19 april 2024

Het tijdperk van digitaal tekenen

Het nieuwe jaar is begonnen. Velen beginnen het nieuwe jaar met een goed voornemen. Voor een aantal kunstenaars zal dit vaak zijn dat men beter wil worden in de kunst die zij maken. Maar ook voor de persoon die houdt van schetsen en het creëren van fanart; een nieuw jaar, nieuwe projecten. En onthoud, je bent een kunstenaar wanneer jij vindt dat je een kunstenaar bent.

Omdat het een nieuw jaar is en mensen vaak nieuwe dingen willen proberen kijken we in dit artikel naar drie verschillende manieren van digitaal tekenen. Digitaal tekenen is een moderne vorm waar veel mensen uurtjes mee spenderen op de dag. We zullen een blik werpen op de iPad Pro met de Apple Pencil, een tekentablet en een Wacom Cintiq (een beeldscherm dat dient als touchscreen). We geven een omschrijving en de voor- en nadelen van de producten zodat jij misschien wel een keuze kan maken! Een greep uit de bekendste tekenproducten van nu.

Een tekentablet

Een tekentablet is een tablet wat je aansluit op je PC. Met een speciale pen/stylus teken en schrijf je op de tablet en dat verschijnt dan op je PC scherm. Tevens werkt de tekentablet niet alleen voor digitaal tekenen, het is namelijk ook gewoon te gebruiken als een computermuis. Er zijn verschillende programma’s die je kan gebruiken om in te tekenen, dat is aan jezelf. Een tekentablet is eigenlijk bruikbaar in alle tekenapps van de PC. Van Photoshop tot PaintTool SAI, de keuze is aan jou. Het mooie aan tekentablets is dat je het zo duur kan maken als dat je zelf wil. Hou je van tekenen maar wil je het niet te duur maken, dan zijn er zat goede tekentablets beschikbaar. Je hoeft dus niet €200 uit te geven voor een goed product. Mocht je professioneler willen werken dan kan je gaan voor duurdere modellen die net wat accurater zijn en meer opties hebben.
Pluspunten

 • Handig mee te nemen, plug en play.
 • Niet te duur.

Minpunten

 • De hand-oog coördinatie is wat lastig. Je tekent op de tablet maar je ziet het op je scherm, je kijkt dus naar je scherm en niet naar je hand.

Tekenen

Een Wacom Cintiq

Voor mensen die écht bedreven zijn met tekenen en het creëren van digitale kunst is er een Wacom Cintiq. Dit is een beeldscherm die je net als een gewoon beeldscherm aansluit op je PC met een HDMI kabel. Het fungeert ook als normaal beeldscherm. Je kan er gewoon (mocht je meerdere schermen hebben) je programma’s naar slepen, je Discord op staan of je boekverslag zien er typen. Het is dus géén tablet! Open je favoriete tekenprogramma en teken op het scherm van je PC, hoe handig is dat? De Wacom Cintiq komt met zijn eigen pen, deze hoef je dus niet los te kopen. Je sluit hem aan op de stroom met de stekker, in je PC met de HDMI kabel én met een USB, dit omdat hij je pen moet door communiceren naar de PC. De pen kalibreer je zodat hij helemaal accuraat is op jouw hand. Ook kan je werken met point pressure, hoe harder jij drukt, hoe harder je lijnen worden. Dit werkt dus ook met schetsen, lichte bewegingen over je scherm maken lichte lijnen in je tekening. Een Wacom Cintiq kan je in verschillende groottes kopen, van een 21,5 inch tot een kleinere 13,3 inch. Ook kan je kiezen voor een Pro model, dit maakt dat je niet per se je speciale pen hoeft te gebruiken maar dat het scherm ook reageert op je vingers. De Wacom Cintiq wordt geleverd met een standaard waar je hem op kan zetten. Deze standaard kan versteld worden op jouw gewenste hoek. Ook kan je de Cintiq gewoon op de tafel leggen en plat tekenen.
Pluspunten

 • Je tekent direct op het scherm.
 • Super accuraat.
 • Het dient buiten een touchscreen ook als normaal scherm, de pen werkt ook als normale muis op het scherm.

Minpunten

 • Ze zijn prijzig, de kleine Wacom Cintiq is rond de €900 en de grote zijn tussen de €1500 en €3500. Koop ze in de aanbieding!
 • Je bent beperkt tot je PC, ze zijn niet handig te vervoeren/mee te nemen.

Tekenen

De iPad Pro met een Apple Pencil

Digitaal tekenen op de iPad Pro is net zo gemakkelijk als op een Wacom Cintiq. Met bepaalde apps, de populairste Procreate, kan je makkelijk bepalen hoe groot je bestand wordt en of je je bestand als JPEG, PNG of zelfs Photoshop bestand wil opslaan. Dit maakt het makkelijk om je tekening nog even aan te passen op de PC of het grote Photoshop bestand daar op te slaan om je iPad niet overvol te laten raken. Wat ook leuk is aan een iPad is dat wanneer je onderweg of op je bank inspiratie krijgt, je meteen kan tekenen op de iPad! Je bent dus niet toegewezen om per se op je bureaustoel te moeten zitten om te tekenen, je kan overal tekenen! Wanneer je de iPad aanschaft kan je uiteraard ook met je vingers tekenen, toch is dat niet altijd even makkelijk. Een Apple Pencil maakt zeker een groot verschil! Wel moet je deze er los bijkopen en is deze niet te gebruiken op alle generaties iPad. Maar het werkt wel ideaal, dus ik raad het zeker aan.
Pluspunten

 • Je kan overal tekenen! In bed, op de bank, in de trein, o-ver-al!
 • Handig mee te nemen.
 • Je tekeningen opslaan als Photoshop bestand is een fijne optie.
 • De Apple Pencil laadt in 15 seconden zo ver op dat je hem weer een half uur kan gebruiken.

Minpunten

 • De Apple Pencil moet er los bijgekocht worden, deze zijn aan de prijs (€100).


Niets is uit deze drie producten het beste, het is echt aan jou als tekenaar wat voor jou het beste werkt. Sommige mensen zijn ontzettend goed met een tekentablet, oefening baart kunst (letterlijk). Sommige mensen hebben toch meer baat bij tekenen op een scherm in plaats van via een omweg. Het gaat om de kunst en hoe je je inspiratie kan omzetten in een digitale tekening!
Heb jij één van deze producten of teken jij ook digitaal? Laat het ons weten in de comments!
 

Ellen Koning

Ik ben Ellen, online te vinden onder de naam Ellieah/Elllieah en een fanatieke gamer en stemacteur. Ik spendeer genoeg uurtjes achter mijn PC en PS4. Een groot horrorfanaat en fan van Ubisoft en Bethesda.

Bekijk alle berichten van Ellen Koning →