Windows 10: Einde of Begin?

windows

Het is alweer bijna een jaar geleden dat we Windows 10 konden verwelkomen op onze computers. Het lijkt er echter op dat Windows zowel Android als Apple achterna gaat. Hoe staat het nu met het besturingssysteem?

Met een mega update als die van Windows 10 sloeg Microsoft een nieuwe weg in. Windows 10 werd gratis om te upgraden vanaf een Windows 7 of 8.x machine. Maar was dat wel zo verstandig om te doen? En hoewel deze update maar tot een jaar na de release datum gratis is (tot en met 29 juli 2016) moet je erna gewoon weer lekker de volle pond voor gaan betalen. Dat wil zeggen dat je 135 euro (ten tijde van het schrijven) mag neer tellen voor windows 10 op een USB drive voor zowel de Nederlandse- als de Engelstalige versie.

Terry Myerson tijdens de presentatie van Windows 10

Terry Myerson tijdens de presentatie van Windows 10

Microsoft legt hierover een verklaring af aan tech website The Verge:

“Windows wordt geleverd als een dienst voor het brengen van nieuwe innovaties en updates, met een continue waarde voor onze consumenten en zakelijke klanten”, aldus Microsoft in zijn volledige verklaring aan Verge. “We hebben het niet over de toekomstige branding op dit moment, maar klanten kunnen erop vertrouwen dat Windows 10 up-to-date zal blijven en kracht zal blijven geven aan een groot aantal apparaten, van pc’s tot mobiele telefoons tot de Surface Hub, HoloLens en de Xbox. We kijken uit naar een lange toekomst van Windows innovaties.”

Maar met de update die Microsoft heeft gegeven aan de vorige Windows versies lijkt het een nieuwe weg in te slaan. Het lijkt er meer op dat Windows hetzelfde gaat doen als Google’s Android en Apple momenteel doet met haar besturingssysteem iOS en OS X. Eerst eenmalig een flink bedrag neer lappen, en dan vervolgens het besturingssysteem up-to-date blijven houden middels periodieke updates.

Het lijkt er ook op dat Microsoft van de versie nummers af wil gaan stappen met deze stap. Dat wil zeggen dat we geen XP, 7, 8.1 of 10 meer te zien krijgen of misschien komen er in de toekomst wel apps uit die cross-OS zijn. Bekijk hier voorbeelden van Android of iOS apps die we op een Windows OS kunnen installeren.

windows 10

Maar hoe zit het dan met gratis? Het is “gratis” zolang je het gebruikt. Maar nu het steeds duidelijker wordt dat in het kader van de nieuwe visie van een allesomvattende ‘Windows as a service” dit niet het geval kan of zal zijn. Of is dat het wel?

Microsoft’s formulering suggereert dat in het zijn “laatste versie van Windows”, Windows 10 tijdens de levenscyclus in de allesomvattende ‘Windows’ moet transformeren. Als dat niet kon, kon het niet de laatste grote versie van Windows zijn, zou de daaropvolgende ‘Windows’ eeuwig zijn? Ik weet het niet.

Persoonlijk denk ik dat Microsoft een vast punt in het achterhoofd heeft, misschien wel net zoals Apple het doet: het besturingssysteem is apparaatsgebonden. Met andere woorden: de software is gratis tot het niet meer gratis is, dus tot en met 29 juli. Schiet dus maar op met die overstap!

Natuurlijk is er een alternatief voor boze klanten: stap over naar een van de honderden open source platforms en ik weet zeker dat er velen zullen zijn, ook al moet je een hoop betalen voor de voortdurende steun, in plaats van de software zelf.

Dit alles roept een grotere vraag op: heeft Microsoft steun van gebruikers gekregen bij deze nieuwe Windows strategie? Persoonlijk denk ik van wel, maar het komt met de zeer grote waarschuwing van hoe vaak en hoeveel gebruikers betalen.

Ik denk ook niet dat het mogelijk zal zijn voor klanten om Microsoft onder druk te gaan zetten om terug te gaan naar voorheen. Vorige maand gaf Mark Russinovich, CTO van Microsoft’s Azure Cloud platform, aan dat de toekomst van Windows kan worden gezien als open source software, wat uiteindelijk zal gaan betekenen dat Microsoft meer aandacht gaat besteden aan het weggeven van Windows in de toekomst dan het voortzetting van het bestaande model.

Zoals Russinovich eerder zei, zal dit het “nieuwe Microsoft” zijn om het verleden los te laten en de toekomst tegemoet te gaan.

Wat iedereen ook zegt of denkt, ik blijf in ieder geval lekker bij Microsoft zolang het kan. De afgelopen paar jaren heb ik al diverse keren de afweging gemaakt of ik zou overstappen naar een UNIX besturingssysteem, maar de game ondersteuning is daar nog niet optimaal. Ik denk dat het haalbaar is om elke willekeurige game erop te spelen. Natuurlijk zijn er ook voldoende Steam-games die ondersteund worden op een Linux distributie (echter vaak alleen maar Ubuntu), maar bijna nooit voor Apple en dan blijft er dan maar weinig keuze over als het om Steam gaat.

Wat betreft de emulators die modders aan Linux leveren, zit er nog altijd te veel “lag” in om er fatsoenlijk EuroTruck Simulator 2 of ARK erop te spelen. En natuurlijk kun je dan ook Steam laten draaien onder “Wine” (Ubuntu’s Windows emulator) maar dan heb je nog alles met vertraging, en dat willen we weer niet op een systeem dat weer veel minder resources vraagt dan Windows.

Conclusie: groter wil niet altijd zeggen beter, of lichtgewicht altijd sneller. Ik blijf gewoon Microsoft supporten omdat Windows 10 een prima besturingssysteem is en ik het platform wil steunen zodat het zich verder kan ontwikkelen. Verandering van spijs doet eten en Microsoft verandert de ingrediënten.

Tags

Over: ThermoFles

Is een diehard gamer van de ochtend tot de avond en gaat geen game uit de weg. Buiten het gamen om is hij een liefhebbende vader van een dochter van 2,5 en een zoon van 5. Daarnaast heeft hij nog een sport die 'vrouw' heet waar hij ook elke dag mee in de weer gaat. Tijdens het gamen tikt hij graag een paar zinnetjes weg op onze website.

dé Luisterhoek

dé Kijkhoek