20 maart 2023

Review: Shenmue 3

Het heeft 18 jaar geduurd, maar eindelijk mochten fans van de culthit aan de slag met het derde deel in de Shenmue serie. Na een meer dan geslaagde Kickstarter campagne, ophef over de beloofde Steam keys is het eindelijk zo ver. Dan luidt de vraag: Was het ’t wachten waard?

Als complete Shenmue noob kruip ik in de huid van Ryo Hazuki, de hoofdpersonage in het verhaal. Ja, dat klopt. Ik heb nog nooit eerder een Shenmue game gespeeld, dus voor mij is alles nieuw. Ik heb me laten vertellen dat het verhaal zich letterlijk weer oppakt waar het 18 jaar geleden gestopt is en dat vind ik op zich wel een mooi begin. Een directe verbinding naar het verleden zodat je het verhaal direct weer kunt oppakken. In mijn geval, starten. Een op zich mooie start, zelfs indien je de voorgaande games niet hebt gespeeld. Ik had niet het gevoel alsof ik werd buitengesloten. Uiteraard mis ik een groot gedeelte van het verhaal, maar de mysterie heeft ook wel wat.
Alcohol sjouwen

Terug in de tijd

Shenmue 3 gaat dus direct verder waar het 18 jaar geleden is gestopt, maar de game voelt en speelt precies als een game van 18 jaar geleden. Je zou bijna zeggen dat het een HD versie is van een Playstation 2 game. Ondanks heeft dit mij totaal niet gestoord tijdens het spelen. Waar ik normaal enorm snel ben uitgekeken op Japanse games met slome controls, beperkte vrijheid en chaotische UI’s, bracht het bij Shenmue 3 een soort van charme met zich mee. Misschien wel omdat het een fanservice is op een meer dan 18 jaar oude serie, ik weet het niet. Ik kom er niet helemaal uit, maar het voelt allemaal alsof het zo hoort te zijn.
Zinnen worden halverwege afgekapt om daarna op een andere toon verder te gaan, dialogen zijn überhaupt vrij ongemakkelijk, met vreemde antwoorden en hier en daar een vreemde vertaalslag die is gemaakt vanuit het Japans (denk ik), maar wederom, stoorde het me niet. De game is ook enorm traag en alles word je zo goed als voorgekauwd, want je kunt geen foute richting uit gaan om urenlang op een dwaalspoor te zitten. Wederom, niet storend en dat komt wel omdat Shenmue rijkelijk is gevuld met zinvolle content. Alles is op een of andere manier wel met elkaar verbonden.
Houthakken
Naast het volgen van het verhaal zijn er verschillende activiteiten om te doen in Shenmue 3. Bijbaantjes, zoals heftruck rijden en houthakken, minigames, vissen, planten verzamelen, Kung Fu, gokspelletjes en zelfs gachapon (capsule speelgoed machines). Op de een of andere manier kom je vroeg of laat in aanmerking met deze dingen en stuk voor stuk helpen ze je verder in het spel. Of het nu geld is wat je nodig hebt, of een specifiek voorwerp voor een quest. Alles is met elkaar verbonden op een of andere manier. Hierdoor is het moeilijk om je tijd te verspillen in Shenmue 3.
Shenmue 3 Kung Fu

Zenmue

Een ontzettend trage game, heel stroperig en over het algemeen zijn de individuele gameplay elementen niet bepaald uitdagend. Het perfecte recept om mij na 5 minuten een andere game de PS4 in te laten glijden, maar nee. Shenmue doet iets met me. Spelend voelde ik me even terug veranderen in een kind waarbij het tijdsbesef me compleet ontging tijdens het spelen van Harvest Moon op de GameCube. Compleet zen. Sinds dat moment ben ik op zoek geweest naar een game die dat effect op me had, maar zonder succes. De HD versie van Harvest Moon op PS4 deed dat niet. Stardew Valley deed dat ook niet. Shenmue 3, ondanks compleet verschillende in genre, deed dat wel. Misschien komt het door de trage, alles op zijn tijd mentaliteit, maar ik weet het niet zo goed. Misschien is het de rustgevende soundtrack die op de achtergrond wordt herhaald. Er zit schitterende muziek in de game die dat hele zen gevoel alleen maar versterkt.

De Kung Fu Detective

Tijdens het spelen ben je eigenlijk een soort van detective. Tijdens het verhaal ga je voortdurend opzoek naar een bepaald persoon. Zo’n persoon heeft meestal wel iets van je nodig, of verwijst je door naar een ander persoon. Zoekend naar voorwerpen zijn er verschillende mogelijkheden om vooruit te komen. Je kunt bewoners vragen of zij toevallig meer weten. Iedere bewoner verteld je iets anders waardoor je juist wel, of juist niet iets wijzer wordt. Misschien heb je het voorwerp al eens eerder voorbij zien komen in een winkel en weet je al waar je het kunt vinden.
Shenmue 3 zoeken
Bepaalde spullen zijn echter niet te koop en vind je door letterlijk te zoeken in kastjes, lades of op planken. Andere voorwerpen zitten verscholen in capsules in een gachapon machine en andere voorwerpen krijg je door minigames te spelen. Alles wordt met elkaar verbonden en de wereld om je heen beweegt zich mee. De tijd passeert waardoor mensen in de avond misschien niet meer achter hun kraampje staan. Shenhua zal je bijna iedere avond vragen hoe je dag is geweest waarbij Ryo, afhankelijk van je voortgang in het verhaal verschillende dingen verteld aan Shenhue. De onderlinge relaties en conversaties, ondanks matige uitvoering, zijn ontzettend mooi en zorgvuldig bedacht.
Shenhue

Verdict

Shenmue 3 is een game die met veel liefde is gemaakt en dat voel je. Het gedateerde design is allemaal te overzien zodra je met het grote geheel bezig bent. Het is geen moeilijke game, ook niet uitdagend, alhoewel het wel een game is waarbij je een beetje moet opletten. Het is een rustige, ontspannende game waar je zeker niet snel door heen moet banjeren. De levendige wereld om je heen zorgt dat er voortdurend iets te doen is. Dus neem de tijd, we hebben immers 18 jaar lang mogen wachten op het vervolg. Wie weet wanneer het volgende deel verschijnt. Ik ga in ieder geval even terug naar Shenmue en Shenmue II.
Pluspunten

  • Levendige wereld
  • Alles met elkaar verbonden
  • Liefdevolle creatie van Yu Suzuki
  • Interactie met personen

Minpunten

  • Gedateerd
  • Quick Time Events
  • Niet voor iedereen

Trump

Gespeeld op Playstation 4 Pro
  • 8/10
    Zenmue - 8/10
8/10

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →