2018, lootboxes in videogames. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft dit jaar onderzoek gedaan naar de lootboxes en kwam tot de conclusie dat onderdelen van het systeem strafbaar zijn. De Nederlandse wet staat namelijk niet toe dat de items die verkregen zijn uit de lootboxes verhandeld kunnen worden. Met deze conclusie heeft de Kansspelautoriteit meerdere bedrijven bedreigd met boetes als deze functie blijft bestaan. Valve is het eerste bedrijf dat gehoor geeft aan de dreigementen en de optie om te verhandelen verwijdert uit CS:GO en Dota 2. Het wordt voor Nederlandse spelers dus onmogelijk om nog deel te nemen aan de online markt van Steam.

Valve heeft naast het verwijderen van deze optie voor Nederlandse spelers ook een bericht via Steam naar buiten gebracht. In het bericht geeft het bedrijf aan dat deze maatregel niet hun gewenste beleid is. Zij geven aan dat ze verder zullen onderhandelen met de Nederlandse overheid om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het is namelijk beperkend voor Nederlandse spelers als ze niet deel kunnen nemen aan de online markt. De online markt biedt spelers de mogelijkheid om skins uit de lootboxes te kopen en verkopen. Als spelers nu een skin krijgen die ze niet willen hebben, is er geen mogelijkheid om deze te ruilen met een andere speler.

Valve is niet het enige bedrijf dat onder vuur ligt van de Kansspelautoriteit. De games FIFA en PUBG voldoen ook niet aan de wet. EA heeft aangegeven dat zij in de huidige FIFA-game geen aanpassingen gaan doen. Zij zullen wel in het volgende deel van de game hier aandacht aan besteden.

België

De Nederlandse kansspelautoriteit is niet de enige instantie die onderzoek heeft gedaan naar lootboxes. De Belgische kansspelautoriteit is ook een onderzoek gestart en hun conclusie gaat nog verder. In België is het bestaan van de lootboxes namelijk al tegen de wet. Dit betekent dat bedrijven in België kunnen rekenen op boetes en zelfs een celstraf als de lootboxes niet verwijderd worden (bron). Er is nog niks bekend over de reactie van bedrijven op het beleid van België.

Tags

Over: Remco Brom

Mijn naam is Remco. Ik ben redactielid bij intheGame. Op dit moment ben ik bezig met mijn master politicologie op de universiteit. Alle overige tijd die ik heb, probeer ik zoveel mogelijk aan gamen te besteden. In de toekomst zou ik graag een game ontwerpen, die een toegevoegde waarde kan hebben voor de samenleving.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek