28 mei 2024

Review: FIFA 19 – PC Edition

FIFA 19 is pas uit en natuurlijk speelt bijna iedereen deze game. Toch zijn er altijd speculaties of de nieuwe verandering daadwerkelijk het geld waard zijn. Met al deze veranderingen in de game hebben wij FIFA 19 eens gecheckt.

FIFA op de schop

Zodra we FIFA 19 opstarten is het eerste wat we zien de Kick-Off modus. Deze heeft een metamorfose gekregen net zoals de rest van de game. Al je data die jij maakt in Kick-Off, kun je overal terug zien. Dit jaar heeft Electronic Arts het zo gemaakt dat al je data gekoppeld is aan je account.. Het bloed onder de nagels van je vijand halen is nog nooit zo leuk geweest nu je feitelijk kan bewijzen dat je beter bent door de cijfers erbij te pakken.
House Rules is een leuke methode om Kick-Off te spelen. Totaal nieuw in FIFA 19. Met deze mode is het mogelijk om je eigen regels te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat er geen regels zijn, wat een vette schoppartij belooft. House Rules is dan ook bedoeld voor diegene die FIFA willen spelen zonder de serieusheid die eraan vast zit.
Verder is er weinig veranderd aan de carriëre modus van het spel, dit zal mogelijk met FIFA 20 flink gaan veranderen maar niets is zeker.

Iedereen kan winnen in de Champions League

Electronic Arts’ nieuwe aanwinst voor FIFA is natuurlijk de Champions League. Deze modus trekt veel aandacht en tijd voor de echte voetbal fanaten. Toch zijn er wel nog punten die beter hadden gekund. Zo mist er een officieel team in FIFA waardoor je de volledige competitie van dit jaar niet kan nabootsen. Natuurlijk kun je dit team wel vervangen door een ander team maar het geeft niet het echte gevoel. Ook is het zo dat de speler manueel alle poules moet vullen wat best frustrerend is. Het voordeel hiervan is dat je je eigen competitie in de hand hebt maar dit kan ook een nadeel zijn als je “effe snel” een competitie wilt opzetten. Zo kan ieder team meedoen in de Champions League en bepaal jij tegen wie je speelt. Een Roda JC of FC Groningen die de beker wint, alles is mogelijk!

The Journey gaat verder

The Journey gaat weer verder in FIFA 19. Het verhaal van Alex Hunter gaat verder, echter dit keer zul je ook Kim Hunter en Danny Williams, allebei verwanten van Alex Hunter, volgen. Ieder heeft zijn eigen verhaal maar hebben allemaal hetzelfde doel in ogen, een held worden.
Voor Hunter is natuurlijk zijn ultieme doel om kampioen te worden met de grote jongens. Alhoewel het verhaal meeslepend is heeft het qua opzet een beperkte diepgang. Electronic Arts heeft wel een hoge productiewaarde opgelegd aan deze modus en dat maakt de gameplay ervaring goed. Er is bijvoorbeeld goed op de details gelet: zo speel je een wedstrijd waarbij je als grootvader van Alex Hunter speelt, Jim Hunter. Tijdens deze wedstrijd neem je een stapje terug in de tijd, dit valt goed te zien aan het veld, commentaar en de scoreboard.

FIFA met een ander gevoel

Zodra je het veld opstapt valt het niet op dat er iets is veranderd, het gevoel dat je krijgt is echter wel anders. Dit komt door de toevoegingen en tweaks die gedaan zijn om het spel nog beter te maken. Het gaat voornamelijk om het schieten en de passes die je kunt geven. EA heeft het spel zodanig veranderd dat je FIFA 19 tactisch moet spelen. Hiermee bedoelen we geen blinde passes meer en beter gecontroleerde diepe ballen. Hierdoor wordt er meer ruimte gecreëerd op een andere manier, je zult je speelstijl ook moeten veranderen tijdens het spelen.
Het schieten is ook totaal veranderd, er is namelijk een nieuwe methode: Timed Finishing. Dit is een nieuwe manier om de pro’s van de noobs te scheiden. Het Timed Finishing zal ieder schot accurater en harder moeten laten gaan, mits je hem goed raakt. In essentie dient de schotknop twee keer ingeduwd te worden, bij de eerste keer komt er een timer. Je moet de timer precies op het juiste moment induwen om de boost te krijgen. Mis je het tweede gedeelte dan zal je schot kilometers naast gaan. Het systeem werkt heel goed en raakt een zeer belangrijk aspect van de game. Voor de spelers die FIFA zoals vanouds willen spelen is er natuurlijk een mogelijkheid om het Timed Finishing uit te zetten. Zo zal FIFA 19 zich gaan gedragen als voorgaande delen, wat totaal niet erg is.
Er zit echter wel een nadeel in het schiet aspect. Natuurlijk zit er realisme in het spel maar deze verdwijnt echter als je speler keer op keer een succesvolle omhaal maakt. Dit heeft betrekking op het schieten maar ook tijdens het verdedigen of passen van een bal. Door dit kan men snel de neiging gaan krijgen om hoge ballen te geven, hierdoor kan irritatie ontstaan of potjes die op elkaar gaan lijken.
Een echte game changer is toch wel Dynamic Tactics. Dit is een systeem waarmee je voor de wedstrijd 5 verschillende tactieken in kan stellen die je onder sneltoetsen kan plakken. Zo kun je ze tijdens een wedstrijd heel makkelijk triggeren. Hierdoor zal iedere aanvallende of verdedigende actie hetzelfde zijn, FIFA 19 wordt hierdoor een stuk dynamischer en leuker om te spelen.

De Ultimate Team

Deze gamemode is toch wel het belangrijkste in de FIFA series geworden de afgelopen jaren. Vorig jaar werdt niet zo heel positief ontvangen maar we kunnen niet ontkennen dat het altijd leuk blijft om te spelen. Ultimate Team is voor de echte competitieve speler. Online Seasons heeft echter een verandering gekregen, het gaat namelijk voortaan door het leven als FUT Rivals. Hoe het werkt is ook veranderd, zo speel je in de nieuwe game mode doordeweek divisies waar je je omhoog kunt werken. Dit is echter gedaan om te voorkomen dat casual spelers niet achter komen te liggen omtrent hun team.

Verdict

FIFA 19 is een goed spel met veel potentie. Aangezien de gameplay en zijn feel totaal zijn veranderd van FIFA 18 brengt dit spel plezier terug in de series. De game modi die zijn toegevoegd zijn simpelweg ook leuk om te doen en kan mogelijk een groter publiek gaan trekken aangezien de serieusheid bij deze modi uit het raam gegooid wordt. De toevoeging van Champions League is zeker een pluspunt maar enkele dingen kunnen nog verbeterd worden zoals het automatiseren van het vullen van poules. De game voelt goed aan desondanks er nog wat bugs of onafgewerkte aspecten rond dwarrelen.
 
Pluspunten

  • Goede veranderingen in de gameplay
  • Ultimate Team vergevender geworden
  • Oog voor detail en hoge productiewaarde

Minpunten

  • Grafisch (heel) weinig vooruitgegaan
  • Champions League menu kan geoptimaliseerd worden
  • Her en der onafgewerkte aspecten/bugs
Game
  • 8.2/10
    FIFA 19 - 8.2/10
8.2/10