Welke MMORPG is voor mij?

MMORPG WoW BfA

Bless Online is nu al een weekje uit, de MMO is uiteindelijk niet waar de meesten op hoopte. Her en der zie ik overal de vraag rondgaan ”Welke MMO moet ik dan nog gaan spelen?”, alsof iedereen de hoop kwijt is. Nou, er zijn nog een aantal bestaande titels die heel sterk gaan en wij zetten ze voor je op een rijtje!

Het is een moeilijk genre. Iedere game brengt iets supervets, soms zelfs meerdere aspecten, maar ook iedere titel heeft wel een dealbreaker. Fans van de games hoopten dat Bless een stabiele nieuwe titel zou worden, maar dat is niet voor iedereen het geval geweest. Mocht je nu dus in een dilemma zitten over welke titel jij wilt gaan spelen, dan kan je hierbeneden je keuze misschien makkelijker maken, groetjes!

Jump into Tamriel!

De eerste in die lijst is ook de meest actuele qua grote updates. The Elder Scrolls Online is nog steeds één van de grootste titels in dit moeilijke genre. Een tijdje geleden kwam Morrowind uit, een nostalgische update voor de Elder Scrolls fans, deze werd ook goed ontvangen. Morgen komt hun nieuwste expansion uit: Summerset. Die brengt spelers naar het land van de High Elves, wij hebben hem gespeeld en zullen zorgen voor een toffe review voor jullie. TESO brengt in mijn opinie de beste manier van questing, alle dialogen zijn ingesproken en de puzzels kunnen knap lastig zijn. Je volgt een verhaallijn bij iedere quest, vergelijkbaar met games als The Witcher 3. De game heeft een geweldig grote map die soms wel wat meer kleur kan gebruiken, maar wel superleuk is om in te exploreren. De game kan op lage levels een best wel saaie manier van combat laten zien, maar op hoge levels is dit juist één van de meest tactische games op dit aspect. Een handig weetje: TESO is beschikbaar op beide console en PC. Ook is er een player housing systeem sinds een aantal maanden. Buiten dat scalen zones naar jouw level, zo kan jij vanaf level 1 iedere zone spelen behalve Cyrodiil.

De PvP in de game bestaat uit een grote map met een soort Alliance War genaamd Cyrodiil. In deze map kan je dorpjes, outposts, kastelen en overigen overnemen van de vijandelijke oppositie. Je kan jouw personage ook levelen in deze map, maar pas op, want het is vrij gear based allemaal. De game heeft al een boel expansions en met de optionele subscription kan je ze allemaal unlocken, of je kan ze vrijkopen! Is TESO niet de game voor jou? Dan heb ik nog meer voor je in petto.

Guild Wars, een persoonlijk hoogstandje

De tweede titel in deze lijst is een persoonlijke favoriet voor mij. Ik heb de eerste titel vele jaren gespeeld en ook de tweede game heeft voor altijd een plek in mijn hart. Guild Wars 2 is gelukkig nog één van de meest groeiende en meest-gespeelde titels in het MMORPG genre. De game brengt een onwijs grote instanced wereld. Het feit dat de game bestaat uit world-instances betekend niet dat de game niet immersive is. Mappen zijn gevuld met spelers en er is genoeg content om doorheen te spelen. De story is bijna volledig ingesproken als het aankomt op de dialogen en je merkt met iedere expansion dat cinematics en dialogen beter en beter worden. Path of Fire is hun tweede expansion en deze bied mounts aan op een compleet nieuwe manier. Mounts in deze titel zijn niet alleen maar snelheid-boosts. Je hebt vijf soorten mounts die allemaal unieke manieren van movement bevatten. Je zal deze ook moeten gebruiken om door Path of Fire heen te spelen, gezien de maps vol zitten met geheime locatie, hoge bergen en grote gaps tussen richels. De combat is een hybride tussen tab-targeting en action-combat en het werkt perfect in beide PvE en PvP.

Iedere class heeft toegang tot drie verschillende specializations. Je core spec, exp1 spec en exp2 spec, met dezen bepaal jij volledig hoe jouw class zal spelen. Het traditionele tank-healer-DPS is in deze titel wat vrijer, gezien de traditionele formatie alleen echt nodig is in raids. Qua PvE kijken we naar een aantal aspecten:

  • Een verhaallijn die bestaat uit de core story > Living World Season 1 en 2 > Hearth of Thorns > Living World Season 3 > Path of Fire > Living World Season 4 (nu bezig),
  • Dungeons en Fractals, lijkt hetzelfde maar Fractals is een vorm van end-game dungeons met een volledig level systeem van zijn eigen,
  • Raids die jou en negen vrienden uitdagen met moeilijke mechanics, puzzels en boss-fights,
  • Een geweldige community die de Live Events en Meta Events levende houden en altijd nieuwe spelers willen helpen,
  • Guild Halls zorgen voor een hechte sfeer.

Als we het hebben over PvE dan zijn er nog veel meer aspecten om over te praten, maar we willen het een béétje kort houden! Als we naar het PvP gedeelte gaan, dan zien we een overheersende factor tegenover andere game in het genre. World vs. World vs. World (WvW) lijkt op cyrodiil uit TESO, maar dan grootser en langduriger. WvW zet drie servers tegen elkaar verdeeld over vier grote maps en een kleinere map die Guild vs. Guild toelaat. Iedere map heeft ruimte voor honderd spelers per server en het is de bedoeling dat jij kastelen, kampen en torens overneemt van de vijandige servers. Als jouw server een kastel, toren of kamp heeft, dan kan je die upgraden met supplies. Ook is er sPvP, dit zet 10 man tegen elkaar op in een intense close quarter matchmaking. Maak jouw eigen team of speel samen met vreemde en werk zo goed mogelijk samen. Als we het hebben over de basis, dan is dit Guild Wars 2 voor jullie, is dit óók niet de game voor jou? Geen probleem, we zijn nog lang niet klaar!

Final Fantasy komt in veel vormen

Final Fantasy XIV is op twee titels na de meest populaire MMORPG. Alhoewel een account aanmaken al bijna onmogelijk is, het ontkennen dat FFXIV een succes is, is dat ook. Deze titel is één van de twee die nog werkt met een maandelijkse betaalstrategie, oftewel een subscription. Dit zal voor velen natuurlijk een dealbreaker zijn, maar het zorgt wel voor een hoger budget dus ook voor betere updates en grotere expansions. Dit wordt gezien als de titel met de beste content op ieder gebied. Het jammere voor de meeste, is de combat. De combat werkt met een globale cooldown op veel skills, net als de WoW dat doet, maar extremer.

FFXIV is beschikbaar voor op de PS4 en PC, wat ervoor zorgt dat de playerbase vergroot kan worden. De optimalisatie in deze game is misschien wel de beste van alle titels, frame drops zijn in deze titel vrijwel niet te vinden en alles loopt lekker soepel zonder lange laadtijden. De game is wel hevig instanced. Als jij een fan bent van anime-achtige visuals in een Final Fantasy stijl, dan zit je hier goed. Alts maken in deze game is niet persé nodig, gezien er een all-in-one class systeem gaande is. Jij kan met één personage alle classes en jobs vrijspelen en levelen. Bouw jouw ultieme held en bepaal zelf hoe jij speelt, dat is het motto. De game heeft player housing op een hoog niveau, zo kan jij huizen voor jezelf en jouw guild bouwen. FFXIV heeft een superdiep crafting systeem waarin sommigen zich dagen in kunnen verliezen. Dit is een game waarbij subscription zorgt voor geweldige content en frequente updates. Mocht dit toch niks voor jou zijn, nogmaals, we got you covered!

Acht expansion aan meningsverschillen, binnenkort dan

Er zijn nog een aantal andere games die ik wil benoemen. De drie grootste heb ik hierboven benoemd en volledig uitgewerkt. Maar er is nog één titel, die daadwerkelijk de grootste is en blijft, maar die heb jij waarschijnlijk wel eens geprobeerd. World of Warcraft brengt binnenkort een splinternieuwe expansion genaamd Battle for Azeroth. Na het succes van Legion is een groot deel van de oude fans teruggekomen, waarvan er veel niet al te lang zijn gebleven. BfA brengt voor velen de hype terug gezien de oorlog tussen de Alliance en de Horde op een frisse manier terugkeert. WoW bied een boel content, veel raids en cosmetics, een actieve player-base en nog veel meer!

Runescape is een naam die je steeds vaker weer hoort. Dit is de game die waarschijnlijk de meeste updates van alle MMO’s krijgt. Deze click-bases RPG is groter dan ooit en heeft nog een harde kern aan oude spelers en een goede stroom aan nieuwe spelers. Kies tussen old-school of RS3 en begin een avontuur om jouw skills hoger te krijgen dan de rest. Je kan gratis beginnen met spelen, en upgraden naar membership is volledig optioneel tot een bepaalde hoogte. Train skills van Summoning tot Mining tot jouw eigen Combat skills. Het mooiste van alles, de game komt naar mobile!

Runescape 3 MMORPG voor jou?

Runescape op mobile, wie wil dat nou niet?!

Honorable Mentions!

Beiden Black Desert Online en Blade & Soul zijn twee titels die vanuit het Oosten naar het Westen zijn gekomen. Beide games hebben een gezond aantal spelers en gaan sterk. BDO brengt een open sandbox game terwijl B&S de focus legt op combo-action-combat en een instanced wereld met dungeons enzovoort. Black Desert wordt door velen gezien als een second-life game terwijl B&S voor velen een geweldige PvP ervaring brengt met een toffe manier van questen. Of de games iets voor jou zijn is maar de vraag, maar ze zijn nog aan het groeien dus het is nooit te laat!

Twee titels die op console de beste ervaring bieden zijn TERA en Neverwinter Online. Op BDO na, bied TERA de beste action-combat ooit in een grote open wereld met mounts, dungeons en ga zo maar door. Dit terwijl Neverwinter het traditionele Dungeons & Dragons naar de spelers brengt met een vorm van action-combat in een eigen jasje. Beide game hebben nog een harde kern aan spelers maar hebben niet zo’n geweldige stroom aan nieuwe spelers, des al niet te min kan jij daar het verschil in brengen!

SoulWorker Online is een dungeon-crawler die een toffe anime ervaring brengt en makkelijk is om tussendoor te spelen. Je kan kiezen uit verschillende personages en deze minimaal aanpassen. Al met al brengt de game een geweldige ervaring van de weebs onder ons!

Black Desert Online MMORPG voor jou?

Black Desert, de mooiste die er is!


Zit er een game voor jou bij? Ik hoop het wel! Anders zou ik nog even wachten, want er komen een boel titels aan beiden in 2018 en 2019. Laat ons weten wat jij van artikelen als deze vind en of je er meer zou willen zien!

Tags

Over: Malvin Schuivens

Hi! Ik ben Azari, aka Malvin! Fanatiek gamer en eeuwig kind. MMO's is waar het allemaal begon, maar tegenwoordig gebruik ik mijn rukbunker ook wel voor een lekker potje Rainbow Six Siege. Buiten de games ben ik altijd in voor een toffe serie of film.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek