Column: Nintendo 3DS, dood maar nog niet begraven?

Nintendo’s handheld consoles zijn over het algemeen een lange tijd op de markt. De Game Boy (incl. Color) blijft de absolute koning. Deze is maar liefst 14 jaar in de winkel verkrijgbaar geweest. De Game Boy Advance en Nintendo DS hebben het beide negen jaar volgehouden. De Nintendo 3DS zit volgende maand ook al op negen jaar, en er is nog geen directe opvolger aangekondigd.

Ik ben niet iemand die onderweg snel de behoefte heeft om te gamen. Bovendien vind ik een handheld console erbij pakken voor een kwartiertje in de trein niet echt zinvol. Toch heb ik meestal mijn 3DS in m’n rugtas zitten. Soms vervang ik hem met de Vita, maar die is vorig jaar al dood verklaart en wordt in maart door Sony begraven. Ondanks de lage verkopen, is deze ook bijna negen jaar oud geworden. Maar waar ik de Vita alleen erbij pak als ik alle Metal Gear games weer eens door wil spelen, heb ik de 3DS een stuk vaker in mijn handen.
Wat heb ik nog te spelen? Momenteel zit ik nog midden in Metroid: Samus Returns. De volgende games om te spelen zijn Luigi’s Mansion 2 en Majora’s Mask 3D. Bovendien blijven games als New Super Mario Bros., Starfox 64, Mario Kart en Mario Tennis altijd speelbaar. Verder pak ik het apparaatje er regelmatig bij voor een hoofdstukje Ace Attorney of een puzzel in Picross. Andere redenen om een 3DS te hebben? A Link Between Worlds, Pokémon Sun en Moon, Animal Crossing, DKC Returns, Professor Layton, Xenoblade, Smash Bros., Shantae, etc, etc. Bovendien is het mijn go-to device voor SNES games.
3ds
Wat valt me op aan dat rijtje? Geen games uit 2018. WarioWare Gold, Captain Toad en Luigi’s Mansion zijn eigenlijk de enige echt noemenswaardige titels. In 2017 zijn er 120 nieuwe games in Europa uitgekomen, in 2018 waren dat er maar 58. En voor 2019 staan van Nintendo alleen nog Mario & Luigi Bowser’s Inside Story en Kirby’s Extra Epic Yarn op de planning. Beide een heruitgave van oudere games.

Switch

Een vaak gebruikt argument is dat de Switch de nieuwe handheld is van Nintendo. Ik vraag me echter af hoe die redenatie in elkaar steekt. De Switch stop ik niet even in mijn binnenzak, waar ik dat met de 3DS wel doe. Het is net als een tablet met je telefoon vergelijken. Maar gezien de aandacht die de 3DS nog maar krijgt, lijkt het niet lang meer te zijn voordat de productie van de 3DS ook stilgelegd wordt. Heeft Nintendo al van begin af aan de Switch ingezet als nieuwe handheld console? Of zijn ze de kat uit de boom aan het kijken of de klant de Switch daar zelf plaatst? Of kunnen ze geen nieuwe feature verzinnen voor een nieuwe handheld? Want daar is Nintendo altijd dol op.
switch
Wat ik wel zeker weet, is dat ik nooit een Switch zal gebruiken om mijn 3DS te vervangen. Niet alleen is de draagbaarheid een issue, ook zijn de games minder gericht op korte speelsessies. Ik ga waarschijnlijk pas voor een Switch als ik niet extra betaal voor de draagbaarheid. Met andere woorden, een vast kastje zonder scherm onder mijn TV. Uiteraard met een zachter prijskaartje. Er gaan geruchten dat er een nieuwe Switch wordt aangekondigd op de E3. Persoonlijk hoop ik dat dit inderdaad een vaste console zal worden, en dat daarnaast een nieuwe handheld aangekondigd wordt. Waarschijnlijk niet, maar dat betekent dan ook het einde van de klassieke handheld. De Vita is dood, de 3DS hangt nog aan de beademing, en de Switch is geen echte handheld vervanger.
3ds

Afscheid?

Ligt het dan aan de smartphone? Want daar ga ik niet eens argumenten aan verspillen. In elk geval heb ik nog een jaartje aan games voor de 3DS die ik nog wil spelen. Daarna ben ik bang dat het voorbij zal zijn. Sinds begin jaren 90 heeft er altijd een Nintendo handheld klaar gelegen om in mijn binnenzak te steken. De Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance en later de SP versie, de Nintendo DS en later de DS Lite, de 3DS en nu de New 3DS XL. Dat zijn de acht modellen die zo vaak met me mee zijn gegaan. Die me uren hebben bijgestaan in de auto, trein of het vliegtuig. Op de camping onder de parasol of ’s avonds in bed. Ik heb nog eventjes vóór mijn periode van rouw, laat ik dus nog maar even genieten.
-= Lars JJ

Over intheGame

Binnen de bloeiende omgeving van elektronisch entertainment is intheGame een waardevolle entiteit en een integraal onderdeel van het dynamische ecosysteem van iTGmedia. Sinds zijn oprichting heeft intheGame zich gevestigd als een toonaangevende gemeenschap binnen de wereld van gaming en elektronisch amusement, gedreven door een passie voor het delen van actueel nieuws en boeiende content.

intheGame zoekt jou

Ben jij geïnteresseerd in het versterken van ons team?
 Dan zijn we op zoek naar jou!

Join de community

Wij delen onze passie graag met jou op zoveel mogelijk manieren. Volg ons op onze kanalen!

Hostingbeheer & sponsor:

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation